Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
    Myślałem że tylko ja tak mam
    to już widzisz ze nie tylko Ty 😁 ja też
    ☺️

Skomentuj

Czego to ludzie nie wymysla...

Skomentuj

Gruuuuboooo:lol:
        Pozwoliłem Sobie wkleić wątek z Elektrody o tym urządzeniu :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3240767.html

Niby u nas ma kosztować około 4k pln (Dane z 2016r) za tę cenę ogarnięty majsterkowicz robi ploter frezujący DIY na wrzecionie profesjonalnym 2kw i polu roboczym np 150 x 100 na którym w miękkich materiałach wytnie co tylko dusza zapragnie :) Niby Shaper Origin fajna hybryda , ma ekranik itp ale na kieszeń kowalskiego trochę za drogi gadget , osobiście wole plotery
        Last edited by kokoelloko; 28.02.2018, 16:44.

Skomentuj

Te kolumny to chyba na daytonach ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
            Niby u nas ma kosztować około 4k pln (Dane z 2016r) za tę cenę ogarnięty majsterkowicz robi ploter frezujący DIY na wrzecionie profesjonalnym 2kw i polu roboczym np 150 x 100 na którym w miękkich materiałach wytnie co tylko dusza zapragnie Niby Shaper Origin fajna hybryda , ma ekranik itp ale na kieszeń kowalskiego trochę za drogi gadget , osobiście wole plotery
            Masz jakis projekcik czy cos?
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Niby u nas ma kosztować około 4k pln (Dane z 2016r) za tę cenę ogarnięty majsterkowicz robi ploter frezujący DIY na wrzecionie profesjonalnym 2kw i polu roboczym np 150 x 100 na którym w miękkich materiałach wytnie co tylko dusza zapragnie Niby Shaper Origin fajna hybryda , ma ekranik itp ale na kieszeń kowalskiego trochę za drogi gadget , osobiście wole plotery
              Bo to nie jest maszyna, zaprojektowana z mysla o kieszeni kowalskiego. Druga sprawa, nie kazdy ma potrzebe i mozliwosci aby postawic ploter ze stolem 150x100 plus komp. Tak jak to widac na filmie, frezarka jest zaprojektowana z mysla o amatorach i hobbystach, no i oczywiscie nie o polskich biedaszybach.
              Last edited by Pogromca mitow; 28.02.2018, 22:14.

Skomentuj

wklejalismy to jak to bylo jeszcze konceptem. teraz widze dopracowana wersje produkcyjna

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                  Masz jakis projekcik czy cos?
                  Gotowego projektu nie ma ale jest powoli tworzony :cool: zazwyczaj ludzie budują takie maszyny wedle swoich potrzeb i zazwyczaj nie udostępniają całej dokumentacji.
                  Takich ploterków własnej roboty w sieci jest masa są nawet ze sklejki a jako wrzeciono zastosowane tanie Dremele lub ręczne frezarki za parę stówek , jak dobrze pójdzie to na wakacje wydłubie sobie swoje CNC o polu roboczym około 1000x1500 mm z wrzecionem 1.5 - 2 KW lub ręczną frezarką, pracuje na ploterze Viktor tak że części będę wycinał na nim więc z dokładnością wykonania podzespołów nie będzie problemu jeśli chodzi o prowadnice ,śróby kulowe, silniki krokowe i sterowniki to jest tego sporo w necie nawet w polsce :)
                  https://www.akcesoria.cnc.info.pl/
                  na Allegro i Ebay też reszta w Castoramie i na złomie .

Kilka fajnych fotorelacji z budowy oraz prezentacje :

Skomentuj

jakis czas temu przypadkiem trafilem na plotery na aliexpress.
                    pole robocze 1400x2500mm z dostawa od 4400$!! :o
                    a to juz pro sprzet! :p (pewnie tandeta chinska, ale cena sie robi coraz ciekawsza)

Skomentuj

Wszystko rozchodzi się jak dokładna jest maszyna i na jakich podzespołach została wykonana , mam tu na myśli wrzeciono oraz techniki liniowe oraz posuwu wszystkich osi ,za 4400 $ czyli około 15K PLN można zbudować serio PRO Ploter na Pro podzespołach nie wiem jak wyglądają chińskie produkty i jak są zbudowane , Paweł jeśli masz jakiś namiar na aukcie albo sklep do podeślij linka można się będzie przyjrzeć z czego są te maszyny ulepione :) Jeśli chodzi o moje wymagania i dokładność to zamknę się z projektem w max 4K PLN a ploterek ma głównie frezować w plexi , akryl, MDF i sklejkę okazyjnie ALU i Miedź czyli obudowy głośnikowe , fronty wzmacniaczy i tym podobne do zastosowań pół profesjonalnych w zupełności wystarczy a maszynka szybciutko zarobi na siebie

