Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Myślę że spokojnie wystarczy.
    Duży plus za to że wchodzą różne tulejki więc wybór frezów bardzo duży.
    Jak będziesz dłubał okazjonalnie to raczej nie będzie potrzeby inwestować w coś lepszego.
    Lepiej zainwestuj w dobre frezy.
    Last edited by Adzik94; 06.12.2020, 17:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
      Myślę że spokojnie wystarczy.
      Duży plus za to że wchodzą różne tulejki więc wybór frezów bardzo duży.
      Jak będziesz dłubał okazjonalnie to raczej nie będzie potrzeby inwestować w coś lepszego.
      Lepiej zainwestuj w dobre frezy.
      Nie do końca zrozumiałem, takiego Bass`a kupiłeś tacie i o nim mówiłeś czy to co mi wysłałeś VonHaus. Jak mówisz o tym VonHaus, to chyba sie na to zdecyduje ;-)

Skomentuj

Ja w swojej RT0700 mam różne tulejki zaciskowe, chyba normalnie było 6 i 8mm a dokupiłem 6.35mm na aliexpress, normalnie nie było możliwości kupna tutaj, ale chyba teraz można już kupić 6,35mm. Do tego frezy z huhao z aliexpress i wystarczy spokojnie sprzęt jak na amatorkę.

Skomentuj

Mówiłem o tym VonHaus.
          Spróbuj zalicytować.
          Zestaw chyba taki sam jak ten bass tylko masz jeszcze torbę do przechowywania wszystkiego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
            Mówiłem o tym VonHaus.
            Spróbuj zalicytować.
            Zestaw chyba taki sam jak ten bass tylko masz jeszcze torbę do przechowywania wszystkiego.
            ...będę próbował, fajny zestaw, tym bardziej jak mówisz że do dłubaniny sie nadaje i masz to sprawdzone. Dzięki za pomoc...dam znać czy się udało ;-)

Skomentuj

Zestaw masz identyczny jak makita. Nawet jak frezarka zdechnie to możesz w te stopy wsadzić Makitę.
              Nawet te mniejsze modele makity z plastikowym korpusem pasują tylko trzeba wyjąć taki mały bolec prowadzący ze stopy.

Skomentuj

Też mam tego VonHausa i daje rade w zupełności. Nie wiem jak Twoja ale moja ma luzy na goleniach i stosuje przez to inny cyrkiel i tą mała przystawke do otworów.

Skomentuj

Odpuściłem sobie, bo ktoś poleciał bo bandzie w licytacji z ceną za to...w UK można zamówić za niecałe 400 zł nówkę z gwarancją. Tylko trzeba czekać na dostawę, bo aktualnie "dorabiają". Ale zastanawiam się jeszcze na jednym, bo w sumie zdecydowałem się na taką krawędziówkę... i tak oglądam sobie produkty kopiowane za naszą sławetną Makitą... i zauważyłem, że wszystko jest chyba robione przez jednego producenta, tylko przy odpowiedniej ilości pewnie brandują innym firmom. (Tak jak to jest ze słuchawkami Tonsila TWS, jak ktoś słusznie zauważył w wątku o odrodzeniu Tonsila) ...i tak się w sumie zastanawiam, bo widać po obudowach i "kubeczkach", adapterach i całym osprzęcie, że wszędzie jest taki sam i idealnie pasuje nawet do Makity. Nie mówię że to jest to samo, bo obstawiam, że bebechy w Makicie są lepsze...ale cała reszta to praktycznie to samo. VanHaus, BassPolska, PowerAction, Aoben...i cała masa innych firm, to jedno i to samo. Można wszystko znależć na chińskich portalach. Różnią się tylko kolorem obudowy...a to niebieski, pomarańczowy, żółty, zielony itd. I tak w PL można mieć BassPolska za 450 zł z wszysktimi akceroriami w UK VanHaus za niecałe 400 zł...a taki Aoben na AliExpress 300 zł...wszędzie to samo...każda po 710W ...no dokładnie kopia tylko w innym kolorze. Jak się zdecyduję na jakiegoś "oficjalnego" chińczyka to dam znać co to jest warte i czy faktycznie to jedno i to samo.

