Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Makita całkiem sprawnie radzi sobie z MDF. Fakt grubość 19mm jechałem chyba na 3 razy ale nie sprawiała wrażenia jakby miała łapać zadyszkę. Wada tak jak wspomniał Paweł S. to słabe odprowadzanie pyłu oraz mała stopa ale to można sobie samemu dorobić.
    Cyrkiel zrobiony z poliamidu.

Skomentuj

Zamieszczone przez zomo Zobacz posta
      Fakt grubość 19mm jechałem chyba na 3 razy ale nie sprawiała wrażenia jakby miała łapać zadyszkę
      Od frezu, dużo zależy

Zamieszczone przez zomo Zobacz posta
      słabe odprowadzanie pyłu oraz mała stopa ale to można sobie samemu dorobić.
      To co w "biedronkowych" frezarkach, było super

- - - - - aktualizacja - - - - -

Swoją droga, fajny sprzęt i chyba kolejny zakup ale na razie muszę wykończyć te co mam

Skomentuj

Ja też cały czas zastanawiam się nad tym zestawem od makity.

Paweł, ja mam taką tulejkę ale jeszcze muszę się upewnić czy to dokładnie ten wymiar, na pewno redukuje do ~3mm (dremlowe frezy łapie).
        Last edited by scythe1123; 06.03.2018, 09:49.

Skomentuj

Mam coś takiego. Tuleja do wrzeciona Kress.

Kiedyś na forum było wspomniane, że istnieje przystawka i że takie wrzeciono można wtedy używać jak frezarki ręcznej. Kojarzyć może jak tego szukać?

Skomentuj

nie produkują już tej przystawki ....trzeba dobrać z innej np od metabo jak dobrze pamiętam to tutaj masz taką samą średnicę ...
            https://metabopolska.pl/pl/p/METABO-...o-FME737/17699

Skomentuj

Zostaja Ci tylko uzywki z ebaya. Mi udalo sie dostac druga stope do Kressa w niemieckim sklepie.

Skomentuj

Nie wiem czy jest sens to jest na tyle drogie, że dołoży się niewiele więcej i jest nowa frezarka.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                  Mam coś takiego. Tuleja do wrzeciona Kress.
                  tez mam cos takiego. nawet z nakretka ktora pasuje do mojej celmy. niestety stozek jest inny i tulejki sie nie zaciskaja :/

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                    Ja też cały czas zastanawiam się nad tym zestawem od makity.
                    Mi żona kupiła rok temu na święta pod choinkę. Ona z frezami globusa daje radę dość dobrze. Odprowadzanie pyłu jest słabe ale działa lepiej z drewnem bo MDF klei się jakby... Moc 700W to nie kosmos, ale zjada marketowe 1200W na śniadanie. Do przystawki która imituje dużą frezarkę pasuję cyrkiel Pawła S, chociaż wolałbym taki jak ma ZOMO gdyż ten Pawła nie jest w 100% dobrze do niej dopasowany i może wymiar spierniczyć, dlatego frezuje wstępnie na boku a potem docelowe.

Fajną opcją dla makity jest DeWalt, ma dużo lepszy system opuszczania wrzeciona a opcję dodatkowe podobnie jak Makita. Myślę że teraz wybrałbym dewalta tylko dla tego systemu opuszczania.
                    Last edited by Dawid-SS; 07.03.2018, 21:37.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                      Mi żona kupiła rok temu na święta pod choinkę.
                      wspaniala zona! tylko pogratulowac

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                        Mi żona kupiła rok temu na święta pod choinkę. Ona z frezami globusa daje radę dość dobrze. Odprowadzanie pyłu jest słabe ale działa lepiej z drewnem bo MDF klei się jakby... Moc 700W to nie kosmos, ale zjada marketowe 1200W na śniadanie. Do przystawki która imituje dużą frezarkę pasuję cyrkiel Pawła S, chociaż wolałbym taki jak ma ZOMO gdyż ten Pawła nie jest w 100% dobrze do niej dopasowany i może wymiar spierniczyć, dlatego frezuje wstępnie na boku a potem docelowe.

Fajną opcją dla makity jest DeWalt, ma dużo lepszy system opuszczania wrzeciona a opcję dodatkowe podobnie jak Makita. Myślę że teraz wybrałbym dewalta tylko dla tego systemu opuszczania.
                        Używam frezów z OBI, tych w wersji comfort i jak za tą cenę uważam że są dobre a na pewno lepsze niż Dedry. DeWalt naprawdę rewelacyjnie pomyślał nad tym systemem opuszczania. Ogólnie DeWalt robi przyzwoite sprzęty. Sprawiłem sobie małą szlifierkę tej firmy "DeWalt DWE6423" i jestem bardzo zadowolony, szczególnie z opcji perform protect która chyba faktycznie działa i ręka nie odpada po dłuższej pracy ale wracając do tematu zamieszczam w załączniku rysunki cyrkla który wykonałem, może komuś się przyda.

Załączone pliki

Skomentuj

Ja ogólnie zastanawiam się nad zrobieniem frezarki w stole, ale tam kupiłbym coś prostego (firmowe a nie market) byle silnik mocny był. Dodatkowo do frezowania otworów pod głośniki itp to chyba w Boscha 1400 trzeba zainwestować bo on ma rewelacyjnie rozwiązany system opuszczania co do milimetrów.

Skomentuj

Teraz patrzyłem na allegro, od jakiegoś czasu już, pojawiła się frezarka identyczna jak moja Makita, ma nawet podobne podzespoły. Ciekaw jestem tego chińczyka, bavaria 1250W. Moc raczej zbliżona do połowy tego co na papierze, ale może być fajna opcja obudowy jakby Makita się kończyła :)

Skomentuj

panowie jako że grupowe zamówienie cyrkli do frezarek zakończyło się. moze macie namiary gdzie alternatywnie moge zakupić cyrkiel?
                              wskazane linki

Skomentuj

szukaj firmy ktora sie podejmie wykonania 1szt

jak wysylalem zapytania to albo "za malo" albo cena z kosmosu :/
                                moge zamowic tam gdzie kiedys zamawialem, ale cena 2x wyzsza (kolega tam juz nie pracuje wiec trzeba oficjalnie) a tyle kasy juz nie wyloze z wlasnej kieszeni

Skomentuj

również z chęcią bym zamówił taki cyrkiel :) ktoś może by się podjął zamówienia ?

Skomentuj

Ja zapytam u siebie :)

Skomentuj

Ze sklejki bedzie lepszy.

https://www.ebay.de/sch/i.html?_from...%A4se&_sacat=0

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        szukaj firmy ktora sie podejmie wykonania 1szt

jak wysylalem zapytania to albo "za malo" albo cena z kosmosu :/
                                        moge zamowic tam gdzie kiedys zamawialem, ale cena 2x wyzsza (kolega tam juz nie pracuje wiec trzeba oficjalnie) a tyle kasy juz nie wyloze z wlasnej kieszeni
                                        Paweł 2x droższy to znaczy ile? 50-100zł? Sądze ze to dla mnie jak i dla większości akceptowalny zakres cen.

Skomentuj

Chłopaki poczekajcie z kupnem itd, może mi się uda coś zrobić taniej w zaprzyjaźnionym zakładzie. Zrobiłbym wtedy więcej sztuk i powoli się rozejdzie to po forum.

- - - - - aktualizacja - - - - -

P.S. podrzuci ktoś projekt tego cyrkla?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X