Tak spokojnie dasz radę tym frezem.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Frezarki górnowrzecionowe
Collapse
X
-
Ta, do roboty zaprzęgłem swoje cnc :-)
Wzorowałem się na tym
http://www.incra.com/router_system_accessories-mlp.html
Jak by co zrobiłem 3 kpl.
Podobna robota, koszty się zwracają :)
Wkładki są ze stali cięte laserowo. Mocowane na magnesach neodymowych.
Zastanawiam się też czy nie wyciąć czegoś podobnego.
Może było by zainteresowanie :)Last edited by Tranzyt; 21.03.2017, 14:00.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz postaTa, do roboty zaprzęgłem swoje cnc :-)
Wzorowałem się na tym
http://www.incra.com/router_system_accessories-mlp.html
Jak by co zrobiłem 3 kpl.
Podobna robota, koszty się zwracają :)
Wkładki są ze stali cięte laserowo. Mocowane na magnesach neodymowych.
Zastanawiam się też czy nie wyciąć czegoś podobnego.
Może było by zainteresowanie :)
Skomentuj
-
Tym? Nie wiem, bo to przykładowa forma, ale już jest pomysł na zrobienie takiego którym będzie można zrobić i małe i duże.
Bardziej uniwersalnego niż to co na obrazku.
Pokarzę jak zrobię :)
Edyta:
Ze wstępnego planu wychodzi mi że średnice możliwe do wykonania to od około 3 cm do 90 cm.
Piszę około bo średnica freza też ma znaczenie.
Dzięki luczak za linka. Bardzo fajna rzecz ten cyrkiel.Last edited by Tranzyt; 22.03.2017, 08:09.
Skomentuj
-
Sam niedawno stałem przed wyborem frezarki, przeczytałem cały ten temat (!) jak i sporo innych forów. Napiszę parę słów, może komuś to też ułatwi wybór:)
Generalnie odpuściłem te najtańsze frezarki po ok. 200-300zł, postanowiłem nieco dołożyć. Mój wybór praktycznie padł na Boscha POF1400ACE, który kosztuje teraz ok. 550zł. Gdybym miał kupić coś trochę tańszego, to byłby to pewnie Bosch POF1200 który kosztuje 450zł. Drugą którą brałem pod uwagę to Makita RP0900 - ok. 600-700zł. Tak się stało, że w prezencie dostałem właśnie Makitę:) Nie mam żadnego porównania do innych, ale z Makity jestem bardzo zadowolony. Jest bardzo poręczna, kompaktowe wymiary oraz niska waga - 2,4kg, do małych prac w MDF-ie super. Czytałem sporo o luzach na prowadnicach w tanich frezarkach, w Makicie nie ma nic takiego. Przy zablokowanym spuście do regulacji głębokości nie ma żadnego luzu. Czy frezowanie z ręki, czy na cyrklu jest bardzo precyzyjnie. Stosunkowo małej mocy 900W ani razu nie odczułem. Fakt, że nie ma bajerów, podświetlania i bardzo prymitywną regulację głębokości, ale jeśli oczekujemy lekkiej, precyzyjnej frezarki to myślę, że każdy z Makity powinien być zadowolony:) Po rejestracji 3 lata gwarancji, i oby służyła jak najdłużej:)
Skomentuj
-
Co myślicie o takiej frezarce:
http://www.dremeleurope.com/pl/pl/fr...owa-225-ocs-p/
Wiadomo, dużo zależy od samego "Dremla" jaki się ma. Ja mam 3000, szału nie robi, moc mała. Ale tą przystawkę mogę mieć za około 70zł nową. Dodam, że frezarki potrzebuję raz na pół roku nawet mniej, więc szybkość i łatwość pracy nie jest tu kluczowa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postanawet mala makita krawedziowa przy frezowaniu pod glosniki wyraznie nie dawala rady
Skomentuj
Skomentuj