Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy ktoś wie czy we frezarce SPARKY X 160E są luzy na prowadnicy?

Skomentuj

W tej cenie wybralbym Boscha, w ktorym luzow nie ma. Chyba ze koniecznie potrzebujesz frezow 12mm...

Skomentuj

Frezy 12mm nie są mi potrzebne. Który dokładnie model Boscha polecasz? Sprawdzałem jakieś tańsze modele w markecie i wszystkie miały luzy na prowadnicy łącznie z Boschem.

Skomentuj

Duzy 1400 ACE. Solidna maszyna, ladnie wykonana, taka realna namiastka profesjonalnego narzedzia, a nie chinska kopia, siódma woda po kisielu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
            Frezy 12mm nie są mi potrzebne.
            tez tak dlugo uwazalem. ale teraz by mi sie przydaly :p
            na trzpieniu 12mm masz duzo wiecej ksztaltowych frezow o wiekszych wymiarach (wazne przy zaokragleniach)
            no i jak ma byc dlugi frez to 8mm odpada!

Skomentuj

Zdecydowałem się na frezarkę Bosch POF 1400 ACE. Gdzie najlepiej ją kupić przez internet?

Skomentuj

Zdecydowałem się na frezarkę Bosch POF 1400 ACE. Gdzie najlepiej ją kupić przez internet?
                Nową ? Allegro najtaniej.

Skomentuj

Nie ma ryzyka że sprzedadzą mi bubla?

Skomentuj

Nie ma ryzyka że sprzedadzą mi bubla?
                    Kupowałem dokładnie ten model kilka lat temu z allegro, działa bez problemu do teraz (miała wymieniany na gwarancji włącznik przez ten czas), ostatnio nie używana bo mam mocniejsza/większą zabawkę (też Bosch z resztą) :)
                    Last edited by gi; 07.03.2016, 22:54.

Skomentuj

Miał ktoś do czynienia z taką frezarką BLACK&DECKER KW900E-XK ? Czy jest ona warta swojej ceny? u mnie w sklepie kosztuje 335zł. Przyszedł czas żeby coś kupić a mogę ją wziąć w raty 0% co bardziej mi odpowiada a u mnie wybór mały :(. Ogólnie czy ta firma coś sobą reprezentuje czy raczej omijać szerokim łukiem? ew. doradźcie coś na start tak w budżecie 200-300zł. Dzięki

Skomentuj

Z tej firmy zostal tylko cien. Frezarka to zwyklyu chinol, z nalepka B&D. Napewno zlapie luzy na lagach, do tego mocowanie pierscienia kopiujacego jest na srubki, a to oznacza, ze na 99% nie bedziesz mial centrycznosci, co pociagnie za soba sztukowanie i kombinowanie, zeby ja osiagnac.
                        Powiedzmy sobie szczerze: za takie pieniadze to praktycznie kazda frezarka bedzie niskiej jakosci. Generalnie loteria.