Skomentuj

Pytanko do Was. Czy do zrobienia dwóch, może więcej par warto kupować jakieś lepsze frezy? ( Jakie?) Czy dać spokój i kupić zestaw za 12 frezów za 60 zł?

Skomentuj

Frezy z Juli lub Dedra na szybko.

Chyba że Ali to Huhao
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta
                        Pytanko do Was. Czy do zrobienia dwóch, może więcej par warto kupować jakieś lepsze frezy? ( Jakie?) Czy dać spokój i kupić zestaw za 12 frezów za 60 zł?
                        Z tego zestawu użyjesz 2-3 frezów max, wiec chyba nie warto. Najtańsze frezy marketowe wytrzymają ze dwie pary kolumn, może więcej, jeśli będziesz się z nimi delikatnie obchodził i ostrzył.

Skomentuj

Zamieszczone przez Drag-on Zobacz posta
                          Też mam tego VonHausa i daje rade w zupełności. Nie wiem jak Twoja ale moja ma luzy na goleniach i stosuje przez to inny cyrkiel i tą mała przystawke do otworów.
                          O jakiej przystawce mówisz? Wrzucisz zdjęcie?

Skomentuj

O tę mi chodzi. Ją wkręcam w cyrkiel i do moich prac wystarcza (idzie trochę wolniej nić tą wgłębną jak dla mnie).
                            Last edited by Drag-on; 29.12.2020, 22:09.

Skomentuj

O tę mi chodzi. Ją wkręcam w cyrkiel i do moich prac wystarcza (idzie trochę wolniej nić tą wgłębną jak dla mnie).
                              A, ok. Też mam "to to" w zestawie

Skomentuj

Ja korzystam z takiego cyrkla i jest dla mnie OK:
                                https://pl.aliexpress.com/item/40011...E&gclsrc=aw.ds

tyle, że trzeba wg mnie mało materiału zbierać i być ostrożnym przy pierwszym przejściu frezarki żeby sobie kuku nie zrobić z materiałem

Skomentuj

Zamieszczone przez cezarc Zobacz posta
                                  A, ok. Też mam "to to" w zestawie
                                  Ale jesteście Hardkory - To przystawka do krawędziowania nie wolno / nie powinno się zmieniać głębokości frezowania przy włączonej frezarce. Swoją drogą to najczęściej używana przystawka z ręki. Masz dużo szczęścia ze jeszcze nie rozwaliłeś frezów / podstawki / palców jakby się mocniej poluzowała. Druga sprawa że przy luzowaniu mocowania całość traci sztywność i pion. Nie frezujesz wtedy równych krawędzi podfrezowań.

No i te zdjęcia na chińskich stronach z cyrklami sugerujące że to tą przystawkę należy podłączyć, lub po bandzie totalnie z przystawka kątową :)

Nie bez powodu w przystawce do zagłębiania producenci przede wszystkim walczą o sztywność pionową, dodają szybką i sprawną blokadę, rączki do trzymania oraz aparaturkę do precyzyjnego ustalania głębokości :).

reasumując do cyrkla przystawka zagłębiająca ( ta większa ), do ręki przystawka krawędziowa ( j.w. ). A do większych prac większa frezarka.
                                  Last edited by Zap Projekt; 30.12.2020, 12:37.

Skomentuj

Aż tak mnie nie pogięło żeby na uruchomionej frezarce obniżać jej zagłębienie w materiale. Dlatego napisałem, że długo schodzi i trzeba mocno uważać bo najpierw wysuwam frez na 2-3 mm (trzpień cyrkla siedzi już w otworze) i dopiero odpalam frezarke i delikatnie wprowadzam w materiał. Oryginalna przystawka wgłębna z von housa jest dla mnie totalnym badziewiem i po testach uznałem że przy zachowaniu środków ostrożności itd jest to lepsze rozwiązanie.

