Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak, uda Ci się ustawić poprawny prąd spoczynkowy.

Skomentuj

Do filtracji kupiłem jakieś "Panasonic" 10mF/50V po 6zł sztuka...
      Zastanawia mnie ich lekkość.
      Czy wszystkie te duże elektrolity są lekkie czy powinny troszkę ważyć? Wymiary to 25x50mm
      Miałem kiedyś Samwha 6800uF/63V for audio i były sporo cięższe i większe...

Skomentuj

na to pytanie nie znam odpowiedzi gdyż zazwyczaj sugeruję się pojemnością kondensatora a nie jego wagą. Wg. mnie lżejsze nie oznacza że mają inną pojemność niż podaje producent.

Pozdrawiam KoreX

Skomentuj

davitxx być może trafiłeś na takie coś http://obrazki.elektroda.net/17_1241309168.jpg

Skomentuj

Dobre :mrgreen:
            Widziałem już to gdzieś.
            Moje po ostukaniu wydają się być pełne w środku :razz:

Mam pytanko odnośnie ułożenia elementów w obudowie. A raczej przewodów.
            Skleciłem jakąś obudowę i mam problem.
            Przewody głośnikowe będę mógł puścić albo obok trafa albo razem z sygnałowymi.
            Co gorsze?

Załączę foto.
            Trafa wolałbym nie ruszać chociaż to w nim najgorszy problem chyba.

Jeszcze muszę zmieścić płytkę do sterowania wskaźnikami wysterowania.
            Zastanawiam się też nad regulacją barwy ale to się zobaczy jak z basem będzie.

Skomentuj

davitxx, podstawowy błąd to montaż tranzystorów na 2 różnych radiatorach, tak być nie może chociażby z tego względu że termistor siedzi tylko w jednym radiatorze a nie w obu.

Skomentuj

Też nad tym myślałem jednak dostanie radiatora 35cm szerokiego i 7cm wysokiego w rozsądnej cenie graniczy z cudem.
                Max wysokość jaką mogę wsadzić to 7-8cm.

Przyznam, że byłoby to najlepsze rozwiązanie umieścić je na jednym radiatorze.
                No cóż... wyskrobie się jeszcze gdzieś może trochę kasy :(
                Znalazłem pewien radiator tylko że 17cm wysoki... trzeba by było rozciąć wzdłuż.

[ Dodano: 2010-11-02, 15:26 ]
                Co do przewodów to co radzicie?

[ Dodano: 2010-11-02, 15:27 ]
                Na razie tylko to leży w obudowie i myślę jak to podkładać aby było ok.
                To nie jest jeszcze poprzykręcane.

[ Dodano: 2010-11-02, 15:34 ]
                Gdyby długość zmniejszyć do 8cm to czy wystarczyłby taki radiator?
                DŁ 96mm (na 80mm) X SZER 192mm X WYS 50mm

[ Dodano: 2010-11-03, 20:29 ]
                Radiator zamówiony.
                Wymiary to 38cm x 7cm x 5cm.
                Mam nadzieję że będzie ok

Skomentuj

Gdzie znajdę info. o kolejności montażu elementów ?

Skomentuj

heh nie znajdziesz :P elementy montujesz wg. wysokosci i wielkosci elementow,ja zawsze na poczatku montuje zworki nastepnie diody zenera,diody małosygnalowe,diody prostownicze,rezystory,nastepnie małe tranki BC,nastepnie kondensatory ceramiczny oraz mkt,tranzystory MJE,kondesatory elekotrlolityczne,na samym koncu koncowki mocy,wraz z kondesatorami filtrujacmi oraz rezystorami emiterowymi :) to tak w skrocie :P

Skomentuj

Witajcie,
                      chciałbym zapytać dlaczego T7 i T28 (BC564B) powinny być wsadzone w radiator?
                      Co się stanie jeśli będą do niego przylegały?
                      Mam w tym miejscu dosyć cienki radiator i wsadzenie ich w środek chyba nie da dobrego rezultatu.

Skomentuj

Chodzi o sprzężenie termiczne z końcówkami, było o tym już pisane.