Skomentuj

Zamieszczone przez andiwo Zobacz posta
                          Witam wszystkich.
                          Mój rodzaj "szczescia" z zakupu objawił się pęknięciem blokady wrzeciona, która jak się okazało wykonana była w formie odlewu z chińskiego "gównolitu" który popękał w dwóch miejscach przy próbie mocniejszego dokręcenia frezu o części roboczej ok. 40mm. Trochę zabawy i mechanizm trafił do Lidlowego pudełka razem pokrętłem regulacyjnym, z plastiku zastąpionym śrubą 8 mm, ale to jeszcze nic, w trakcie frezowania odkręcił się pierścień dociskowy dolnego łożyska zatrzymując się na śrubie mocującej frez - fajne doświadczenie chyba jak trzymanie wolantu starego dwupłatowca w korkociągu ( bez głupich skojarzeń-nic nie piłem:-)
                          Ale, czego nie przypuszczałem, udało mi się wykonać wszystkie czynności i to w mdf 30mm, dużo dziur, podfrezowań (duże trójdrożne z 30cm niskotonowym)
                          Zakup frezarki w Lidlu to rzeczywiście loteria, poza tym śmiga jak szalona, luz na prowadnicach trochę mniejszy jak w typowych marketówkach, jeszcze żeby wytrzymała hdf i fornir i można powiedzieć że tym razem się udało, jak by co
                          dam cynk...
                          Dalszy ciąg perypeti z lidlową frezarką, to pojawienie się luzu wzdłużnego na wrzecionie, spowodowanego poluzowaniem się pierścienia dociskającego dolne łożysko.Oczywiście mogłem tym bardziej reklamować frezarkę ale była mi potrzebna więc ją rozkręciłem i tym samym pożegnałem się z gwarancją. Naprawa polegała na dokręceniu pierścienia za pomocą trzech śrub bodajże m5, na klej do gwintów. Przy okazji wymieniłem dolne łożysko bo akurat miałem skf nowe, ale starej dobrej produkcji. Skasowałem również luz na górnym, gumowym pierścieniu osadczym górnego łożyska za pomocą jednokrotnego owinięcia go izolacją po obwodzie. Przy okazji oglądając sposób osadzenia prowadnic doszedłem do wniosku że można w przyszłości tanim kosztem wprasować tulejki z mosiądzu i tym samym zupełnie skasować luz na prowadnicach, który i tak, jak na razie jest akceptowalny. Ale to dla osób mających zaplecze techniczne, bądź mających zaprzyjaźnionego tokarza. Po tych ulepszeniach frezarka przestała hałasować i pracuje dużo ciszej niż bezpośrednio po zakupie. Ktoś pewnie pomyśli, że nie warto bawić się w takie rzeczy, ale moim skromnym zdaniem -czyż nie oto chodzi w całym zagadnieniu diy? Pozdrawiam.

Skomentuj

Przyszedł do mnie Bosch POF1400 ACE. Od Graphite ta frezarka jest lepsza pod każdym względem choć trochę wyczuwa się jej chińskość.

Skomentuj

Moze komus sie przyda info :
                              http://www.amazon.de/Bosch-POF-1400-...h+POF+1400+ACE

- - - - - aktualizacja - - - - -

Moze komus sie przyda info :
                              http://www.amazon.de/Bosch-POF-1400-...h+POF+1400+ACE

Skomentuj

Tu jest fajny opis makteca 362, ja mam co prawda 361 , ale oprócz frezów 12 to 362 ma znacznie bardziej przyjaźnie rozwiązany system regulacji głębokości http://www.panfleks.pl/maktec-mt362-...ajsterkowicza/

Skomentuj

A jak z luzami na prowadnicach? Przymierzałem się do makteca, co prawda z mniejszym silnikiem- nie pamiętam modelu, jednak luz na prowadnicach miał większy niż moje lidlowe truchło...Ale za to wpadła mi w ręce frezarka vander i myślę że jak obecna mi padnie, kupię wyżej wymienioną- aż miło wziąć to do ręki, luz na lagach naprawdę mały, nie taki jak w makicie, której zakup również rozwarzałemi (jednak zabija ceną), ale porównując z makteckiem, którego oglądałem brałbym vandera i nie chodzi wcale o to że jest tańszy.

Skomentuj

Nie wiem, działam na 361 i frezy pod głośnik wychodzą odpowiednie, aż przy rs180 zrobiłem na styk wg katalogu i głośnik wszedł tak że ciężko go wyrwać, wiem że następną kupiłbym makite a nie jakieś noname, na festoola do domowych zastosowań szkoda mi siana

Skomentuj

Troels Gravesen używa frezarki Dewalt DW621. Ktoś miał do czynienia z tym sprzętem?

Last edited by Echo1; 30.03.2016, 18:49.

Skomentuj

Ostatnio pomyslalem o zakupie kolejnej frezarki, ktora dalaby wiekszy komfort pracy i zwiekszenie wydajnosci. Frezarka mialaby pracowac glownie z tuleja kopiujaca, zatem jej dokladnosc powinna byc duza. Zakup taniej frezarki nie wchodzil w gre, ale olsnilo mnie, ze przeciez moge dokupic druga stope do wrzeciona Kress.
                                        Jedna stopa na stale przykrecona do cyrkla i druga bedzie wlasnie do kopiowania i wycinania jakis szablonow.

Z czasem dokupie drugie wrzeciono o mniejszej mocy.

Skomentuj

Wrzeciono Kress na zdjęciu jest takie samo jak do maszyn CNC? Ile kosztuje stopa do tej frezarki i gdzie można kupić?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X