Skomentuj

https://www.aliexpress.com/store/927...b07e529adhLjyh

Skomentuj

Całkiem fajna :) prowadnice liniowe Hiwin , śruby kulowe też tej samej firmy , wrzeciono do 5.5 KW chłodzone wodą ale razcej no name , najważniejsze że jest porządny stół z 6-cioma sekcjami zasysu materiału za tę cenę sens budowy DIY na podobnych elementach wydaje się nieopłacalny , chińcyki jak zwykle z ceną pojechali po bandzie a konstrukcja wydaje się solidna i za tą cenę na prawdę sensowna :) minusy to gwarancja 12mc i tu podejrzenia o wytrzymałość podczas eksploatacji oraz utrudniony serwis oraz opieka klienta no i waga 1500 kg:o ciężko było by to nawet w częściach znieść do piwnicy no chyba że ktoś ma na to miejsce z poziomu 0 .
                          Jeśli potrzebujesz maszyny do zastosowań pro oraz zarobkowych a nie chcesz przepłacać i godzisz się na minusy zakupu to wydaje się dobrym wyborem , planujesz coś takiego kupić czy zrobić po swojemu ?

Skomentuj

planujesz coś takiego kupić czy zrobić po swojemu ?
                            jakbym mial mozliwosci finansowe i lokalowe to bym kupil i obslugiwal wszystkich DIYowcow w kraju
                            niestety nawet nie mam gdzie sam hobbystycznie pracowac :(

Skomentuj

Uuu no to współczuję to chyba najgorsze po braku pięniędzy na pasje co może spotkać DIYowca :(
                              Na szczęście mam 2 piwnice więc jest gdzie działać ale muszę przenieść się z 7m2 na prawie 14 zostanie tylko wyprosić stamtąd jakieś pół tony starych ciuchów butów i torebek mojej Żonki , no cóż albo ja albo te szmaty haha:lol: do tego mały remont , klima , wentylacja nowa instalacja 220v i będzie git majonez można budować ploter , dorobię sobie łóżko i można tam spać bo centralne i instalacja wodno-kanalizacyjna już jest.
                              Jak dobrze pójdzie to do końca roku się wyrobie a i forum na pewno z tego skorzysta bo samolubny nie jestem

Skomentuj

Uuu no to współczuję to chyba najgorsze po braku pięniędzy na pasje co może spotkać DIYowca :(
                                Na szczęście mam 2 piwnice więc jest gdzie działać ale muszę przenieść się z 7m2 na prawie 14 zostanie tylko wyprosić stamtąd jakieś pół tony starych ciuchów butów i torebek mojej Żonki , no cóż albo ja albo te szmaty haha:lol: do tego mały remont , klima , wentylacja nowa instalacja 220v i będzie git majonez można budować ploter , dorobię sobie łóżko i można tam spać bo centralne i instalacja wodno-kanalizacyjna już jest.
                                Jak dobrze pójdzie to do końca roku się wyrobie a i forum na pewno z tego skorzysta bo samolubny nie jestem
                                Jak już będziesz robił remont to zrób lepiej instalację 230V AC :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Sorry mała gafa :biggrin: dzięki za poprawkę

Skomentuj

Witam,
                                    Mam frezarkę MACALLISTER MER1500 i chciałbym zamontować frezy 8 mm. W zestawie mam tulejkę 1/2 cala, ale widzę, że są tulejki redukcyjne takie jak TU bądź na Aliexpress [KLIK]. Wie ktoś czy zda to egzamin?

Skomentuj

tania tulejka moze miec bicie
                                      im lepsza tym mniejsze bicie i tym lepiej bedzie to dzialalo

Skomentuj

Dzieki.
                                        Chodzilo mi bardziej o fakt czy cos takiego podejdzie :) Wezmę te z Ali - jest kilka sztuk w tej samej kasie, a opinie ma bardzo dobre :)

Skomentuj

ja szukam 8->1/8" ale na zlosc takich nie robia :/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X