ale z umiarem daj moc głośnikowi i zostaw tot ak na noc żeby się rozruszał troche on, wygrzał.
Dla mnie to już przesada, pomiary robie na głosniku wygrzanym naturalnie, tzn normalnie go słuchając, inaczej wychodzą kwiatki jak u stxa - np z 14 która w normalnych warunkach ma qts 0.7, a jak przez noc puścimy sinusa to spada poniżej 0.5...
Bardzo łatwo sprawdzic czy to wina głosnika czy systemu pomiarowego!!! wez jakis inny głosnik i sprawdz czy sytuacja sie powtórzy, jesli tak to trzeba bedzie szykac winy w systemie jesli nie to głosik moze byc uszodzony!
Twojego głosnika Fs wychodzi w granicy 3hz to jest napewno nie prawdziwy wynik.
dulin7, ten glosnik jest po regeneracji czy oryginalny??
Glosnik kupilem z allegro od protonsila to jakies lezaki magazynowe na pewno nie regenerowane ani nic z tego syfu, tylko parametrow nie ma ale mysle ze za kasa jaka za niego dalem (69zl) sie oplacalo jest gwara od tonsila a wiec na bank oryginal
Zamieszczone przez El_liero
El liero mozesz podac dokladnei jaka wyszla Ci czestotliwosc rezonansowa glosnika??
Pozdrawiam!!!
29,43224Hz
A na protonsilu podaja ze ma ok 37 hz i ja sie do tego odnosilem ale skoro u Ciebie ma te niecale 30 hz to jest mozliwe zeby moj mial tez ok 27 :mrgreen:
Ok jutro biore sie na powaznie wycinam mdf otwor mocuje pozadnie o zobaczymy co wyda :wink:
Pozdrawiam!!!
No wiec przedstawiam pomiary tonsila, glosnik umieszczony w plycie mdf 18 mm o wymiarach ok 28cmx28cm prostopadle do podlogi, wygrzany, kalibracja ok bvo mierzy poprawnie rezystyory i kondy a tu znowu kaszana zmienlem rozdzielczosc tak jak mi kazaliscie i nadal kicha tzn jest troche lepiej ale to nie to nadal ogromny pik w okolicy 3 hz a potem to gromada pikow jednak z nasileniem na okolice 27 hz ale to nie to zreszta pokazuje wykresy 4 kolejnych pomiarow:
Panowie blagam pomozcie, no nie pozwolcie zebym wyliczyl bude do tsow wersjii 8 om :cry: Co to moze jeszcze byc??? jutro moze kumpel podrzuci mi glosnik ktorego pomiary wychodzily ok i zobacze ale poki co doradzajcie prosze :wink:
Pozdrawiam!!!
Kurde nie mam juz sily na to badziewie jutro dostane od kumpla glosnik ktorego pomiary sa zamieszczone pare postow wyzej i bede wszystko wiedzial, bo tak to nic chyba nie da tylko co jezeli tamten glosnik wypadnie ok w pomiarach??
Pozdrawiam!!!
Pomiarow dokonuje tak samo jak pokazalem to wczesniej, a wiec kalibracja wszystko ze scisla kolejnoscia jak w tutorialu z audiomanii jak przebrne przez kalibracje to mierze sobie kilka rezystorow i kondow i wartosci wychodza ok wiec biore glosnik ktory zamocowalem w plycie o wymiarach jakie podalem wczesniej do zaciskow Bp3 i Bp4 podlaczam przewody zakonczone z jednej strony krokodylkami, lapie krokodylkami za zaciski w glosniku , wybieram impedance in free air i to wszystko po krotce. Chociaz powiem jeszcze jedno jak mieze rezystor referencyjny i tam jest podana rezystancja okablowania to ta mi troche skoczyla jak kiedys mierzylem to nie przekraczala 100momow a teraz jest ponad 200momow co jednak miesci sie w przedziale podanym w tutorialu.
Pozdrawiam!!!
Przy pomiarze masz ustawionego JIG-a w pozycji Imped meas????
Tak:)
A tu przedstawiam pomiary glosnika ktorty wczesniej mierzylem i wychodzilo ok teraz tez jest ok akurat daje taki wykres z tym pikiem na ok 3 hz ale wykonalem z 6 i ten pik raz byl a raz nie poza tym widoczny wyrazny pik na ok 25 hz :
I zaraz przekladam kable i mierze tonsila i wychodzi co?? Kupa :sad:
No ja juz nie wiem czy glosnik morze byc uszkodzony jakos tak ze tego nie widac na pierwszy rzut oka?? Grac gra nie ma znieksztalcen i nic nie ociera nic nie szelesci no wyglada na sprawny :neutral:
Podam jeszcze ze glosnik ktorego pomiary jakos wychodza to srednica 20 cm a tonsil 25 i szum na tonsilu jest cichszy, wiem ze to wiekszy glosnik i morze tak ma byc ale chwytam sie wszystkiego :cry: aby dac Wam jak najwiecej info
Pozdrawiam!!!
Jak masz jakiegoś znajomego który ma system pomiarowy wez mu daj te głośniki i niech sprawdzi u siebie, jak bedzie to samo to wina po stronie głosnika, jak nie to coś nie tak z twoim systemem w taki sposób bedzie chociaż pewny który z elementów jest nie sprawny.
A jak nie mam? :razz:
mysle ze sprzet mam raczej sprawny bo ten 20 cm pomierzylem i wykresy ok wychodzily tylko wkleilem jakis takim dziwny z reszta na poczatku przedstawilem jak to robilem i tam wlasnie mierzylem ten glosnik i bylo ok co z reszta widac na zdjeciah.
Pozdrawiam!!!
dulin7 tak obserwuję Twoje postępy i trochę na marne sie z tym szarpiesz, jeśli nadal próbujesz mierzyć na karcie zintegrowanej to stąd te problemy. Wykres impedancji powinien wyglądać podobnie jak ten który, zamieściłem w załączniku (bez wygładzania) - na integrze tego nie uzyskasz (ja na swojej, jakimś realteku nie uzyskalem).
Zainwestuj te 50zł na liva i do dzieła.
tez tak myslalem ze bedzie trzeba zainwestowac bo chyba za slaby sygnal daje te zintegrowane gowno i stad mysle ze male glosniki mierzy ok a z wiekszymi juz nie daje se rady. W koncu sb live to nie tylko do pomiarow czas sobie zafundowac lepsza jakosc muzyki puszczanej z kompa bo z cdeka nie zawsze moge np z powodu nieposiadania albumu :(
Pozdrawiam!!!
wersje CT są niepwene - miałem jedną CT i to był klops.
Szukaj wersji SB060, SB0100, SB0220, SBxxx - trzy pierwsze są sprawdzone i 100% nadające się do pomiarów.
Trzeba było tak odrazu, ja myślałem ze masz SB karte
Nie nie sory ze nie napisalem ale w tutorialu bylo napisane ze na zintegrowanej tez sie jakos da ale najwidoczniej nie, dzieki jednak Ci piku16 za zainteresowanie tematem i przekazanie wartosciowej tresci :wink:
Ale jeszcze jedno mi powiedzcie czy mozliwe zeby mniejsze glosniki dalo sie tak pomierzyc??
Pozdrawiam!!!
Skomentuj