Skomentuj

Do regulacji głośności: Mogę dać potencjometr 20K ? (B20K)

Skomentuj

Witajcie,

Do regulacji głośności: Mogę dać potencjometr 20K ? (B20K)
                            Tak, możesz.
                            Zaleca się potencjometr z przedziału 10k-50k (logarytmiczny)

niestety ja głupi narobiłem sobie szkód... :/

Niestety nie posiadałem rezystora do zabezpieczenia układu przed testem i głupi zamiast poczekać postanowiłem sprawdzić układ bez niego... wiedziałem co mi grozi w razie zwarcia gdzieś na płytce.

Na razie pomierzyłem i uszkodzeniu uległy T15, T6, T2, R12, R8 i szukam dalej.

Niech ten post będzie przestrogą przed niedokładnym lutowaniem i pośpiechem.

PS: Ktoś ma pomysł w którym miejscu mogło być zwarcie? W tej chwili poprawiłem wszystkie miejsca które były podejrzane mimo to omomierz nie pokazywał tam zwarcia.

Wygląda na to, że tylko w lewym kanale jest uszkodzenie... opóźnione załączanie działało i zasilacz też.
                            Ehh :/

Skomentuj

Dlatego też przy chwili czasu postaram sie zrobic tutoriala typu pytanie-odpowiedz z tego watku najczestszych uszkodzen Uni...

Skomentuj

Witam ponownie,
                                więcej ofiar nie stwierdziłem.

Zanim zakupię elementy i ponowię próbę odpalenia lepiej zapytam,

Czy oprócz tego, że uszkodzeniu uległy:
                                T15 (zwarte wszystkie złącza)
                                T6 (Zwarte zewnętrzne nogi w obie strony)
                                T2 (Usmażony)
                                R12 (Zwęglony)
                                R8 (Przerwa)
                                Reszta tranzystorów nie ma przebić, rezystory w okolicy usterki i diody ok.

Jest jeszcze coś co być może przeoczyłem a bezwzględnie powinno być sprawdzone?
                                Pomijam tutaj sprawdzenie poprawności lutowania i szukania potencjalnych zwarć.

Skomentuj

a nie wlutowales koncowek odwrotnie ?? rzadko kiedy leca koncowki mocy,sprawdz najlepiej caly kanal wszystkie tranki i diody polprzewodnikowe,te od zasilacza rowniez,i przedewszystkim caly uklad zabezpieczen

Skomentuj

Wszystkie elementy były na swoim miejscu.
                                    Najprawdopodobniej zrobiłem gdzieś zwarcie... być może podczas lutowania rezystorów emiterowych.
                                    Być może ten 2SC5200 słabo dotykał do radiatora i się przegrzał lub spowodowałem gdzieś zwarcie i popłynął przez niego zbyt duży prąd.
                                    Tak szybko to bez radiatora by się chyba nie uszkodził.
                                    Był gorący po rozłączeniu układu jako jedyny z tranzystorów końcowych.

Stało się to wyłącznie w kanale lewym, prawy był nie ruszony.
                                    Zanim wystąpiła anomalia zmierzyłem błyskawicznie napięcie na kondensatorach zasilających i było delikatnie > niż 40V (trafo 35V) po podłączeniu jednej gałęzi zasilania.

Zamawiam tranzystory i czekam na dostawę :/

Skomentuj

Witam

dzis chce odpalić uniampa ale napotkałem na problem z zasilaniem , mam trafo o napięciu 2x38V czy wytrzyma takie napięcie uniamp?, i jeszcze jedno czy można dołożyć jeszcze po jednej parze tranzystorów końcowych? jezeli tak to jake rezystory trzeba by było zmienić w zasilaniu wzmacniacza napięciowego?

Skomentuj

mozna urzyc taki transformator,co do dolozenia drugiej pary tranzystorow jest to raczej nie mozliwe bylo juz o tym pisane,sam Irek cos o tym nawet wspominal

Skomentuj

co do drugiej pary to nie wiele takim dołożeniem zyskasz zresztą bez zmian w układzie i tak nie ma to sensu. Jak chcesz dać taki transformator to kondensatory w zasilaczu muszą już być na 63V. Nie wiem jak jest tylko z maksymalnym napięciem dla toshib...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X