Wiem też do czego służy dany element. Wpięta mała przystawka w cyrkiel zdecydowanie uprzyjemnia przy okazji pracę przy obróbce krawędzi. Większa i precyzyjniejsza frezarka jest w planie (aczkolwiek przy mojej intensywności prac wystarczyła byłą tylko precyzjna przystawka duża)
                                    Last edited by Drag-on; 30.12.2020, 13:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
                                      Ale jesteście Hardkory - To przystawka do krawędziowania nie wolno / nie powinno się zmieniać głębokości frezowania przy włączonej frezarce. Swoją drogą to najczęściej używana przystawka z ręki. Masz dużo szczęścia ze jeszcze nie rozwaliłeś frezów / podstawki / palców jakby się mocniej poluzowała.
                                      Nigdzie nie napisałem, że:
                                      a) używam tej przystawki do cyrkla. Cyrkiel mam duży, dostosowany do małej Makity
                                      b) tym bardziej, że zmieniam głębokość w trakcie pracy frezarki (skąd ten pomysł w ogóle?)

Napisałem, że MAM. Używam do zbierania nadmiaru forniru z krawędzi.

Skomentuj

Tak wynikało z waszych wypowiedzi że Drag-on już używa w taki sposób a cezarc się cieszy że ma taką przystawkę w zestawie. odebraliście wypowiedź jako atak a to nie był atak tylko przestroga abyście palców nie potracili.

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
                                        Masz dużo szczęścia ze jeszcze nie rozwaliłeś ...
                                        - użyłem 1 osoby w zdaniu myśląc o drag-on bo On napisał że już tak robił. A o Tobie cezarc pomyślałem że też zamierzasz tak spróbować. Czytamy ze zrozumieniem i się nie obrażamy !

Zamieszczone przez cezarc Zobacz posta
                                        b) tym bardziej, że zmieniam głębokość w trakcie pracy frezarki (skąd ten pomysł w ogóle?)
                                        - właśnie o to chodzi ze aby zrobić to płynnie i bezpiecznie zagłębia się frezarkę w czasie jej pracy no bo niby jak inaczej ??

Oryginalna przystawka wgłębna z von housa jest dla mnie totalnym badziewiem
                                        - dlatego nie kupuje się narzędzi mechanicznych najtańszych i najniższej jakości a raczej nie jakości co projektowane i produkowane tylko po to aby udawały droższe rozwiązania. Lepiej kupić jedno dobre narzędzie niż 3 słabe. Lepiej odłożyć zakup w czasie i dozbierać finansów. lepiej nie kupić narzędzia niż ryzykować swoje zdrowie używając takich jednorazówek z metaloglutu.

Nie zapaliła Ci się Drag-On lampka ostrzegawcza w głowie widząc urządzenie sprzedawane pod różnymi nazwami łudząco przypominające produkt makity 4 razy tańsze ?? Nikt nie projektował tego urządzenia aby działało sprawnie i długo tylko złożyli je z części jakie mieli i postarali się aby wyglądało jak najbardziej "podobnie do makity"

Sorry Chłopaki ale taka jest prawda i staram się podzielić wiedzą a nie atakować.

Drag-On - moja wyobraźnia nie pozwala mi wyjaśnić Sobie jak ty robisz otwory bez zagłębiania w czasie pracy frezu.
                                        Wyłączasz frezarkę, obniżasz zagłębienie, zamykasz, kładziesz frezarkę i włączasz. I wtedy się frez zagłębia. ?? Czy jak ??

Nie było tematu OK ... Człowiek chce dobrze a i tak obrócą przeciwko niemu.

Wszystkiego Dobrego na Nowy Rok - Hucznie się Bawcie w Sylwestra:)
                                        Last edited by Zap Projekt; 30.12.2020, 14:15.

Skomentuj

Spokojnie jest bezpiecznie. Na palce uważam, i nie odebrałem tego jako ataku. Ten von house idealnie się sprawdza jako krawędziówka i docelowa jako taka będzie pracował, na jedne kolumny (nie wiedziąc czy takie grzebanie mi się spodoba) trochę nie mialem ochoty wydawać 1000 zł za np tritona czy dużą makite (a frezarka z lidla jakoś nie do końca mnie przekonała - mojej ocenie jest większym badziewiem od vona). Teraz wiem, że takie dłubanie pewnie jeszcze pare razy wykonam wiec stosowny zakup jest w planach. Reszta mojego warsztatu jeżeli chodzi o narzędzie których wiem że bede używał często jest klasy niebieskiego boscha (tak wiem, ze się pogorszył) czy metabo.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X