Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aa i jeszcze jedna sprawa. Warto od razu zamontować porządne łożysko do ogranicznika. To co jest w komplecie to jakaś zwykła tulejka, która ma spore luzy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Warto od razu zamontować porządne łożysko do ogranicznika.
      Jakiś gotowiec dostępny w sieci?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Mam te frezarke. Narazie spisuje sie dobrze, przy ciezkiej robocie troche sie nagrzewa. W komplecie trzy tulejki i co wazne - mocowanie jest centryczne ( czasami w tanich frezarkach nie idzie zamontowac frezu tak, aby nie mial bicia ). To jest to samo co Makita tylko w innym kolorze.
        Biorę ją:) W sumie ten maktec m3700 i makita są tańsze ale po zakupie zestawu tulejek wyjdzie to samo:)

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Aa i jeszcze jedna sprawa. Warto od razu zamontować porządne łożysko do ogranicznika. To co jest w komplecie to jakaś zwykła tulejka, która ma spore luzy.
        Mógbyś rozwinąć myśl i coś zaproponować?

Skomentuj

Ja zamontowalem lozysko 695 RS.

Skomentuj

A ja mam takie pytanie, czy frezarką tego typu dam radę wyciąć otwór pod głośnik? Frezarka oprócz akcji z budową kolumn pewnie posłuży najwyżej do wyfrezowania listew przypodłogowych itp.

Skomentuj

Da rade, ale nie bedzie precyzyjne, a nawet troche niebezpieczne. Chodzi o sposob w jakim regulujesz glebokosc frezowania. To jest przewidziane do tego, aby regulowac glebokosc przed frezowaniem, a do tego nie jest to z zbyt precyzyjne. To tylko zwykla naklejka z podzialka. O ile frezowanie otworu jeszcze mozna by bylo sprobowac pod warunkiem ostroznosci, to frezowaznie pod glosnik to juz jazda bez trzymanki. Dlatego wlasnie makita w swojej drozszej wersji daje dodatkowe przystawki, ktore umozliwiaja wykonanie roboty jak nalezy.

Skomentuj

Czyli z budżetowych sprzętów do amatorskiej zabawy bardziej się sprawdzi np bosh pof1200/1400

Skomentuj

Zamieszczone przez Drag-on Zobacz posta
                  Czyli z budżetowych sprzętów do amatorskiej zabawy bardziej się sprawdzi np bosh pof1200/1400
                  Lepiej dołożyć do Makity i mieć kombosa. Ale to każdy musi sam sprawdzić. Na pewno do podfrezowań pod głośniki Bosch z precyzyjnym ustawieniem głębokości jest lepszy, ale do prac majsterkowych zdecydowanie Makita.

Skomentuj

Czytaj kilka postów wstecz... miałem 1400 i już wolał bym kupić 5 marketówek za 100zł.
                    Albo np. wziąć podróbkę Makity za 200zł.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    No i już się nacieszyłem frezarką 5x droższą od tej którą aktualnie posiadam, czyli najtańszą z Casto :sleep:

Podczas gdy używamy pokrętła głębokości, mamy luz na goleni (góra - dół) jakieś 1,5 - 2mm.
                    Gdy skręcimy pokrętło na min lub max, luz zanika.
                    Natomiast luzu na goleni bez hamulca nie można zniwelować (bujanie), musiał by być system dwóch hamulców na obydwu goleniach.
                    Do tego dochodzi hałas, jest prawie 2x głośniejsza od tej mojej starej, i to sprawdzane "na sucho".

Skomentuj

Nie widziałem tego posta, ale zabiłeś mnie tymi luzami.
                      Chciałem właśnie tego boscha kupić, ale wydać ponad pięć stówek i taki cyrk...

Skomentuj

Dlatego jestem wdzięczny wszystkim tym którzy polecali mi Makitę :)
                        Plusy jakie ma Bosch nie są wystarczające aby dać za niego 4x więcej niż za marketówkę, na pewno nie do prac przy obudowach głośnikowych.
                        Lepiej kupić podróbkę Makity jeśli budżet napięty.

