Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symasym by DRuMah

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilacz do kazdego wzmacniacza wyglada tak samo. http://audiomania.info/articles.php?id=15

ja raczej niewidze sensu robienia 2 sekcji zasilacza ale bycmoze sa jakies zalety takiego ukladu

Skomentuj

ja mam u siebie 2 kompletne zasilacze, osobny na kanał oczywiście z trafami jak szaleć to szaleć;]

Skomentuj

Dzięki Pawel S., poczytałem to co mi poleciłeś, ale nadal mam wątpliwości:
        -jaka ma być całkowita pojemność kondensatorów, jeśli moc wyjściowa w/g szacunków to około 80W/kanał (trafo 450VA)?
        -jaki mostek mam zastosować?
        -czy bezpieczniej jest zastosować kilka większych kondensatorów, czy kilkanaście mniejszych? Które rozwiązanie wychodzi taniej?

Skomentuj

Drumah nie przesadzasz troche?? Zaraz sie zapytasz co lepiej smakuje kanapka z serem czy kielbasa?

To naprawde takie trudne sprawdzic w sklepie ile kosztuja kondensatory!?
          To naprawde takie trudne poszukac i popatrzec na wzmaki zeby stwierdzic ze wiekszosc z nich ma dwa kondensatory filtrujace.
          O mostkach prostowniczych i zasilaczach bylo juz setki razy pisane na forum.

Caly czas nie moge zrozumiec jak czlowiek bierze sie za robienie wzmacniacza tranzystorowego a nie ma poejcia jak zrobic najprostrzy na swiecie zasilacz niestabilizowany. Przeciez to wlasnei od tego zaczyna sie przygode z elektronika!

Skomentuj

Irku (jeśli mogę się tak zwracać), już Ci tłumaczę.
            Umiem sprawdzić ile kosztują kondensatory, ale nie wiem jakie zastosować, bo np. w jednym Symasymie widziałem kilkanaście mniejszych, w innym kilka większych. O zasilaczach szukałem, ale jak wyszukuje mi temat, w którym na kilkaset postów tylko dwa-trzy mnie interesują, to wolę liczyć na pomoc życzliwych ludzi, niż spędzić kolejne kilka godzin przed monitorem.
            Dlaczego się wziąłem za symasyma? Zadałem na elektrodzie proste pytanie - jaki kupić wzmacniacz w okolicach 300 zł i uzyskałem odpowiedź "Zrób sobie Symasyma", z resztą od jednego z Waszych moderatorów.
            Już dj_zibi obiecał mi, że wyjaśni kwestie zasilania.

Skomentuj

Prosze mi kolegi Irka nie stresować,to guru na tym forum i bez niego żadna nowa elektronika nie ruszy.Taka prawda.
              Co do filtracji w zasilaczu w symku czy innym wynalazku,im więcej tym lepiej,choć bez przesady.Kondziołki pojemne za trafem przydaja się na wybrzmiewaniu ekstremalnego dołu ale to wie chyba każdy.Sugeruję tu panasonici obtarte z koszulek bo ten plastik powoduje zmatowienie średnicy.Powaga.(Powaga?Ale to do oceny)
              A nie powaga to smiać się mi chce,wystarczy poniuchać,i poczytać ale...przecież to TAKI problem.I luty cyną bez ołowiu,unia wie co czyni,ma to klarowny wpływ na brzmienie.Nie napiszę czyje...

Dobra,posłodziłem,bo mi szmata na suba tanio potrzebna...proszę nie strzelać z kierunku Wołomina ale...dopiero scyzoryk zamknłąem bo sie jakoś w tym temacie sam otwiera.

Skomentuj

Nie na temat...
                Umbi, piłeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
                  Umbi, piłeś?
                  No nie,cały czas piję...jogurcik pitny wprost z biedronki...A co?Coś nie tak?Wal jak coś.

P.S.przecztyaj 3 razy,zrozum pod katem swej wiedzy...że ja to musze publicznie pisać ,ech...

Skomentuj

Przepraszam za o/t, ale Wasza życzliwość jest wręcz przytłaczająca.
                    Jeśli pomoc w błahych dla Was sprawach (ze znajomością których też raczej się nie urodziliście, tylko ktoś miał cierpliwość Wam to pomóc przyswoić) to TAKI problem, to wystarczy po prostu zignorować, a nie robić wyrzuty- może znajdzie się ktoś, kto odpowie.

