Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problemy z kalibracja jiga

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DeKeR, to spróbój zbramkować pomiar bardziej,tuż przed pierwszym odbiciem.
    Sam robiłem pomiary w małym pokoju i wychodziły ładne,gładkie.
    Sprawdz i wrzuć screena.

Skomentuj

No ja dużo sil poświęciłem walce z odbiciami w malym pokoju i jest kiepsko, mozna uzyskac pomiary ale trzeba sie nagłowić, wytłumiać odsuwać przesuwać a w małym pokoju okazuje sie ze kazda sciana jest zbyt blisko i cos odbija albo jakas inna przeszkoda.

Rozdzielczosc pomiarow niestety slabnie z krótką bramką pozatym nie zmierzy pasma ~500 - 1500 hz poprawnie. Oczywiscie mały pokoj oznacza dla mnie 10 - 11 metrów.

Dlatego postanowilem robic pomiary na laptopie ale do dzis nie wiem jaką kartę mam zakupić...

Skomentuj

Rfck, nie do konca się zgodze.W 9m ja zaczynałem robić pomiary i wykresy dało sie uzyskać przyzwoite i od 500Hz poprawne.Oto przykład:

To już niewiem czym spowodowane są te Wasze krzaki.

Skomentuj

WIem ze się da ;-) ale niestety pomiar bedzie obarczony odbiciami i troche przekłamie naturalną charkę głośnikow. Musialeś robic przeciez krótką bramką pomiary no nie?!
          Tymbardziej dziwi mnie ze wkleiles charke 3dróg ale widzę że podział jest wysoko jak na 3drożne. Jak myslisz od ilu pomair jest wiarygodny?

Musze jednak przyznac ze wyglada przyzwoicie, jakie zabiegi stosowales w pomieszczeniu dla uzyskania takich charakterystyk ?

Tak btw to nie wydaje mi sie ze pomiar jest od 500 hz wiarygodny ;-)

Skomentuj

Pomiar poprawny od 800Hz.Te pomiary na szybko były zrobione,był to jakiś subik i postawiona na nim satelitka komputerowa,co do podziału to szły experymenty :)Ja zawsze stawiam kolumne w taki sposób że między mikrofonem a frontem kolumny pośrodku tych dwóch rzeczy robię jak największe pole do manewru dzwiękowi,jak najwiękrzą płaszczyznę.Przy powierzchniach które są najbliżej daje lużno ułożony śpiwór.Tyle.

Skomentuj

Czaruję...
            X