Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wrzeciono jest takie samo jak do CNC, z tym ze ja mam starszy model niz obecnie produkowane ( generalnie sprzet nie do zajechania, kultura pracy i wytrzymalosc lozysk na wysokim poziomie ). Stopa chyba juz nie jest produkowana i ciezko to kupic. Ja swoja dorwalem w Niemczech. Mozesz poszukac na niemieckim Ebay, czasami sie pojawiaja, rowniez w komplecie z wrzecionem.

Skomentuj

z tego co się orientuję to do tych wrzecion spokojnie pasuje podstawa bosch POF S2 (to też do wrzecion z szyjką 43mm)

to świetne rozwiązanie - u mojego znajomego też takie coś widziałem, zaleta tego jest taka, że można wkładać profesjonalne wrzeciona które mają troche lepiej rozwiązane łożyskowanie wału...

Pogromco to wrzeciono 900W spokojnie wystarcza do większości prac czy czasem potrzeba by czegoś mocniejszego ?
      bo takie wrzeciono kress 1050W plus podstawa to ok 1tys PLN i tak trzeba by rozeznac rynek czy coś lepszego i bardziej uniwersalnego w tej cenie się znajdzie i do tego równie poręcznego :) ?
      Last edited by bawolek; 29.04.2016, 10:04.

Skomentuj

Ja rozważałem właśnie takie wrzeciono jako frezarkę do stołu, ale mam wątpliwość właśnie ze względu na moc. No i chciałbym mocować frezy 12mm.

Skomentuj

taki kress 1050W to juz na bank wystarczy do wiekszosci prac. Chyba widziałam tez tulejki 10mm do kressa ale to chyba jakis niestandardowy rozmiar ...fakt 12mm było by super uniwersalne
          ale frezarki "profi" i 12mm to juz minimum 1500 pln
          Last edited by bawolek; 29.04.2016, 10:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
            z tego co się orientuję to do tych wrzecion spokojnie pasuje podstawa bosch POF S2 (to też do wrzecion z szyjką 43mm)

[..]

bo takie wrzeciono kress 1050W plus podstawa to ok 1tys PLN i tak trzeba by rozeznac rynek czy coś lepszego i bardziej uniwersalnego w tej cenie się znajdzie i do tego równie poręcznego :) ?
            Tą stopę dużo taniej kupisz na ebay w komplecie ze starymi frezarkami Bosch POF 52 / 500A / inne

Co do samej stopy to niestety niezbyt wysokich lotów sprzęt.

Skomentuj

Do frezowania tylko w drewnie czy mdf wystarczy nawet najslabszy silnik. Chnskie waty sa troche inne niz te niemieckie. W Kressie masz pelna kontrole obrotow przez elektronike, zabezpieczenia przeciwprzeciazeniowe, soft start, regulacje obrotow ( rowniez przez elektronike ), a co najwazniejsze jest bardzo mocne lozysko. Na stronie producenta masz tabelke, do jakich zastosowanie pasuje dany model. Ja ogolnie mowiac nigdy nie zauwazylem jakis brakow mocy jakiejkolwiek frezarki, ktora uzywalem. Po prostu zwykle uzywam mniejszego posuwu i nie frezuje duzo materialu na raz. Staram sie oszczedzac zarowno frezarke jak i frezy. Niestety mocowanie 8mm lub mniej i to moze byc dla niektorych za malo.
              Za tysiaka mozna kupic juz naprawde solidna frezarke. Ja za swoje graty dalem duzo mniej. Czekalem na okazje az sie w koncu trafila :)

Stopy mozna dostac innych producentow, lub szukac Kressa na ebayu.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                Tą stopę dużo taniej kupisz na ebay w komplecie ze starymi frezarkami Bosch POF 52 / 500A / inne

Co do samej stopy to niestety niezbyt wysokich lotów sprzęt.
                a znasz jakies inne lepiej wykonane... ja szukam jakichs alternatyw ale ogólnie nie widzę nic na rynku. Co do Boscha to zapewne masz rację po zdjęciach widać ze nie jest to jakis super precyzyjny "sprzęt"

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Stopy mozna dostac innych producentow,
                  Jakich firm możesz polecić?

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                    a znasz jakies inne lepiej wykonane... ja szukam jakichs alternatyw ale ogólnie nie widzę nic na rynku. Co do Boscha to zapewne masz rację po zdjęciach widać ze nie jest to jakis super precyzyjny "sprzęt"
                    Mam tą stopę gdzieś w piwnicy z frezarka, dostałem w pakiecie elektronarzędzi za grosze kiedyś stąd opinia.

Trend T4 ma chyba podobną stopę, ale cena już inna niż tych tanich POF.

Ogólnie nie bardzo widzę sens pójścia tą drogą, wolał bym za te 1000zł kupić jakiegoś Dewalta 625 / 624, Bosch GOF1600CE, czy podobne z ebay.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                      Jakich firm możesz polecić?
                      Metabo.

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                      Ogólnie nie bardzo widzę sens pójścia tą drogą, wolał bym za te 1000zł kupić jakiegoś Dewalta 625 / 624, Bosch GOF1600CE, czy podobne z ebay.
                      Ja tyz. Za Kressa ze stopa dalem cos kolo 100euro za nowke, a za stope wytargowalem 39 euro. Dla mnie to bylo oplacalne, ale za tysiaka kupilbym gotowca.

Skomentuj

Metabo.

Ja tyz. Za Kressa ze stopa dalem cos kolo 100euro za nowke, a za stope wytargowalem 39 euro. Dla mnie to bylo oplacalne, ale za tysiaka kupilbym gotowca.
                        Za stopę metabo krzyczą 800 PLN..... To przesada

Gotowe całkiem ok.... Choć mniej poręczne up

Skomentuj

Czy ktoś używał frezarek festool, czy jest jakaś alternatywa dla tego sprzętu- chodzi mi o jakość wykonania i dokładność urządzenia

Skomentuj

cyrkiel sam robiłeś czy to ten z Polinku ?

http://www.troelsgravesen.dk/tips/router-3-large.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
                              cyrkiel sam robiłeś czy to ten z Polinku ?

http://www.troelsgravesen.dk/tips/router-3-large.jpg
                              Jesli to pytanie do mnie, to ja swoj kupilem na ebay.de

Skomentuj

Jesli to pytanie do mnie, to ja swoj kupilem na ebay.de
                                Tak sory jakoś żle zaznaczyłem :)

poczęstujesz linkiem bo pod tytułem Router Guide nie bardzo mogę znaleźć

Skomentuj

http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=...irkel&_sacat=0

Skomentuj

Dziękuję :)
                                    Last edited by nowy1; 06.05.2016, 17:59.

Skomentuj

Drobiazg :) Produkt smialo moge polecic, sprawuje sie super choc ma tez swoje wady.

Skomentuj

Lepszy jest od tych od Pawła?

Na moje oko w niemieckich dałoby się łatwo dorobić precyzyjną regulację.
                                        Last edited by Echo1; 06.05.2016, 22:25.

Skomentuj

Mam tez taki cyrkiel z blachy, ale uzywam go tylko do szybkiej roboty z prototypami i inna frezarka. Jak potrzebuje precyzji i niezawodnosci to tylko ten ze drewna. Minusem jest jego grubosc, co ogranicza glebokosc frezowania.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X