Niestety strona, gdzie było graficznie pokazane jak się ustawia prądy spoczynkowe, już nie istnieje, także prosiłbym obeznanych w temacie o pomoc. Coś pamiętam, że podłącza się przez rezystor 22R/5W połówkę uzwojenia do prawego kanału i mierzy pod rezystorami emiterowymi. Czy pomoże ktoś?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Panowie, szybkie pytanie bo nie znalazłem odpowiedzi w temacie.
Gdyby UniAmp miał być zasilany ze stałego, stabilizowanego napięcia (nie przysiada pod obciążeniem, pomijamy też obecność mostka prostowniczego wzmacniacza) to ile musiałoby wynosić to napięcie aby uzyskać tą maksymalną moc znamionową 120W/4R?
Albo inaczej - ile wynosi napięcie nasycenia wzmacniacza?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaWażna uwaga - bez napięcia przemiennego nie będzie działać szybkie odłączanie wyjść głośnikowych.
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postamax to 50v
wiec to pewnie bylo nieco ponizej
powiedzmy 45?
Skomentuj
-
Cześć,
Męczę się już drugi dzień z kiedyś złożonym Uniampem. Może ktoś pomoże...
- Sprawdzone wszystkie tranzystory, rezytory i diody. Wszystko wydaje się by w normie.
Kanał lewy:
- Prąd spoczynkowy daje się regulowć w prawidłowym zakresie
- Napięcie stałe ok 4,5V na wyjściu
- Napięcia na kolektorach T3 i T14 odpowiednio ~3,5V i ~5,5V -> w prawym kanale po ok 1V
Kanał prawy:
- Napięcie stałe 28mV na wyjściu więc tyle dobrze.
- Prąd spoczynkowy w minimalnej (lewej) pozycji potencjometru regulacyjnego ~50mV na rezystorach emiterowych.
Reaguje na kręcenie - zwiększa się.
10x sprawdzane luty, wymieniać wszystkie elementy? Bez sensu...
Wiem, że to jakiś mój błąd jak wszystkie w tym wątku ale już tracę do niego siłę.
Dodam, że po zmontowaniu wszystko było okej i grał.
Na świeżo wymieniłem elektrolity w zasilaczu i radiator. Pomimo braku zwarcia kolektorów do radiatora przy sprawdzaniu omomierzem miałem - zasilania na radiatorze. Poprawiłem to... może mika uszkodzona była.
Ale wzmacniacz i wtedy pracował bo nie było zwarcia pomiędzy tranzystorami a jedynie jeden musiał mieć jakiś wątpliwej jakości kontakt.Last edited by davitxx; 02.12.2020, 17:29.
Skomentuj
-
Zrób dobre zdjęcia płytki ze wszystkich stron, może ktoś coś wypatrzy. Generalnie sam się z tym borykam, że amatorowi bez nieco bardziej zaawansowanej wiedzy choćby na poziomie technikum, trudno jest zdiagnozować problem. A problem - przynajmniej w moim wypadku, leży prawie zawsze między krzesłem a lutownicąA to zamienię tranzystory, a to wlutuję odwrotnie, a to gdzieś zwarcie zrobię którego nie potrafię sam dojrzeć.. Irek się nade mną często lituje, ale już nie mam serca go nękać moimi niedoróbkami :)
Skomentuj
-
Hej, poszukuję osoby która potrafi połączyć schematy zabezpieczeń uniampa 150 v2, zasilania, szybkiego wyłączenia, ogólnie całego układu w jedną całość.
Zaprojektował bym płytkę w programie sam z tym, że nie mam wystarczającej wiedzy, tzn nie umiem czytać schematów tak skomplikowanych.
Jeśli ktoś by mi pomógł to zrobić, wydrukował bym kilka płytek w chinach.
Ceny są śmiesznie tanie, a jakość bardzo dobra.
Ogólnie jestem z elektroniką na poziomie projektowania alarmów opartych na mikrokontrolerach i ich programowania. Projektowałem już płytki takie w Chinach dla alarmu przykład:
Koszt 5 płytek o wymiarach 10x10cm to tylko 2$. Jeśli ktoś mógłby pomóc był bym bardzo wdzięczny.
Jeśli autor projektu ma coś przeciwko, to oczywiście zamiast V2 możemy wydrukować V1.Last edited by Łukasz.kos; 10.02.2021, 15:31.
Skomentuj
-
Pisalem do Irka i nie ma on pcb do v2 ani nie udostępni pliku do wydruku.
Kupilem więc v1.
W kwestii Uniamp czy ktoś może mi napisać.
Aktualnie mam przy końcówce tanie kondensatory leaguer. Czy między nimi a jakimiś lepszymi byłaby jakas słyszalna różnica dla kogoś o niezbyt wprawionym uchu?
Skomentuj
-
Ja staram się zrobić płytkę V1, różnice są minimalne.
Czy ktoś mógłby sprawdzić schemat ?
Pytałem w Polsce o koszt płytki, jedna firma dała odpowiedź, że 27zł za sztukę tylko trawienie, wiercenie i pomalowanie kalafonią, z tym, że wysyłam schemat a oni już reszte robią.
U Chinczyka wychodzi za 15sztuk 13$ płytka zrobiona z polami lutowniczymi, opisami i soldermaską , tak jak na zdjeciu wyżej, tylko im trzeba wysłać plik gerber.
Dodatkowo wstępnie przygotowałem płytkę w ESAYEDA, elementy rozmieściłem według płytki irka, i wyszedł mi wymiar 14cm na 7,5 cm.Załączone plikiLast edited by lukasz.kos; 15.02.2021, 20:00.
- 1 lubię
Skomentuj
Skomentuj