Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mam płytkę Uniamp V2

Skomentuj

Witam.
      Jestem zainteresowany złożeniem UniAMP v2 i w związku z czym może ktoś ma płytkę i jakieś części zalegające do stworzenia uniamp-a lub już płytkę trochę polutowaną? Jak coś to proszę o info na pw.

Skomentuj

Ja mam V1.0 czarną gdyby ktoś szukał, niedawno odkopałem w szufladzie

Skomentuj

Zalega mi w szufladzie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/to....html#16464375 . Wersja V2.
          Last edited by Jacek Zieliński; 03.10.2018, 19:58.

Skomentuj

Witam.
            Czy da się sprawdzić poprawność montażu Uniampa na takim trafie troidalnym? TS 60/25-1 25V 60W mam takich kilka akurat. I czy kondensatory moge wstawić np 4szt 4700uf 50V zamiast 2szt 10000uf? I czy są jakieś skutki uboczne montażu ich na przewodach?
            Last edited by Kyubi; 02.11.2018, 11:16.

Skomentuj

Na takim trafie (a w zasadzie do zasilacza symetrycznego potrzebujesz 2 takich) będzie jak najbardziej grać. Kondensatory mogą być takie, taki montaż zależnie od tego w jaki sposób zostanie wykonany może ale nie musi mieć wpływu. Najlepiej jeden przylutuj normalnie z góry a drugi od spodu.

Skomentuj

Niestety administratorzy nie dodali mojego pytania w dziale ogłoszenia, więc zapytam tutaj.
                Czy ktoś z Was posiada na sprzedaż 2 płytki Uniampa V2?
                Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                treningjezykowy.pl

Skomentuj

Napisz do Irka
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

To jeszcze mam pytanie jak podpiąć dwa takie trafa?

Skomentuj

Na szybko w miarę sprawny rysunek.
                      Zasilanie podłączasz do Y (np. faza) a końcówki R i B łączysz razem i do przewodu zerowego.
                      Wtórne łączysz tak aby między r i b była suma napięć obydwu traf, jak połączysz na odwrót któreś uzwojenie to będzie 0V, wtedy zamieniasz przewody jednego uzwojenia wtórnego miejscami.
                      Finalnie wyjdzie ci 24V-0-24V, czy ile tam masz na trafie.
                      Last edited by Marcin V; 06.11.2018, 14:23.

Skomentuj

Hej. Właśnie próbuje uruchomić Uniamp-a i mam problem. Pr-ki skręcone na max-a w lewo trafo podłączona tylko prawa strona przez rezystor 15 Ohm 5W. I czy to normalne że ten rezystor strasznie mocno się nagrzewa i leci z niego dym? W pewnym momencie tak się nagrzał że odlutował się od przewodu trafa. I teraz się zastanawiam co dalej...

Skomentuj

powinien przez pół sekundy albo mniej (do naładowania kondensatorów) się grzać i przestać. Jeśli grzeje się dalej, to masz gdzieś zwarcie na tej połówce zasilania. Ten rezystor po to jest, żeby ograniczyć prąd przy zwarciu w razie błędów przy montażu/uruchomieniu - a więc liczbę spalonych elementów, a w konsekwencji zawartość kieszeni hobbysty :)
                          Zacznij klasycznie, czyli umyj dobrze płytkę w izopropanolu tak żeby usunąć resztki topnika, weź w dobrym świetle lupę w garść i obejrzyj wszystkie luty czy gdzieś nie zrobiłeś zwarcia przy lutowaniu.

Skomentuj

Niczego nie mogę się dopatrzeć może ktoś z was zauważy gdzieś błąd...

Skomentuj

Skomentuj

A pod tranzystorami to ty masz podkładki, bo nie widzę?

Skomentuj

Podkładki i pasta pod tranzystorami?!

Skomentuj

Ale ze mnie kretyn :lol:
                                    Faktycznie zapomniałem o podkładkach :o teraz niby nie grzeje się i kondensatory naładowane. Pora sprawdzić resztę.

Bardzo wam dziękuje :thumbsup:

Skomentuj

Jeszcze mam pytanie czy obojętnie pod który rezystor 0.22 na stronie podłącze miernik? Mam miernik uniwersalny podstawowy. I się zastanawiam czy nim ustawie prąd spoczynkowy? Bo próbowałem ustawić ale albo źle ustawiam miernik albo nie wiem co jest grane bo stale pokazuje zero prki dla własnego bezpieczeństwa próbowałem na razie na 1/3. Mój miernik to Mastech Mas 830L

Skomentuj

ustaw na zakres 200mV DC. Wszystko jedno na który rezystor z danego kanału. Samym spoczynkowym nie usmażysz, nie martw się, kręć. Najwyżej się zagrzeje radiator.

Skomentuj

Hej.
                                          Udało mi się ustawić Pr na lewym kanale na 0,7mV. Ale na prawym kanale jak bym nie kręcił zawsze 0mV sprawdziłem potencjometr prawego kanału i jest OK. Jedna rzecz mnie nie pokoi to to że na prawym kanale na wyjściu jest 0,4V na lewym jest OK.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X