Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jest potrzeba zakupu nowej górnowrzecionówki. Miał ktoś styczność z maktec 1650w ?
    Przydało by się coś właśnie pod frez 12mm
    http://allegro.pl/makita-maktec-frez...ars_source=ars (MAKITA MAKTEC FREZARKA 1650WGÓRNOWRZECIONOWA MT362)
    ten bosch POF 1400 też nie wygląda źle ale tylko chyba 8 mm

Skomentuj

Mam tego Makteca i ma swoje plusy i minusy - mocna a przy tym nie duża. Lipny system regulacji wysokości frezowania (przydatne przy podfrezowaniach) i wybitnie brakuje mi miękkiego startu.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Kupilem sobie BOSCH POF 1200, zastanawialem sie czy nie doplacic do modelu 1400 dla tej regulacji - ale z drugiej strony, zawsze robie probe tak wiec o kant pupy ta regulacja

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wczesniej mialem jakiegos gniota eurotec, mega tandetna.

Skomentuj

co nie zmienia faktu że regulacja z boscha jest mega wygodna.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Lipny system regulacji wysokości frezowania
            To znaczy, że ma regulację skokową np: co milimetr ?, nie ma luźnego posuwu z blokadą w którym chcesz miejscu ?

Skomentuj

ale jeśli będziesz potrzebował pogłębić frezowanie o 0,2 mm to jest kłopotliwe do zrobienia, wykonalne - ale bosch w takich sytuacjach jest po prostu genialny.

Skomentuj

Czyli jest skok płynny ma się rozumieć. W tym maktec chyba jest śruba którą to można regulować.
                sylvek, dramat to ja miałem kilka dni temu gdy okazało się, że otwór już wyfrezowany i głośnik wystawał 1 mm nad front. Osi nie ma i jedynym ratunkiem okazał się taki frez https://www.kammar24.pl/images//FREZ...10200101-1.JPG Pogłębiłem to z ręki.

Skomentuj

Tego nie da się opisać, najlepiej by było jak byś spróbował. Ja ze względu na łatwość regulacji boscha kupiłem frez do zamków na 45 stopni na 8mm bo makita z wrzecionem 12mm do mojego starego freza mnie w...

Skomentuj

Kurcze to ja w 361 to właściwie w ogóle regulacji nie mam a jakoś daje radę to ogarnąć, no tak ale jest jeszcze suwmiarka

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                      Ja rok temu wymieniłem jakąś taniochę na Boscha POF 1200 i jestem z niej zadowolony. Wymieniłem głównie ze względu na to, że była badziewna i amortyzatory nie miały gumowych osłonek przeciwpyłowych (co wg mnie jest również ważne/ zawsze można zrobić z małe diy z rury od odkurzacza lub mniejszych plastikowych rurek) przez co ciągle mi się zacinała podczas regulacji wysokości. Ostatnio jednak byłem zmuszony rozkręcić mojego bosha(przez niedbalstwo ) ponieważ jedna z osłonek się obluzowała i amortyzator również zaczął się zacinać. I tu niespodzianka. Zauważyłem, że ten model tak jak POF1400 ma również dokładną regulację milimetrową ukrytą pod "cyckiem" u góry/ wystarczy tylko odkręcić osłonkę i dorobić pokrętło. Daję linki do allegro aby porównać zdjęcia i ceny (oczywiście wyższy model ma też większą moc i inne bajery):

http://allegro.pl/frezarka-pof-1200-...262259900.html
                      http://allegro.pl/frezarka-pof-1400-...262259988.html

Ps. Starą kiedyś przerobię na dolnowrzecionową (jak zbuduje stół) a przynajmniej z pozostałych części już teraz zrobiłem cyrkiel.
                      Ja też ma POF 1200 - nie narzekam jest naprawdę OK jak za cenę 350 zł.
                      Ja jeszcze nie podwijałem gumowych/plastikowych ochronek amortyzatorów.
                      Można by się temu przyjrzeć, a jak wiesz na górze w miejscu gdzie w POF 1400 jest precyzyjna regulacja głębokości jest taki fragment
                      zaokrąglony właśnie na precyzyjne pokrętło - podobnie jak patrzysz w samochodzie na opcje , na które nie było Cię stać i są zasłonięte
                      Można by wyciąć otwór i dorobić pokrętło.
                      Zastanawiam się tylko ile wyjdzie takie pokrętło - najlepiej wziąć oryginał Bosch'a.
                      Byłaby to ciekawa alternatywa....tylko czy samo pokrętło wystarczy do uruchomienia precyzyjnej regulacji - może brakuje jeszcze czegoś.....

No i automatycznie tracimy 3 letnią gwarancję...
                      Last edited by nowyelement; 26.01.2017, 00:21.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                        Kurcze to ja w 361 to właściwie w ogóle regulacji nie mam a jakoś daje radę to ogarnąć, no tak ale jest jeszcze suwmiarka
                        Pewnie. Dłutem i papierem sciernym też można.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                          Pewnie. Dłutem i papierem sciernym też można.
                          Można a ile pięknych dzieł powstało tak

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Udało się wymienić łożyska w mojej obecnej frezarce jednak chyba dodatkowo kupię tego makteca pod frez 12mm.
                            Można a ile pięknych dzieł powstało tak
                            Powstało bo kiedyś zakup frezarki wiązał się ze sporym wydatkiem i sam pamiętam jak korzystałem z prowizorycznych przystawek do wiertarki. Dziś najtańsza frezarka to 150 zł wiec problemu z tym nie ma.

Skomentuj

Ale nie mówię że nie jest potrzebna tylko bardziej mi chodziło że czasem mała rzecz jak brak idealnej regulacji głębokości stanowi problem nie do przeskoczenia. Zupełnie jak z mlt100 czytając opinie można odnieść wrażenie że nic się na niej nie da zrobić a pracuje na niej i bez modyfikacji formatki mam zrobione

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zupełnie jak z mlt100 czytając opinie można odnieść wrażenie że nic się na niej nie da zrobić a pracuje na niej i bez modyfikacji formatki mam zrobione
                                Nie na temat...
                                Bo to jest tak:

Skomentuj

A z tych najtańszych do 200 zł jakie polecacie? Tak by mogła frezowac brzegi płyt, robić otwory pod głośniki i podfrezowania pod nie

Skomentuj

Kup sobie w OBI ich produkt - CMI.
                                    Mam takie coś i jest spoko, a dodatkowo (przynajmniej u mnie) w razie uszkodzenia wymiana od ręki na nową.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                      Kup sobie w OBI ich produkt - CMI.
                                      Mam takie coś i jest spoko, a dodatkowo (przynajmniej u mnie) w razie uszkodzenia wymiana od ręki na nową.
                                      Kiedyś kupiłem taśmówkę tej firmy tylko dlatego bo właśnie kosztowała grosze, zakatowałem ją pierwszego dnia i oddałem na gwarancję. Na drugi dzień miałem zwrot pieniędzy. Tu OBI faktycznie wiedzie w temacie gwarancyjnym.

Skomentuj

Za około 180zł są co jakiś czas w lidlu frezarki.
                                        Szału nie ma ale 3 lata gwarancji i do podstawowych prac wystarczy.

Skomentuj

Panowie kupiłem małą frezarkę 6 i 8mm trzpień mocujący. Jest to dokładnie Mcalister 1200w. Wiem, że nie ma co spodziewać się cudów, ale proszę o info czy frez dedra 07f031b będzie opdowiedni do wycięcia dystansów pod głośniki w płycie mdf 30mm?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X