Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
    ta makita jeet nawet w sensownej cenie, jeden sklep online ma za 730zl, tylko pytanie czy to faktycznie jest warte tych pieniędzy
    Też użytkuje i już pisałem o niej nie raz. Podzielam zdanie Mariosa.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
      ta makita jeet nawet w sensownej cenie, jeden sklep online ma za 730zl, tylko pytanie czy to faktycznie jest warte tych pieniędzy
      A są w tym zestawie za 730zł przystawki 195561-4 ( przystawka do frezowania, wycinania pod kątem do frezarki RT0700) i 195563-0 ( PRZYSTAWKA DO FREZOWANIA WGŁĘBNEGO do frezarki RT0700).
      Ogólne to samą frezarkę można już znaleźć poniżej 700 zł. Ale z dodatkami to już kwota się uzbiera

Skomentuj

tez uzywalem i tez bym bral jako uniwersalna maszyne

jedyny minus to slaby odciag pylu podczas frezowania z przystawka a'la klasyczna frezarka
        co do mocy to spokojnie daje rade w diy

Skomentuj

Panowie, byłem w Bydgoskim sklepie z narzędziami, można u nich kupić tą Makitę RT0700CX2J.
          Ja myślałem że 700zł + to cena za samą frezarkę, bez akcesorii...
          Nie dotykałem jej bo akurat nie mieli na stanie, jak sprzedawca twierdził - bo właśnie jest taka dobra.
          Za około tydzień przyjedzie nowa dostawa, gość ma do mnie zadzwonić.

Cena 799zł, tylko 250zł droższa od Boscha... no zobaczymy.

Mam dwa pytania:

-czy jest dobra widoczność frezu po zamontowaniu frezarki na cyrkiel?

-jak głęboko można się wbić frezem wgłąb materiału (zakładając że używamy przystawki do frezowania wgłębnego)?
          W specyfikacji jest napisane: Głębokość frezowania: 0-35 mm, Głębokość wycinania: 0-40 mm.
          Jak to interpretować?
          Last edited by marian; 06.12.2018, 16:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            AEG MF1400KE
            Ciekawa zabawka .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            RT0700CX2J
            Jutro albo w sobotę pojadę to pomacać.

Skomentuj

-czy jest dobra widoczność frezu po zamontowaniu frezarki na cyrkiel?
              tak, dlatego tak slabo radzi sobie z odprowadzaniem pylu

-jak głęboko można się wbić frezem wgłąb materiału (zakładając że używamy przystawki do frezowania wgłębnego)?
              W specyfikacji jest napisane: Głębokość frezowania: 0-35 mm, Głębokość wycinania: 0-40 mm.
              Jak to interpretować?
              skok 35mm + 5mm podstawa?

jak juz czekasz na frezarke to zamow sobie z chin frezy weglikowe (VHM)
              spora roznica na plus w oporach, jakosci powierzchni, trwalosci

Skomentuj

Próbował ktoś robić tanią frezarką wycięcia na łączenie na klin albo jaskółczy ogon? Zakładam oczywiście brak błędów przy wymierzaniu.

Skomentuj

nie ma znaczenia czy frezarka jest tania...tylko czy nie ma bicia na łożyskach, jak frezarka to bez szablonu tego dobrze nie zrobisz... próbowałem (po prostu musisz po czymś prowadzić frezarkę, z ręki omsknie ci się o 2mm i już wychodzą paskudne szpary w połączeniu ...)
                  albo szablon z frezarką - https://allegro.pl/szablon-do-polacz...hiwum_allegro&
                  no i frez.. spiralne radzą sobie o niebo lepiej, kiedyś poszedłem na giełdę i od jakiegoś dziadka wziąłem 6 sztuk 8mm spiralnych z dwoma piórami pewnie w jakimś centrum obróbczym stwierdzili ze te frezy się już nie nadają ... i dziadek je po kilkanaście pln sprzedawał. powiem ci, że te frezy spisują się 100 razy lepiej niż jakieś marketowe do kilkudziesięciu pln.
                  ewentualnie to co Paweł pisał - aliexpress

