Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stare kondy.. kiepska sprawa. Kondy z za niskim napięciem jeszcze kiepsciejsza :P.. jakie trafo masz?

Skomentuj

Dlatego mam obawy... pozostałe elektrolity oczywiście wlutowałem nowe. Trafo będzie 2x24V, 250W

Skomentuj

Troszku slabe te trafo.. moc ci spadnie o 1/3 :>

Skomentuj

Witam serdecznie.
          Czy istnieje możliwość kupna gotowej płytki Uniampa? Może któryś z forumowiczów posiada jakąś do odsprzedania. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez IW4N
            Trafo będzie 2x24V, 250W
            dla tego trafa te 5600uFwystarcza w zupełnosci (o ile napiecie pracy maja co najmniej35V-40V.

Skomentuj

Zamieszczone przez IW4N
              kondensatory Nippon 5600uF/42V wymontowane ze starego wzmacniacza Pioneer,

Skomentuj

Zamieszczone przez koziolaa
                Czy istnieje możliwość kupna gotowej płytki Uniampa? Może któryś z forumowiczów posiada jakąś do odsprzedania. Pozdrawiam.
                były tu:
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=2...ba9bbb8#243498
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ja mam, lecz z wlutowanymi elementami (drobnica, tranzystory niektore, kondy niektore). Cena ~20zl

Skomentuj

Witam ponownie. Mam pytanie do kolegów kompetentnych w temacie bardziej niż ja. Czy kondensatory C4, C11... mogą być na 50V ?

Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez IW4N
                      Witam ponownie. Mam pytanie do kolegów kompetentnych w temacie bardziej niż ja. Czy kondensatory C4, C11... mogą być na 50V ?
                      jezeli to nie bedzie kondensator ceramiczny +-40% to moze byc 50V

Skomentuj

Z racji tego, że w budowanym prze zemnie UniAmp'ie długości przewodów sygnałowych będą dość duże, chcę zastosować przewód mikrofonowy Alphard'a. We wzmacniaczu będzie selektor i regulator barwy ze strony irka. W selektorze masa sygnałowa łączy się z masą zasilania. Do czego i w którym punkcie podłączyć ekran przewodu? Masa sygnałowa obu kanałów łączy się w regulatorze barwy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead
                          Do czego i w którym punkcie podłączyć ekran przewodu
                          Do obudowy wzmacniacza najlepiej pociagnij sobie mase z wejscia(wejscia RCA-chinch)
                          Zamieszczone przez Chilihead
                          Masa sygnałowa obu kanałów łączy się w regulatorze barwy
                          tak

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
                            Nie wiem czy jest taka możliwość ale można by podobnie do uni stworzyć wersję monofoniczną
                            Uniamp300 jest juz od dawna ale jest zbyt male zainteresowanie zeby go rozwijac. Do subow stosuje prostsze koncowki n-mosfet 150, 300 i 450W. 150W mozna powiedziec ze jest opisana w EDW a 300W jest juz napisany artykul i za jakis czas trafi do AVT. Zainteresowaniu juz od dawna maja schematy.

Masa sygnalowa laczy sie na wejsciach czincz i dalej w potku volume i jest wspolna w barwie, potem niejako rozdziela sie na dwa wejscia uniampa. Wejscia te sa podlaczone do masy zasilacza za pomoca rezystorow 10om i dobrze jak jeden z nich jest zwora.

Skomentuj

Masa sygnalowa laczy sie na wejsciach czincz i dalej w potku volume i jest wspolna w barwie, potem niejako rozdziela sie na dwa wejscia uniampa. Wejscia te sa podlaczone do masy zasilacza za pomoca rezystorow 10om i dobrze jak jeden z nich jest zwora.
                              Ojojojoj masa powinna łączyć sie tylko w jedym punkcie! Inaczej powstaje petla masy.

Zamieszczone przez irek
                              Zainteresowaniu juz od dawna maja schematy.
                              Tylko skad?

Skomentuj

właśnie połączenie rezystorami 10 ohm powoduje ze tej pętli nie ma

Skomentuj

No ja tez taki schemacik i parametry opcji 450W bym chetnie przygarnoł do subbasu do uzupelnienia nadstawek :)

Skomentuj

Irku,No nie zartuj.Zainteresowanie mocną,solidna koncówkóą nie zmalało,(nawet moja stara to potwierdza.Po prostu wprowadz do sprzedazy a sie przekonasz.

Skomentuj

No wlasnie zainteresowanie jest ale tylko w stylu daj schemat, daj plytke. Ale zeby ktos cos pomierzyl, potestowal i wniosl poprawki to nie ma chetnych. Dlatego uniamp lezy juz bardzo dlugo i nawet jak go dopracuje to nie bede go udostepnial raczej zrobie serie (rozne moce) koncowek estradowych.

Z projektow forumowych to mysle o Holtono-symie czyli uniwersalnym druku pod oba te uklady bo sa praktycznie takie same. Plytka na dwoch parach tranzystrow mocy z mozliwoscia rozszerzen do wiekszej ilosci. Zasilanie +-24-100V plus zabezpieczenia czyli 100-1000W. Praktycznie taka funkcjonalnosc ma uniamp300 ktorego niedlugo bede z kolega z forum puszczal na ok 1,5kw.

Skomentuj

To może jakiś KIT DIYAUDIO byś wypuścił żeby był wilk syty i owca cała ?

Ilość płytek PCB i Kitów do UniAmpa była spora jak by do każdej dodać odpowiednią marże dla konstruktorów to by chociaż był się zwróciło za kawę wypitą przy projektowaniu :)

Skomentuj

ano juz daaawno temu o czyms takim pisałem ...zamiast robic grupowe zamówienia płytek co jakiś czas... to lepiej kupić u źródła ;p ....

tak samo z UniJigiem, było by pełno chętnych na zakup......
                                          jak trzeba by przetestować to też by się chętni znaleźli ;p ....

Skomentuj

Czaruję...
                                          X