Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak spokojnie dasz radę tym frezem.

Skomentuj

Tylko odsysaj wiór i zrób to na raty bo popalisz.

Skomentuj

Kurcze, nie wiem czy dobry wątek ale dotyczy frezarki.
        Machnąłem sobie płytę do tejże.

Fajna rzecz do frezowaniu na szablonach bądź wszelkich wpustów, kanałów itp.

Skomentuj

Ekstra, cnc ? :)

Sam myślę nad czymś takim, ale niestety nie mam warunków do zrobienia tego wystarczająco dokładnie :/

Skomentuj

Ta, do roboty zaprzęgłem swoje cnc :-)
            Wzorowałem się na tym
            http://www.incra.com/router_system_accessories-mlp.html
            Jak by co zrobiłem 3 kpl.
            Podobna robota, koszty się zwracają :)
            Wkładki są ze stali cięte laserowo. Mocowane na magnesach neodymowych.

Zastanawiam się też czy nie wyciąć czegoś podobnego.

Może było by zainteresowanie :)
            Last edited by Tranzyt; 21.03.2017, 14:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
              Ta, do roboty zaprzęgłem swoje cnc :-)
              Wzorowałem się na tym
              http://www.incra.com/router_system_accessories-mlp.html
              Jak by co zrobiłem 3 kpl.
              Podobna robota, koszty się zwracają :)
              Wkładki są ze stali cięte laserowo. Mocowane na magnesach neodymowych.

Zastanawiam się też czy nie wyciąć czegoś podobnego.

Może było by zainteresowanie :)
              Ile taki cyrkiel u Ciebie kosztuje?

Skomentuj

Myślałem o cyrklu z plexi 10 mm bądź hpl 8 mm z dwoma śrubami blokującymi bo ta jedna wydaje mi się delikatna.
                Cena około 70 zł będzie ok??

Skomentuj

Jakie średnice można tym robić?

Skomentuj

Tym? Nie wiem, bo to przykładowa forma, ale już jest pomysł na zrobienie takiego którym będzie można zrobić i małe i duże.
                    Bardziej uniwersalnego niż to co na obrazku.
                    Pokarzę jak zrobię :)

Edyta:
                    Ze wstępnego planu wychodzi mi że średnice możliwe do wykonania to od około 3 cm do 90 cm.
                    Piszę około bo średnica freza też ma znaczenie.

Dzięki luczak za linka. Bardzo fajna rzecz ten cyrkiel.
                    Last edited by Tranzyt; 22.03.2017, 08:09.

Skomentuj

Witam. Gdyby byla taka mozliwosc to jestem zdecydowanyny 2 sztuki.
                      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Oczywiście możliwość jest :)
                        Postaram się zrobić prototyp na poniedziałek.

Skomentuj

Pierwsze koty za płoty.
                          Cyrkiel robiony z odpadów - testowy
                          Docelowo będzie z pięknej przezroczystej plexi :)
                          Już widzę błędy wieku dziecięcego, co można w sposób łatwy i prosty poprawić.
                          Fajny jest bo sztywny.

Skomentuj

Sam niedawno stałem przed wyborem frezarki, przeczytałem cały ten temat (!) jak i sporo innych forów. Napiszę parę słów, może komuś to też ułatwi wybór:)
                            Generalnie odpuściłem te najtańsze frezarki po ok. 200-300zł, postanowiłem nieco dołożyć. Mój wybór praktycznie padł na Boscha POF1400ACE, który kosztuje teraz ok. 550zł. Gdybym miał kupić coś trochę tańszego, to byłby to pewnie Bosch POF1200 który kosztuje 450zł. Drugą którą brałem pod uwagę to Makita RP0900 - ok. 600-700zł. Tak się stało, że w prezencie dostałem właśnie Makitę:) Nie mam żadnego porównania do innych, ale z Makity jestem bardzo zadowolony. Jest bardzo poręczna, kompaktowe wymiary oraz niska waga - 2,4kg, do małych prac w MDF-ie super. Czytałem sporo o luzach na prowadnicach w tanich frezarkach, w Makicie nie ma nic takiego. Przy zablokowanym spuście do regulacji głębokości nie ma żadnego luzu. Czy frezowanie z ręki, czy na cyrklu jest bardzo precyzyjnie. Stosunkowo małej mocy 900W ani razu nie odczułem. Fakt, że nie ma bajerów, podświetlania i bardzo prymitywną regulację głębokości, ale jeśli oczekujemy lekkiej, precyzyjnej frezarki to myślę, że każdy z Makity powinien być zadowolony:) Po rejestracji 3 lata gwarancji, i oby służyła jak najdłużej:)

Skomentuj

Chyba lepiej zamiast Makity RP0900 kupić Makteca MT361, ja za swojego nowego dałem 380 zł + dokupiłem tylko tulejkę na 8mm za 20zł. Teraz wyszedł nowy Maktec MT3601 chyba tylko się różni tym że ma już dwie tulejki na 6 i 8 mm.

Skomentuj

Co myślicie o takiej frezarce:
                                http://www.dremeleurope.com/pl/pl/fr...owa-225-ocs-p/
                                Wiadomo, dużo zależy od samego "Dremla" jaki się ma. Ja mam 3000, szału nie robi, moc mała. Ale tą przystawkę mogę mieć za około 70zł nową. Dodam, że frezarki potrzebuję raz na pół roku nawet mniej, więc szybkość i łatwość pracy nie jest tu kluczowa.

Skomentuj

To jest raczej modelarska zabawka do drobnych prac, a nie narzędzie do frezowania otworów w kolumnach.
                                  Zależy do czego jej używasz...

Skomentuj

No właśnie chodzi mi o podfrezowanie pod głośnik, raz na jakiś czas.

Skomentuj

Tą frezarką to raczej możesz coś wygrawerować, ewentualnie pcb powiercić.

Skomentuj

nawet mala makita krawedziowa przy frezowaniu pod glosniki wyraznie nie dawala rady

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          nawet mala makita krawedziowa przy frezowaniu pod glosniki wyraznie nie dawala rady
                                          ostatnio jestem mile zaskoczony makita rt0700cx2 , niepodziewałem się że tak ładnie w mdf wejdzie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X