Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolega sie zatsanawial nad takimi frezarkami
    poogladal filmiki na YT i doszedl do wniosku ze to zabawka a nie frezarka

no i jednak polecam frezarki na 8 lub 12mm frezy

Skomentuj

No i mam dylemat, bo z jednej strony dość mocno mi zależy na akumulatorowej, z drugiej właśnie problem z frezami 6mm i jednak nie taka moc.

Skomentuj

Frezy 6mm bez problemu kupisz na necie, ale weź tą zabawkę do ręki bo wydaje się mało poręczna, z jakiegoś powodu zrobili fotę bez akumulatora ;-)

No i nie wiadomo ile to pociągnie na jednym ładowaniu, pewnie niezbyt długo przy jakimkolwiek obciążeniu ...

Skomentuj

Makita drt50zx4 ?
          Last edited by qudlaty; 19.07.2018, 13:14.

Skomentuj

uzywam w pracy wkretarek makity na 10,8v
            przy wierceniu wiertlem ok 8mm to dlugo ten akumulator nie wytrzymuje :/
            tak wiec do frezarki bym tego nie odwazyl sie brac

Skomentuj

Dzięki Panowie. Poczytałem też trochę opinii, pooglądałem filmiki, nie ma sensu się pchać w tą frezarkę. Na 99% będę brał Makita RT0700CX2J, wydaje się dość fajnym sprzętem, z dużymi możliwościami. Szczególnie jej modułowa budowa jest super.
              Rozważałem też Makita drt50zx4 ale niestety cena za frezarka + bateria + ładowarka trochę zabija.
              Last edited by maciekelga; 20.07.2018, 10:57.

Skomentuj

Paweł mam wkrętarkę makity na 10,8V i 18V. Ta na 10,8V po godzinie do ładowania, ta na 18V dwa dni pracy wytrzymuje. A teraz jak nie jest mocno obciążona to nie pamiętam kiedy akumulator zmieniałem. Magia 18V 3Ah + BLDC vs 10.8V 1,3Ah.

Skomentuj

dokladnie, godzina lekkiej pracy i zmiana
                  ale mamy ich kilkanascie i wszystkie po 2 aku, wiec to zaden problem

ale jak przykrecasz 2000 wkretow to jednak waga wkretarki ma juz znaczenie! :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    uzywam w pracy wkretarek makity na 10,8v
                    przy wierceniu wiertlem ok 8mm to dlugo ten akumulator nie wytrzymuje :/
                    tak wiec do frezarki bym tego nie odwazyl sie brac
                    Trochę inne obroty i obciążenia, tak samo jak fleksik na akumulator. Jeżeli już akumulatorowy sprzęt do cięższej pracy to musi być koniecznie 18V, takie moje zdanie.

Ja szukam tulejki do mojej makity RT0700 na 6.35mm, myślałem że uda się rozwiercić 6mm do 6.4 ale niestety, tulejka pękła. Teraz muszę kupić 6mm i znaleźć 6.35mm. Problem jest taki że cena takiej tulejki to 50zł, dodatkowo 6.35 dostępne tylko w UK :( Chyba taniej wyjdzie kupić jakiegoś no name do frezów calowych 6.35....

Skomentuj

Jednak będę brał Makita drt50zx4 z baterią 3.0Ah.
                      Byłem wczoraj oglądać Ryobi, niestety jakość wykonania pozostawia do życzenia nawet na amatorskie warunki..

Skomentuj

Akumulatorowa wkrętarka, wyrzynarka, nawet nawet szlifierka kątowa, czy wiertarka SDS plus, to jeszcze rozumiem, ale frezarka?
                        Z dobrym kawałkiem freza 600W silnik w GKF600 płonie po 5m frezowania, np. frez zaokrąglający o promieniu 10mm, w sklejce (frez boscha, więc nie dedra czy coś).

Przy napięciu 18V, 600W użytkujemy przy 33A, huraopotymistycznych założeń z pominięciem sprawności silnika, strat na sterowaniu, stykach, rezystancji wewnętrznej baterii, itd.
                        Przy akumulatorze 18V 3Ah (w podobnych założeniach) taki prąd może być pobierany przy obciążeniu ponad 10C, czyli do zara w 6 minut.

Czy oby na pewno ma to sens, czy jest to po prostu upośledzone dziecko, akumulatorowej mody?
                        Liczyłem tu moc 600W, czyli takie zabawki w porównaniu z solidnymi frezarkami co spoko w okolicach 2kW się przewalają.
                        Last edited by Marcin V; 18.08.2018, 21:26.

