Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który dokładnie masz cyrkiel bo na ebay są różne?

Skomentuj

One sa tak samo zrobione, roznia sie tylko mocowaniem i ksztaltem.

Skomentuj

PM, jaką grubość ma ten Twój cyrkiel? Jeśli by wykonać ze stali, to pewnie i te... 4mm by wystarczyło. Kwestia zmieszczenia mechanizmu blokowania bolca w tych 4mm, ale myślę, że i to nie powinno być aż takim problemem.

Skomentuj

Jak robić z blachy to od razu z precyzyjną regulacją.

Skomentuj

Srubka ze stozkiem i po problemie, chociaż pewnie po laserze przydała by sie dalsza obróbka.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ja sobie zrobie z aluminium taki cyrkiel

Skomentuj

Hmm nie pamietam jaka grubosc ma ten cyrkiel. Mysle ze cos okolo 12-15mm. Mozna by bylo zrobic cos podobnego z aluminiowej blachy ale z pewnoscia bedzie to drozsze i nie wiem czy az takie konieczne. Precyzja tego cyrkla jest bardzo duza, poza tym jakbym cyrklem by sie nie robilo, to trzeba zrobic probne frezowanie i zmierzyc srednice przed finalnym frezowaniem.
                Dla mnie taki cyrkiel ma duza przewage nad blaszanym, bo jest mocno przykrecony do frezarki. Czasami obracam calosc trzymajac tylko cyrkiel, co w pewnych sytuacjach jest bardzo wygodne.

Skomentuj

Robota by szybciej szła gdyby była precyzyjna regulacja śrubą jak we frezarce do dokładnego ustawiania głębokości. Frezujemy z grubsza nastawioną średnicę, mierzmy wyfrezowaną średnicę i kręcimy śrubą o odpowiedni kąt. Z racji tego, że w cyrklu porusza się sam bolec to taka regulacja niebyła by trudna do zrobienia. Potem spróbuję narysować jak sobie to wyobrażam.

Skomentuj

Ja nie widze sensu takiej regulacji. Zwykle ustawiam wymiar z dokladnoscia do pol milimetra lub mniej bez problemu. Wykonuje frez probny tylko dla spokojnej glowy.

Skomentuj

Chyba zamówię ten cyrkiel z ebay i jeśli dokładność nie będzie dla mnie wystarczająca to zrobię z regulacją.

Skomentuj

Dokladnosc zalezy wylacznie od tego jak obliczysz i zmierzysz suwmiarka odleglosc frezu od bolca. Nie ma tu zadnej filozofii. Wprzewaga tego cyrkla nad cyrklem z blachy jest w sztywnosci calej konstrukcji i latwiejszej regulacji.

Skomentuj

Czy aktualnie na rynku jest coś godnego polecenia jakości bosch`a POF1400 w nieco niższej cenie?
                          Jak nie to kupuję boscha :)

Skomentuj

Chyba ta co Luszti polecał, fioletowa Sparky X160E (o ile dobrze pamiętam...).

Skomentuj

Sparky jak potrzebujesz frezow 12mm, poza tym jakosc wykonania jak chinol za 150zl. Do Boscha to daleko.

Skomentuj

Dziwi mnie Twoja opinia. Co prawda X160 nie miałem w rękach, ale pracowałem X205 i naprawdę bardzo dobra frezarka :) Sztywna, lekko chodząca, bardzo mocna, ale przez to duża.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

X205 to zupelnie inna maszyna. X160 to zwykly chinski klon, za duza kase. Cena Boscha, a jakosc materialow i wykonania jak we frezarce za 150zl.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    X205 to zupelnie inna maszyna. X160 to zwykly chinski klon, za duza kase. Cena Boscha, a jakosc materialow i wykonania jak we frezarce za 150zl.
                                    Z całym szacunkiem ale jakieś brednie opowiadasz. Miałeś ją w rękach czy po prostu tak Ci się wydaje? Mam X160E i jest to profesjonalna frezarka przy której wszytkie zielone bosche i nnie wynalazki to "szajs metal" .
                                    Kawał dobrej maszyny z 3 letnią gwarancją door to door, którą polecę każdemu na tym forum!
                                    Pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                                      Z całym szacunkiem ale jakieś brednie opowiadasz. Miałeś ją w rękach czy po prostu tak Ci się wydaje? Mam X160E i jest to profesjonalna frezarka przy której wszytkie zielone bosche i nnie wynalazki to "szajs metal" .
                                      Kawał dobrej maszyny z 3 letnią gwarancją door to door, którą polecę każdemu na tym forum!
                                      Pozdro
                                      Z calym szacunkiem, ale jestes przykladem typowego klienta, ktoremu sprzedano chinski, przemalowany bubel, za pol tysiaka, A Ty dzieki polityce firmy krzak vel Sparky uwierzyles, ze ten produkt jest dokladnie tyle wart ile za niego zaplaciles. Takich malowanych klamotow na allegro jest od cholery. Tak zwane firmy przescigaja sie w sprzedawaniu tego samego szajsu za jak najwyzsza cene, a ich jedyna roznica to kolor obudowy, pokretelek i naklejki "firmy".

http://www.alibaba.com/product-detai...showimage.html tutaj mozesz sobie zamowic wiecej takich Sparky, przy czym cena bedzie jakies 4-5 razy nizsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Z calym szacunkiem, ale jestes przykladem typowego klienta, ktoremu sprzedano chinski, przemalowany bubel, za pol tysiaka, A Ty dzieki polityce firmy krzak vel Sparky uwierzyles, ze ten produkt jest dokladnie tyle wart ile za niego zaplaciles. Takich malowanych klamotow na allegro jest od cholery. Tak zwane firmy przescigaja sie w sprzedawaniu tego samego szajsu za jak najwyzsza cene, a ich jedyna roznica to kolor obudowy, pokretelek i naklejki "firmy".
                                        Kurczę, w planach miałem dłuższą wypowiedź ale zapytam tylko po raz kolejny - miałeś, używałeś?
                                        Jeśli chodzi o alibabę to też nienajlepszy przykład bo akurat tam zakupisz sporo "oryginalnego " sprzętu w odpowiedniej ilości.

Większość takich dyskusji kończy się jakąś dziecinną pyskówką więc od razu zaznaczę, że nie będę na siłę nic nikomu udowadniać. Po prostu za kwotą ok. 450zł uważam, że jest to najlepszy wybór.. Żadnych grashitów ani zielonych boschów nie porównujcie bo jest to nie na miejscu. ( piszę to z pełnym przekonaniem jako były użytkownik wymienionych sprzętów)

Skomentuj

Mialem w rekach Sparky, ale przez mysl mi nie przeszlo, zeby tyle za to cos zaplacic.
                                          Jezeli myslisz, ze chinczyk wpadl na pomysl skopiowania chinskiego wyrobu, to upadles na glowe. To jest taki europejski producent, jak Romet, polski producent chinskich skuterow, skladanych w kraju.

Szczerze Ci zycze, zebys cieszyl sie tym wyrobem jak najdluzej, szczegolnie ze odpowiada Twoim wymogom wygody i dokladnosci pracy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X