Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

witam

mam problem z uniampem , kilka dni temu chyba wyzionoł ducha, usłyszałem jakiś trzask i zamilkł , nie wydaje zadnego dzwieku poza trzaskami w trakcie wpinania kolumn.
    ustrka wystąpiła podczas normalnego słuchania muzyki.
    Jakies rady?

Skomentuj

Zamieszczone przez Kuman Zobacz posta
      Jakies rady?
      nie podlaczaj kolumn!

demontuj i szukaj usterki
      zaczalbym od sprawdzenia napiec w ukladzie zabezpieczen (podane na schemacie)

Skomentuj

Zamieszczone przez Kuman Zobacz posta
        witam

mam problem z uniampem , kilka dni temu chyba wyzionoł ducha, usłyszałem jakiś trzask i zamilkł , nie wydaje zadnego dzwieku poza trzaskami w trakcie wpinania kolumn.
        ustrka wystąpiła podczas normalnego słuchania muzyki.
        Jakies rady?
        Nic nowego nie napiszę ,złożyłem dwa uniampy v1 i v2 i jeśli masz problemy to po prostu coś żle zrobiłeś.Wiem,łatwo napisać "coś żle zrobiłeś" ale też trudno Ci pomuc po tym co napisałeś

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
          Nic nowego nie napiszę ,złożyłem dwa uniampy v1 i v2 i jeśli masz problemy to po prostu coś żle zrobiłeś.Wiem,łatwo napisać "coś żle zrobiłeś" ale też trudno Ci pomuc po tym co napisałeś
          Ja mam v1 , kupilem juz złożonego w obudowie, jedynie dopiołem potencjometr , grał przez miesiac i nagle cisza.

nie jestem elektronikiem , zabardzo nie wiem za co sie wziaść , jest ktoś z okolicy Oswiecima kto dałby rade mi go uruchomić ?

Skomentuj

Nie na temat...
            jak nikt z okolicy sie nie znajdzie i nie bedzie ci sie spieszylo to mozesz wyslac do mnie. nie bedzie szybko ale powinno dzialac

Skomentuj

Możesz go podrzucić do mnie

Skomentuj

To ja tylko polecę kolegę Mariusza - zna się gość na rzeczy i na pewno odpali Twojego uniampa :)

Skomentuj

i bedzie szybciej niz ja

Skomentuj

W jaki sposób podłączyć barwę Irka do uniampa? Dodam że mam też dedykowany selektor.

---------- Post dodany 09.03.2013 o 07:58 ---------- Poprzedni post 07.03.2013 o 19:57 ----------

Zamieszczone przez Zbiku1992 Zobacz posta
                    W jaki sposób podłączyć barwę Irka do uniampa? Dodam że mam też dedykowany selektor.
                    Już sobie poradziłem. Nieaktualne.

Skomentuj

Witam czy rezystory 1K w uniampie moga miec moc 0,125 wata kupilem w sklepie internetowym i sie chyba machneli bo sa prawie o polowe mniejsze od reszty,niby na opakowaniu pisalo 0,4W ale mysle ze wielkosc w tym wypadku bylaby wieksza a nie mniejsza?

Skomentuj

Pewnie są to rezystory metalizowane - mają wtedy 0.4W i są mniejsze. Są też 0.6W, które są w tym samym rozmiarze jak standardowe rezystory węglowe 0.25W
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

no sa to rezystory metalizowane 1% 1k ale zawsze moc ocenialem na wielkosc :blushing:

Skomentuj

Czy sprzedaje ktoś na forum części do Uniampa?
                            przede wszystkim interesuje mnie płytka drukowana

Czy do Uniampa v2 jest taka sama płytka co do v1?

Skomentuj

Płytka nie jest taka sama bo Irek ciut ulepszył ver1
                              http://www.fratu.pl/irek/?uniamp150v2,69
                              Wysłałem Ci PW odnośnie części ...

Skomentuj

Zamieszczone przez NooB852 Zobacz posta
                                Czy do Uniampa v2 jest taka sama płytka co do v1?
                                Nie, właśnie dlatego v1 i v2 posiadają inne oznaczenia Płytkę możesz kupić u Irka (o ile dalej je produkuje, chociaż możesz trochę na nią poczekać), czasami organizowane są zbiorowe zamówienia na wszystkie podzespoły, może akurat ruszy kolejna tura.

Skomentuj

Wlasnie probuje odpalic wersje 2, wylacza sie jak tylko zwieksze glosnosc powyzej -12dB; pomysly?

Skomentuj

Jakie głośniki podpięte?

Skomentuj

To skladanka, zwrotnica jbl lx-300 (wykorzystuje tylko do przetwornika wysokotonowego), GDWK-10-200-8-PJ; GDM-17-180-8-SC omomierz wskazuje 8Ω, te same kolumny dzialaja normalnie z dwoma uniampami v1.

Dzis podlaczylem drugi kanal i pogralem tak glosno jak sie dalo, po czym ustawilem prad spoczynkowy na spadek 6mV rezystora emiterowego, jest bez zmian, zauwazylem za to ze radiator solidnie sie nagrzewa, v1 az tak nie udalo mi sie rozgrzac

Skomentuj

Zamieszczone przez AIPOWER Zobacz posta
                                        To skladanka, zwrotnica jbl lx-300 (wykorzystuje tylko do przetwornika wysokotonowego)
                                        tu widze problem. v2 moze miec czulsze zabezpieczenie

Skomentuj

Podlaczony goly glosnik 8Ω, objaw ten sam, wykluczam wine kolumny

---------- Post dodany o 21:31 ---------- Poprzedni post o 15:39 ----------

Koniec mocy odpalony, winna byla dioda D5 ktora byla uszkodzona mechanicznie a w dodatku pod spodem miala mikrozwarcie.
                                          Teraz gra jak na uniampa przystalo.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X