Niby u nas ma kosztować około 4k pln (Dane z 2016r) za tę cenę ogarnięty majsterkowicz robi ploter frezujący DIY na wrzecionie profesjonalnym 2kw i polu roboczym np 150 x 100 na którym w miękkich materiałach wytnie co tylko dusza zapragnie :) Niby Shaper Origin fajna hybryda , ma ekranik itp ale na kieszeń kowalskiego trochę za drogi gadget , osobiście wole plotery
Niby u nas ma kosztować około 4k pln (Dane z 2016r) za tę cenę ogarnięty majsterkowicz robi ploter frezujący DIY na wrzecionie profesjonalnym 2kw i polu roboczym np 150 x 100 na którym w miękkich materiałach wytnie co tylko dusza zapragnie Niby Shaper Origin fajna hybryda , ma ekranik itp ale na kieszeń kowalskiego trochę za drogi gadget , osobiście wole plotery
Masz jakis projekcik czy cos?
marcinsywala.pl Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Niby u nas ma kosztować około 4k pln (Dane z 2016r) za tę cenę ogarnięty majsterkowicz robi ploter frezujący DIY na wrzecionie profesjonalnym 2kw i polu roboczym np 150 x 100 na którym w miękkich materiałach wytnie co tylko dusza zapragnie Niby Shaper Origin fajna hybryda , ma ekranik itp ale na kieszeń kowalskiego trochę za drogi gadget , osobiście wole plotery
Bo to nie jest maszyna, zaprojektowana z mysla o kieszeni kowalskiego. Druga sprawa, nie kazdy ma potrzebe i mozliwosci aby postawic ploter ze stolem 150x100 plus komp. Tak jak to widac na filmie, frezarka jest zaprojektowana z mysla o amatorach i hobbystach, no i oczywiscie nie o polskich biedaszybach.
Gotowego projektu nie ma ale jest powoli tworzony :cool: zazwyczaj ludzie budują takie maszyny wedle swoich potrzeb i zazwyczaj nie udostępniają całej dokumentacji.
Takich ploterków własnej roboty w sieci jest masa są nawet ze sklejki a jako wrzeciono zastosowane tanie Dremele lub ręczne frezarki za parę stówek , jak dobrze pójdzie to na wakacje wydłubie sobie swoje CNC o polu roboczym około 1000x1500 mm z wrzecionem 1.5 - 2 KW lub ręczną frezarką, pracuje na ploterze Viktor tak że części będę wycinał na nim więc z dokładnością wykonania podzespołów nie będzie problemu jeśli chodzi o prowadnice ,śróby kulowe, silniki krokowe i sterowniki to jest tego sporo w necie nawet w polsce :) https://www.akcesoria.cnc.info.pl/
na Allegro i Ebay też reszta w Castoramie i na złomie .
Kilka fajnych fotorelacji z budowy oraz prezentacje :
jakis czas temu przypadkiem trafilem na plotery na aliexpress.
pole robocze 1400x2500mm z dostawa od 4400$!! :o
a to juz pro sprzet! :p (pewnie tandeta chinska, ale cena sie robi coraz ciekawsza)
Wszystko rozchodzi się jak dokładna jest maszyna i na jakich podzespołach została wykonana , mam tu na myśli wrzeciono oraz techniki liniowe oraz posuwu wszystkich osi ,za 4400 $ czyli około 15K PLN można zbudować serio PRO Ploter na Pro podzespołach nie wiem jak wyglądają chińskie produkty i jak są zbudowane , Paweł jeśli masz jakiś namiar na aukcie albo sklep do podeślij linka można się będzie przyjrzeć z czego są te maszyny ulepione :) Jeśli chodzi o moje wymagania i dokładność to zamknę się z projektem w max 4K PLN a ploterek ma głównie frezować w plexi , akryl, MDF i sklejkę okazyjnie ALU i Miedź czyli obudowy głośnikowe , fronty wzmacniaczy i tym podobne do zastosowań pół profesjonalnych w zupełności wystarczy a maszynka szybciutko zarobi na siebie
Całkiem fajna :) prowadnice liniowe Hiwin , śruby kulowe też tej samej firmy , wrzeciono do 5.5 KW chłodzone wodą ale razcej no name , najważniejsze że jest porządny stół z 6-cioma sekcjami zasysu materiału za tę cenę sens budowy DIY na podobnych elementach wydaje się nieopłacalny , chińcyki jak zwykle z ceną pojechali po bandzie a konstrukcja wydaje się solidna i za tą cenę na prawdę sensowna :) minusy to gwarancja 12mc i tu podejrzenia o wytrzymałość podczas eksploatacji oraz utrudniony serwis oraz opieka klienta no i waga 1500 kg:o ciężko było by to nawet w częściach znieść do piwnicy no chyba że ktoś ma na to miejsce z poziomu 0 .
Jeśli potrzebujesz maszyny do zastosowań pro oraz zarobkowych a nie chcesz przepłacać i godzisz się na minusy zakupu to wydaje się dobrym wyborem , planujesz coś takiego kupić czy zrobić po swojemu ?
planujesz coś takiego kupić czy zrobić po swojemu ?
jakbym mial mozliwosci finansowe i lokalowe to bym kupil i obslugiwal wszystkich DIYowcow w kraju
niestety nawet nie mam gdzie sam hobbystycznie pracowac :(
Uuu no to współczuję to chyba najgorsze po braku pięniędzy na pasje co może spotkać DIYowca :(
Na szczęście mam 2 piwnice więc jest gdzie działać ale muszę przenieść się z 7m2 na prawie 14 zostanie tylko wyprosić stamtąd jakieś pół tony starych ciuchów butów i torebek mojej Żonki , no cóż albo ja albo te szmaty haha:lol: do tego mały remont , klima , wentylacja nowa instalacja 220v i będzie git majonez można budować ploter , dorobię sobie łóżko i można tam spać bo centralne i instalacja wodno-kanalizacyjna już jest.
Jak dobrze pójdzie to do końca roku się wyrobie a i forum na pewno z tego skorzysta bo samolubny nie jestem
Uuu no to współczuję to chyba najgorsze po braku pięniędzy na pasje co może spotkać DIYowca :(
Na szczęście mam 2 piwnice więc jest gdzie działać ale muszę przenieść się z 7m2 na prawie 14 zostanie tylko wyprosić stamtąd jakieś pół tony starych ciuchów butów i torebek mojej Żonki , no cóż albo ja albo te szmaty haha:lol: do tego mały remont , klima , wentylacja nowa instalacja 220v i będzie git majonez można budować ploter , dorobię sobie łóżko i można tam spać bo centralne i instalacja wodno-kanalizacyjna już jest.
Jak dobrze pójdzie to do końca roku się wyrobie a i forum na pewno z tego skorzysta bo samolubny nie jestem
Jak już będziesz robił remont to zrób lepiej instalację 230V AC :)
Witam,
Mam frezarkę MACALLISTER MER1500 i chciałbym zamontować frezy 8 mm. W zestawie mam tulejkę 1/2 cala, ale widzę, że są tulejki redukcyjne takie jak TU bądź na Aliexpress [KLIK]. Wie ktoś czy zda to egzamin?
Skomentuj