Skomentuj

Panowie, nie jestem na bieżąco w tym temacie.
                          Czy coś nowego pojawiło się na rynku wartego zakupu?
                          Szukam frezarki za + - 400zł.

Potrzebuję taką z blokadą włącznika (włączyć i zablokować, jak w wiertarkach), oraz regulację głębokości frezowania, jak w Boschu 1400.
                          Miło by było mieć też możliwość założenia frezu 12mm... ale to chyba nie w tej cenie...
                          Last edited by marian; 20.10.2018, 14:00.

Skomentuj

a jak dziala regulacja glebokosci w tym?
                            https://allegro.pl/graphite-frezarka...460250532.html

Skomentuj

No popatrz, zapomniałem o Graficie :)

Widzę rozstrzał cen i to spory.
                              Najtańsza 220zł, a najdroższa 430zł, prawie dwa razy tyle.
                              O co kaman?

Szkoda że nie widać grubości goleni... może się okazać że to najtańsza frezarka z lepszym wyglądem.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Po moich przygodach ze sprzętem Graphite'a to wolałbym te otwory dłutem robić niż kupić coś od nich :)
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Cześć,

Czy jest możliwość zamówienia/odkupienia cyrkla do frezarki?
                                  Jaką frezarkę polecacie dla początkującego? Nie chcę wydawać większej sumy.
                                  liutoqo

Skomentuj

Marian dozbieraj do droższego sprzętu a zapomnisz o tych wszystkich "zielonych boschach" i praca stanie się przyjemnością.
                                    do prac lekkich i na cyrkiel makita RT0700CX2 - frezowała u mnie nawet otwory w litym drewnie egzotycznym. używamy tylko z głową na kilka przejazdów a nie "ha patrz jak się frez jara" :)

do prac cięższych i opcjonalnie pod stół bosch gmf 1600 - odpowiednie frezy i prowadnice i można robić nawet produkcje drzwi :) Duży plus to to że system szyn prowadzących z zagłębiarki bosch pasuje też do tej frezarki.

pod stół na stałe Triton TRA001 - bardzo dużą moc ograniczają tylko frezy a duża zaleta pod stołem to wygodny system ustalania wysokości. U mnie pracuje pod blatem krega zaadoptowanym w otwór w pilarce Bosch GTS 10 XC - ta pilarka ma niezwykle dokładną i solidną przykładnice.
                                    dodatkowy plus do pasujące frezy w rozmiarach calowych a co za tym idzie dostęp do wielu tańszych frezów z innych rynków niż Polski ( z chinami na czele )

wbrew pozorom wszystkie powyzsze 3 frezarki mają bardzo dobry stosunek ceny do możliwości.
                                    Last edited by Zap Projekt; 23.10.2018, 23:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                      pod stół na stałe Triton TRA001 - bardzo dużą moc ograniczają tylko frezy
                                      Chyba nie ograniczają gdyż można dokupić tuleje redukcyjne na różne frezy, chyba wszystkie dostępne. Sam myślę o tym klocku, obecnie mam Makitę RT0700CX2 i jestem zadowolony z niej, ma niby 700W ale chińczyki które mają 1000 i więcej to przy niej padaka. Pisałem już o tym.
                                      Dokupiłem oryginalną tuleję na 1/4 cala, a w zestawie była na 8 i 6mm. Brakuje tylko mi możliwości 12mm i 1/2cala, ale przy tej mocy to raczej sensu nie ma.
                                      Obroty mam zazwyczaj w skali 1-6 na 5tkę. Frezy które używałem też już pisałem, Globusa nigdy więcej, w tej cenie to padaka i nieporozumienie, wole kupić dwa chińczyki HUHAO i je zajeździć. Co najlepsze mam kilka sztuk i "brzmią" jak Globus przy frezowaniu(duże płytki do cięcia jak Premium z Globusa).

Skomentuj

Miałem bardziej na myśli to że frezy nie pozwalają brać za grubo materiału a frezarka spokojnie by pociągła bez zadyszki. Ja na niej pracuje tylko na frezach 12 i 1/2 cala. Te pierwsze tanio są w Uni-maxie jakość znośna. Te drugie z Chin tu podobnie. Na razie zdecydowanie za mało takich rzeczy robię aby kupować frezy z wymiennymi ostrzami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                          Marian dozbieraj do droższego sprzętu a zapomnisz o tych wszystkich "zielonych boschach"
                                          Wiadomo :)
                                          Tylko nie wiem czy chcę tyle kasy wydawać na majsterkowanie w warsztacie...

Pomyśli się :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X