Skomentuj

Tu już nawet nie chodziło o napięcie budżetu (Twój post akurat też jakoś mi umknął o boschu) tylko o to, że pewnie nie wykorzystam należycie potencjału jednak droższej makity :)

Skomentuj

...tylko o to, że pewnie nie wykorzystam należycie potencjału jednak droższej makity
                            Wykorzystasz :)
                            Sam się na tym złapałem podczas jej użytkowania, że robię nią rzeczy których nie robił bym zwykłą frezarką.
                            Tak samo mam z wkrętarką którą niedawno zakupiłem... mówiłem sobie, po co mi wkrętarka skoro mam wiertarkę... a teraz jak bez ręki :)

Jeśli miał bym wybierać, czy brać zwykłą frezarkę marketową za 100 parę złotych, czy podróbkę Makity za 200zł, to brał bym tą podróbkę.

https://allegro.pl/oferta/frezarka-g...0mm-7669764534

Jest też podobna o nazwie BAVARIA 1250W.

przystawki też można dokupić:

https://allegro.pl/oferta/przystawka...ria-6920383110
                            Last edited by marian; 02.02.2019, 15:50.

Skomentuj

Panowie, mógłby ktoś z Was posiadających RT0700CX2J sprawdzić jaka jest średnica wewnętrzna końcówki do odciągu pyłu? Nie mogę znaleźć tego w dokumentacji :/

Skomentuj

Siemanko .
                                W końcu doczekałem się i kilka dni temu przyszła do mnie nowiutka GRAPHITE 59G717 + zestaw 12 frezów
                                https://allegro.pl/oferta/graphite-f...MWRlNzg1NzQ%3D
                                wygląda na solidną , czy ktoś ją ma lub miał tę frezarkę i może coś o niej powiedzieć? Jeszcze jej sprawdzałem bo nie mam czasu

Skomentuj

Chciałem ją kupić :)
                                  Sprawdź luzy tak samo jak to ja zrobiłem przy Boschu 1400.
                                  Jak przetestujesz to daj znać.

Skomentuj

Chciałem ją kupić :)
                                    Sprawdź luzy tak samo jak to ja zrobiłem przy Boschu 1400.
                                    Jak przetestujesz to daj znać.
                                    Kurka ma luzy takie jak w Boschu ... ale po zaciśnięciu hamulca luzy ustają więc chyba nie jest źle , no cóż chyba podróbka Makity lepsza
                                    W tygodniu wykonam parę testów jak to się spisuje , co wiem na pewno to będzie o niebo lepsza od 20 letniej starej frezarki z luzami jak na maglownicy w syrence hah

PS wjechała też oscylacyjna ,stan jak nówka z wtyczką UK za cenę równą 2 dużych kebabów w cieście i 4 piw w puszcze

Last edited by kokoelloko; 03.02.2019, 20:18.

Skomentuj

Co do podróbki Makity.
                                      Chciałem taką kupić, nie wygląda to źle ale trzeba też zwrócić uwagę na to że dostajemy frezarke z jedną stopą. Bez dodatkowych stopek, akcesoriów do odciągu pyłu, prowadnic i bez skrzynki.
                                      Po dokupieniu kilku drobiazgów cena rośnie a za niewiele wiecej mamy już Makitę z wszystkimi przystawkami i pudełkiem Macpak.
                                      Jak pisałem wyżej, chciałem taką kupić i porównać względem oryginału ale zainwestowałem w Makitę i nie żałuje. Sprzęt pewny i wszystko w komplecie. Jeszcze tylko cyrkiel wystrugać i będzie bomba:)
                                      Last edited by Adzik94; 03.02.2019, 20:34.

Skomentuj

Kurde, to już nie jest śmieszne.
                                        4x tańsza.
                                        Chcialem dzisiaj kupic i nie widac ich na rynku.

Skomentuj

Nie na temat...

Przyznać się, kto wszystkie wykupił i będzie przeklejał naklejki na "Macita" lub "Nakita"?

:biggrin:

Last edited by marian; 11.02.2019, 18:20.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X