Za mały radiator, za słabo przykręcone, za duży prąd spoczynkowy, za duże napięcie zasilania. Albo te Heco mają jakąś wredną impedancję. Monitoruj temperaturę radiatora aż do wyłączenia, może się coś dowiesz.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zabezpiezcenie pardowe dziala pzerz chwile i zaraz zalacza wzmacniacz. Termiczne wylaczy na dluzej, wlaczy dopiero az radiator ostygnie do ok 77 stopni. Tak mozna poznac czy to zabezpieczenie przdowe czy termiczne. Dobrze tez sluchajac jednego, sprawdzic czy dzieje sie tak w obu kanalach.
Odczulic zabezpiezcenie mozna zmniejszajac rezystory emiterowe do 0,2-0,18oma nie mniej niz 0,15oma.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaAlbo te Heco mają jakąś wredną impedancję
Wzmacniacz wyłącza się na ok 2s i włącza. Napięcie na rezystorach w spoczynku ustawiłem na 7mV, przy głośnym graniu mam średnio 90mV i wyłącza. To chyba za dużo. Tranzystory ledwo się nagrzewają.
Muszę spróbować z tymi mniejszymi rezystorami. Może da jakiś efekt.
Skomentuj
-
Dorwałem 0,33Ω i połączyłem równolegle w jednym kanale. Efekt jest, ale tylko trochę mogę zwiększyć głośność i znów wyłącza, pojawiło się też charczenie na końcu, ale i tak nie gra tak głośno jak HK.Last edited by marcin55246; 04.06.2015, 15:58.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez matiss98 Zobacz postaZbudowałem Uniampa v1 i mam problem z napięciem na wyjściu bo wynosi ono 32V na prawym i na lewym kanale.
zdecydowanie cos powaznie skopales :p
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz postaA tranzystory sterujące/końcowe masz całe? Rezystory emiterowe nie mają przerw?
Zwarć i przerw w sciezkach tez szukałem i wszytko okLast edited by matiss98; 07.06.2015, 21:38.
Skomentuj
-
W dzialajacym ukladzie wszystkie MJE powinny grzac sie tak samo. Gorace nie beda ale w palcach daje sie wyczuc, ze sa cieple.
Jesli tylko jeden sie grzeje to masz pewnie jakies zwarcie. To jest symetryczny uklad i jesli nie dziala polowa ukladu to caly uklad moze dzialac powiedzmy prawie prawidlowo (bedzie dzialal jak uklad niesymetryczny).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaWięc tak, odpaliłem po kolei przez rezystor, prąd ok, rez nie grzeje się więc podłączyłem bez oba kanały (trafo do uruchomienia 2 x 28V).
Na prawym około 30mV a na lewym coś około 50mV, na emiterowych jak na foto 6-7mV :
Jednak jak wyłączę trafo na emiterowych od razu spada, ale rośnie na wyjściu, czy to normalne bez podpiętych głośników ? Nie jestem pewien czy przy włączeniu na chwile również nie jest na wyjściu około 202mV
Czy po prostu podłączyć głośniki i zobaczyć jak gra
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaNie wiem od czego sie tak dzieje
Skomentuj
Skomentuj