Aa i jeszcze jedna sprawa. Warto od razu zamontować porządne łożysko do ogranicznika. To co jest w komplecie to jakaś zwykła tulejka, która ma spore luzy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Frezarki górnowrzecionowe
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWarto od razu zamontować porządne łożysko do ogranicznika.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMam te frezarke. Narazie spisuje sie dobrze, przy ciezkiej robocie troche sie nagrzewa. W komplecie trzy tulejki i co wazne - mocowanie jest centryczne ( czasami w tanich frezarkach nie idzie zamontowac frezu tak, aby nie mial bicia ). To jest to samo co Makita tylko w innym kolorze.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaAa i jeszcze jedna sprawa. Warto od razu zamontować porządne łożysko do ogranicznika. To co jest w komplecie to jakaś zwykła tulejka, która ma spore luzy.
Skomentuj
-
Da rade, ale nie bedzie precyzyjne, a nawet troche niebezpieczne. Chodzi o sposob w jakim regulujesz glebokosc frezowania. To jest przewidziane do tego, aby regulowac glebokosc przed frezowaniem, a do tego nie jest to z zbyt precyzyjne. To tylko zwykla naklejka z podzialka. O ile frezowanie otworu jeszcze mozna by bylo sprobowac pod warunkiem ostroznosci, to frezowaznie pod glosnik to juz jazda bez trzymanki. Dlatego wlasnie makita w swojej drozszej wersji daje dodatkowe przystawki, ktore umozliwiaja wykonanie roboty jak nalezy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Drag-on Zobacz postaCzyli z budżetowych sprzętów do amatorskiej zabawy bardziej się sprawdzi np bosh pof1200/1400
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Drag-on Zobacz postaCzyli z budżetowych sprzętów do amatorskiej zabawy bardziej się sprawdzi np bosh pof1200/1400
Albo np. wziąć podróbkę Makity za 200zł.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNo i już się nacieszyłem frezarką 5x droższą od tej którą aktualnie posiadam, czyli najtańszą z Casto :sleep:
Podczas gdy używamy pokrętła głębokości, mamy luz na goleni (góra - dół) jakieś 1,5 - 2mm.
Gdy skręcimy pokrętło na min lub max, luz zanika.
Natomiast luzu na goleni bez hamulca nie można zniwelować (bujanie), musiał by być system dwóch hamulców na obydwu goleniach.
Do tego dochodzi hałas, jest prawie 2x głośniejsza od tej mojej starej, i to sprawdzane "na sucho".
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Drag-on Zobacz posta...tylko o to, że pewnie nie wykorzystam należycie potencjału jednak droższej makity
Sam się na tym złapałem podczas jej użytkowania, że robię nią rzeczy których nie robił bym zwykłą frezarką.
Tak samo mam z wkrętarką którą niedawno zakupiłem... mówiłem sobie, po co mi wkrętarka skoro mam wiertarkę... a teraz jak bez ręki :)
Jeśli miał bym wybierać, czy brać zwykłą frezarkę marketową za 100 parę złotych, czy podróbkę Makity za 200zł, to brał bym tą podróbkę.
https://allegro.pl/oferta/frezarka-g...0mm-7669764534
Jest też podobna o nazwie BAVARIA 1250W.
przystawki też można dokupić:
https://allegro.pl/oferta/przystawka...ria-6920383110Last edited by marian; 02.02.2019, 15:50.
Skomentuj
-
Siemanko .
W końcu doczekałem się i kilka dni temu przyszła do mnie nowiutka GRAPHITE 59G717 + zestaw 12 frezów
https://allegro.pl/oferta/graphite-f...MWRlNzg1NzQ%3D
wygląda na solidną , czy ktoś ją ma lub miał tę frezarkę i może coś o niej powiedzieć? Jeszcze jej sprawdzałem bo nie mam czasu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaChciałem ją kupić :)
Sprawdź luzy tak samo jak to ja zrobiłem przy Boschu 1400.
Jak przetestujesz to daj znać.
W tygodniu wykonam parę testów jak to się spisuje , co wiem na pewno to będzie o niebo lepsza od 20 letniej starej frezarki z luzami jak na maglownicy w syrence hah
PS wjechała też oscylacyjna ,stan jak nówka z wtyczką UK za cenę równą 2 dużych kebabów w cieście i 4 piw w puszcze
Last edited by kokoelloko; 03.02.2019, 20:18.
Skomentuj
-
Co do podróbki Makity.
Chciałem taką kupić, nie wygląda to źle ale trzeba też zwrócić uwagę na to że dostajemy frezarke z jedną stopą. Bez dodatkowych stopek, akcesoriów do odciągu pyłu, prowadnic i bez skrzynki.
Po dokupieniu kilku drobiazgów cena rośnie a za niewiele wiecej mamy już Makitę z wszystkimi przystawkami i pudełkiem Macpak.
Jak pisałem wyżej, chciałem taką kupić i porównać względem oryginału ale zainwestowałem w Makitę i nie żałuje. Sprzęt pewny i wszystko w komplecie. Jeszcze tylko cyrkiel wystrugać i będzie bomba:)
Last edited by Adzik94; 03.02.2019, 20:34.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaKurde, to już nie jest śmieszne.
4x tańsza.
Skomentuj
Skomentuj