albo ręcznie japońskimi piłami i dłutem.
                  Last edited by bawolek; 07.12.2018, 08:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                    nie ma znaczenia czy frezarka jest tania...tylko czy nie ma bicia na łożyskach
                    tanie frezarki jakie mialem nie mialy bicia na lozyskach. jak byly nowe to tez nie mialy bicia.
                    bicie pojawialo sie z czasem, bo tulejka i gniazdo zuzywaly sie i ukladaly sie w losowy sposob :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      tanie frezarki jakie mialem nie mialy bicia na lozyskach. jak byly nowe to tez nie mialy bicia.
                      bicie pojawialo sie z czasem, bo tulejka i gniazdo zuzywaly sie i ukladaly sie w losowy sposob :(
                      oczywiscie... tylko ze to już inne zagadnienie czyli trwałość - a w mojej odpowiedzi chodziło mi o to, że tanią frezarką tez zrobisz połączenia itp rzeczy o ile jest sprawna i cena tutaj nie odgrywa roli w stylu: "tych połączen nie da się zrobić tanią frezarką"

zresztą Pawle czy pamiętasz jak już ładnych parę lat temu dorwałem chyba w biedronce frezarki za 29PLN heh i zbierałem chętnych kto chciał .... Ty chyba też ją miałeś - swoją rolę dopóki nie siadły łożyska spełniała świetnie.
                      Last edited by bawolek; 07.12.2018, 21:40.

Skomentuj

ja mialem 3 tanie frezarki z allegro. magnum kosztowal po 50zl
                        a teraz? najtansza frezarka 200zl!! :(

Skomentuj

Ktoś z Was posiada Makitę RT0700CX2J i ma odniesienie do innych frezarek ?

Skomentuj

Zamieszczone przez stasio85 Zobacz posta
                            Ktoś z Was posiada Makitę RT0700CX2J i ma odniesienie do innych frezarek ?
                            Cały czas o tym piszemy :) Ja przeskoczyłem z Chińczyków. Pracowałem też innymi markowymi z dwa, trzy razy. Makita to dobry sprzęt, ale rozważyłbym dewalta jeszcze bo ma bajecznie zajebiaste opuszczanie podczas frezowania.

Skomentuj

nie jest mocna ale za to mega uniwersalna!

Skomentuj

Katsu, etc

https://www.ebay.co.uk/itm/101749-22...-/282364314867

Last edited by gi; 10.12.2018, 10:48.

Skomentuj

Bavaria 1250W taka sama jest ale jak wiadomo to Chińczyk, jednak warto dla samych dodatków ją kupić. Bavaria 1250W = 710W Makity, taka sytuacja :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Oliver
                                    https://allegro.pl/frezarka-gornowrz...MGFmMzY2M2Y%3D
                                    Ja kupiłem ją dlatego bo miałem w planie zbudowanie maszyny ze stołem do wycinania otworów. Maszynę zbudowałem i montuję frezarkę w tulei 65mm średnicy . Wyposażenie takie jak na zdjęciach.
                                    Z tak taniej frezarki sporo zostało na zbudowanie maszyny. Myślę że to lepszy sposób wycinania otworów.
                                    Pokażesz maszynkę?

Skomentuj

Na znanym portalu aukcyjnym pojawiły się frezarki Makita RP0900 w cenie 579PLN
                                      Jest to tak jakby wyższy model od RT0700CX2J

Skomentuj

Zamieszczone przez stasio85 Zobacz posta
                                        Na znanym portalu aukcyjnym pojawiły się frezarki Makita RP0900 w cenie 579PLN
                                        Jest to tak jakby wyższy model od RT0700CX2J
                                        Nie wyższy tylko całkiem inny typ frezarki. Rt0700 to kombo krawędziowa + kit standard. Ogólnie mimo tej małej mocy radzi sobie.

Skomentuj

@Dawid-SS Zasugerowałem się liczbą w oznaczeniu

Skomentuj

Czaruję...
                                          X