Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Za mały radiator, za słabo przykręcone, za duży prąd spoczynkowy, za duże napięcie zasilania. Albo te Heco mają jakąś wredną impedancję. Monitoruj temperaturę radiatora aż do wyłączenia, może się coś dowiesz.

Skomentuj

Zabezpiezcenie pardowe dziala pzerz chwile i zaraz zalacza wzmacniacz. Termiczne wylaczy na dluzej, wlaczy dopiero az radiator ostygnie do ok 77 stopni. Tak mozna poznac czy to zabezpieczenie przdowe czy termiczne. Dobrze tez sluchajac jednego, sprawdzic czy dzieje sie tak w obu kanalach.
      Odczulic zabezpiezcenie mozna zmniejszajac rezystory emiterowe do 0,2-0,18oma nie mniej niz 0,15oma.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
        Albo te Heco mają jakąś wredną impedancję
        Też je podejrzewam. Harman Kardon PM650 się nagrzewa jak piec po kilku minutach grania.

Wzmacniacz wyłącza się na ok 2s i włącza. Napięcie na rezystorach w spoczynku ustawiłem na 7mV, przy głośnym graniu mam średnio 90mV i wyłącza. To chyba za dużo. Tranzystory ledwo się nagrzewają.
        Muszę spróbować z tymi mniejszymi rezystorami. Może da jakiś efekt.

Skomentuj

Na 6 omach mam max 75mV. Nawet na przesterowaniu nic nie wyłącza. Z tymi rezystorami to się pospieszyłem, mam tylko 0,12 oma, muszę zdobyć najpierw.

Skomentuj

Zwyklym miernikiem na muzyce nic nie zmierzysz. Amplitudy napiecia na rezystorach emiterowych siegaja 2V.

Skomentuj

Dorwałem 0,33Ω i połączyłem równolegle w jednym kanale. Efekt jest, ale tylko trochę mogę zwiększyć głośność i znów wyłącza, pojawiło się też charczenie na końcu, ale i tak nie gra tak głośno jak HK.
              Last edited by marcin55246; 04.06.2015, 15:58.

Skomentuj

Witam
                Zbudowałem Uniampa v1 i mam problem z napięciem na wyjściu bo wynosi ono 32V na prawym i na lewym kanale.
                Last edited by matiss98; 05.06.2015, 22:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez matiss98 Zobacz posta
                  Zbudowałem Uniampa v1 i mam problem z napięciem na wyjściu bo wynosi ono 32V na prawym i na lewym kanale.
                  czyli napiecie zasilania?
                  zdecydowanie cos powaznie skopales :p

Skomentuj

nie bo zasilanie mam 42v+/- a prąd spoczynkowy można bez problemu ustawić

Skomentuj

A tranzystory sterujące/końcowe masz całe? Rezystory emiterowe nie mają przerw?

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                        A tranzystory sterujące/końcowe masz całe? Rezystory emiterowe nie mają przerw?
                        Wszystko ok tranzystory końcowe jak i sterujące i rezystory emiterowe nie maja przerwy jak to mogę sprawdzić co jest nie tak ?
                        Zwarć i przerw w sciezkach tez szukałem i wszytko ok
                        Last edited by matiss98; 07.06.2015, 21:38.

Skomentuj

Skoro masz stałe na wyjściu to nie jest ok. Co chcesz sprawdzić? Bo nie rozumiem z twojej wypowiedzi. Sprawdzić przerwę rezystora czy tranzystory?

Skomentuj

Sprawdziłem czy rezystory nie maja przerwy a tranzystory czy nie maja przebicia

Skomentuj

I tak samo z lewego i prawego? To faktycznie sprawdź czy te końcowe są sprawne i przede wszystkim montaż!
                              Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

tak z lewego jak i prawego ale teraz jak ponownie wlutowałem tranzystory sterujące, to nagle rezystory 10R 5W które mam za trafem okropnie zaczęły się grzać

Skomentuj

rozwiązałem problem z grzejącymi się rezystorami ale jeszcze ciekawi mnie czy tranzystor T3 MJE340 nie jest tego winą bo się mocno nagrzewa

Skomentuj

W dzialajacym ukladzie wszystkie MJE powinny grzac sie tak samo. Gorace nie beda ale w palcach daje sie wyczuc, ze sa cieple.

Jesli tylko jeden sie grzeje to masz pewnie jakies zwarcie. To jest symetryczny uklad i jesli nie dziala polowa ukladu to caly uklad moze dzialac powiedzmy prawie prawidlowo (bedzie dzialal jak uklad niesymetryczny).

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                      Więc tak, odpaliłem po kolei przez rezystor, prąd ok, rez nie grzeje się więc podłączyłem bez oba kanały (trafo do uruchomienia 2 x 28V).
                                      Na prawym około 30mV a na lewym coś około 50mV, na emiterowych jak na foto 6-7mV :

Jednak jak wyłączę trafo na emiterowych od razu spada, ale rośnie na wyjściu, czy to normalne bez podpiętych głośników ? Nie jestem pewien czy przy włączeniu na chwile również nie jest na wyjściu około 202mV

Czy po prostu podłączyć głośniki i zobaczyć jak gra
                                      Tak gram sobie na nim, nie wiem czy coś się rozjechało, ale z czasem zaczęło się tak dziać że przy wyłączaniu w lewym kanale mam strzał, prawy jest ok tylko ten lewy chyba co raz głośniej się wyłącza i zaczynam się obawiać o głośniki

Skomentuj

U mnie też przy wyłączeniu na wyjsciu rosło. Czasem sie nawet zdarza że przy włączeniu na wyjściu pojawia się jakiś pik DC i zabezpieczenie DC na chwilę rozłączy i znow zaskakuje i jest ok. Nie wiem od czego sie tak dzieje ale smiga ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                          Nie wiem od czego sie tak dzieje
                                          A ja wiem. Niechlujne luty. Nie ma innej opcji. Normalnie złozony wzmacniacz odpala od kopa i nic sie nie dzieje potem z nim.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X