Skomentuj

DRuMah, spoko,patrz na mój podpis,dawka lekkiego humoru też jest potrzebna,a Twe pytania...wsio od wielu lat na głównej wisi.I nie tylko tu.Więcej pytań zaspokoisz na audiostereo.Wybacz poprzednią ironię jesli możesz ale ja już sam nie wiem jak TU momentami reagować.Ręce opadają normalnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                        P.S.przecztyaj 3 razy,zrozum pod katem swej wiedzy...że ja to musze publicznie pisać ,ech...
                        Nie na temat...
                        Właśnie - przeczytaj 3 razy, zrozum pod kątem humoru... że ja to muszę publicznie pisać, eshhhh

Skomentuj

esh0, wiesz co?Sięgnij po cedzak,zrób porządek.Bo ja nawet Twojego OT do końca nie kapuje.Serial niedomówień.
                          A zasilka do symka jest prosta jak budowa cepa i wszędzie ją widać,trafko z odczepem,greatz i bateria kondziołków w filtracji.I jak tu sie nie wk..rzać?Dobór VA trafa zostawiam "klientowi",wynika to z napięcia i mocy oddanej.Wystarczy parę kliknięć,choćby w konstrukcjach.
                          I gdzie tu problem?

Skomentuj

wg mnie to Ty Umbi coś ćpasz i kto tu robi Oftopa??

Skomentuj

Nie na temat...
                              umberto, przykro mi. eot.

Skomentuj

Hej. Mam problem z uruchomieniem symasyma bo na tranzystorach Q4, Q6, Q8, Q12, pomiędzy kolektorem a emiterem mam >60V, na wyjściu mam ok -34V (po wylutowaniu Q4,Q6, Q12 na wyjściu ~800mV) żadne tranzystory nie są gorące jedynie Q4,Q6, Q12 lekko cieplejsze od reki. Tranzystory dobrze wlutowane i sprawne bo wylutowalem i beta testerem sprawdzałem. Zasilanie to +/-35, na dwóch płytkach jest to samo, poprawność montażu sprawdzałem kilka krotnie i nie widzę żadnej pomyłki.
                                Pozdro

Skomentuj

jakie zastosowales tranzystory?? takie jak podaje autor czy zamienniki?? bo zamienniki sie odwrotnie montuje - sprawdziles to?? mi odpalil za pierwszym razem bez najmniejszego problemu...

Skomentuj

Uzyte tranzystory zamiast
                                    -MJL3281A jest 2sc5200
                                    -MJL1302 jest 2sa1943
                                    -MJE15030 jest MJE3055T
                                    -MJE15031 jest MJE2955T
                                    -2N5401 jest MPSA92 sprawdzałem kilkakrotnie z nota i ma tak samo wyprowadzenia i jest dobrze wlutowany
                                    -MPSA18 jest BC550C jak ja wyżej to samo rozmieszczenie
                                    -BC546B bez zmian
                                    -2n5551 jest mpsa42 jak wyżej
                                    Dzis jeszcze raz sprawdzilem rezystory kondensatory i wszystko na płytkach jest ok : :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez rzerzuch
                                      -MPSA18 jest BC550C jak ja wyżej to samo rozmieszczenie
                                      Tu sier mylisz bo bc550c ma piny zmienione nawet w spisie elementow do syma jest napisane "can be substituted by bc550c(pins reversed!) z angielskiego to dobry nie jestem ale to reversed to chyba oznacza zmieniony przekrecony. Ja w prawdzie zbieram kase na syma ale przed budowa na pewno przetlumacze sobie ze slownikiem strone autora. zeby uniknac takich wlasnie problemow :razz:
                                      A tego mpsa nie chce mi sie sprawdzac bo rano i jeszcze troche spie :lol:
                                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Tak kolega dulin7 dobrze mówił są na dowrut tak gdzie baza to baza ale raszta na odwrót daj go odwrotnie i powino być oki jak cos innego sie nie spaliło
                                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Jak weyrzej zamontuj jak powinno byc. tak zreszta to na prawde tak trudno wszystko 10 razy sprawdzic porzadnie?? Ja ja skladalem swojego 1 tranzystorowca to 1 godzine spedzilem na lutopwaniu a nastepna na sprawdzaniu czy dobrze polutowane i efekt byl taki ze wzmacniacz odpalil za pierwszym razem :d
                                          Lepiej 10 razy sprawdzic niz raz uruchomic z bledem bo poszukiwania przyczyny moga trwac wiele dluzej niz sprawdzenie montarzu.sprawdz wszystko jeszcze raz polutuj jak powinno byc i ciesz sie dzwiekiem no i tak nawiasema zapytam czy zamiast oporow 2W metalizowanych moge dac weglowe i nie pogorszy to bardzo parametrow?? nigdzie nie moge dostac takich oporow a zamiast silver mica dam foliowe z tego samego powodu co rezystory 2W a nie bede dawal za nie 2 zl na alledrogo
                                          Ale sie wymadzrzylem sorry!!!
                                          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X