Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

powiem wam ze mam cyrkiel od Pawła, i używałem też ze sklejki gdzie stopę frezarki przykręca się do sklejki ... i jednak opcja z przykręcaniem stopy do sklejki jest sporo sztywniejsza. niestety na prętach potrafi się delikatnie przekosić i czasami może wyjść jakieś "jajeczko" jak chcemy coś naprawdę na ciasno zrobić i jest lakier z wysokim połyskiem to może być widać.
    piszę to w kontekscie tego, że jak już się ma frezarkę to zrobienie takiego cyrkla ze sklejki ...to "pikuś" bo sprowadza sie do podfrezowania pod blaszkę rowka w sklejce i wycięciu otworu. więc po co się bujać z blachą... konstrukcja Pawła ma taką przewagę, że mega szybko zakłada się do niego frezarkę ale ten czas potem odzyskujemy przy precyzyjnej regulacji (bo opcje ze skejką to przesuwanie blaszki z kołkiem ... pojedynczy punkt

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
      niestety na prętach potrafi się delikatnie przekosić i czasami może wyjść jakieś "jajeczko"
      jak Wy to robicie ze to przeginacie?
      tepe frezy? czy posuw na chama?
      przeciez to jest wystarczajaco sztywne! :p

projekty

http://pawel.diyaudio.pl/cyrkle%20do%20frezarek.rar

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        jak Wy to robicie ze to przeginacie?
        tepe frezy? czy posuw na chama?
        przeciez to jest wystarczajaco sztywne! :p

projekty

http://pawel.diyaudio.pl/cyrkle%20do%20frezarek.rar
        Dzięki Paweł za dxf'y cyrkli , to bardzo miło z twojej strony :)

Skomentuj

Koszt jednego cyrkla wychodzi 100pln więc standard, ale koszt 20 takich wyjdzie mniejszy, jednak na ostateczną cenę trzeba poczekać bo wszystko zależy od ceny blachy. Niestety nie mają w firmie możliwości wygięcia bocznych blach na 11.5mm, minimum 26mm.

Jeżeli chodzi o cyrkiel i to co napisał bawolek, to niestety prawda, są lekkie uchyby o których też pisałem jak omawiałem Makite.

Skomentuj

odpusc ta firme i szukaj innej
            powinno sie udac zejsc z cena do 40-50zl/szt

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              odpusc ta firme i szukaj innej
              powinno sie udac zejsc z cena do 40-50zl/szt
              Ja cyrkiel posiadam, kupiłem kiedyś za 50zł właśnie, ale przy mojej combo makicie myślę raczej o jego zmianie na coś z sklejki lub innego materiału, tak aby całość była bardziej sztywna a samą makitą dało się operować jedną ręką, choć przy dobrym frezie i zbyt mocnym zbieraniu materiału można się zdziwić jak te 700W szaleje.

Skomentuj

Mój cyrkiel jest taki.

Zrobilem go na cnc.
                Jesli checie mogę takie zrobic. Nie ma kłopotu.
                Jak dojade do domu po pracy to umieszcze zdjecie po frezowaniu

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                  Mój cyrkiel jest taki.

Zrobilem go na cnc.
                  Jesli checie mogę takie zrobic. Nie ma kłopotu.
                  Jak dojade do domu po pracy to umieszcze zdjecie po frezowaniu
                  Fajnie to wygląda, powiedz tylko jakie minimalne i maksymalne koła jesteś w stanie zrobić.
                  Ja cyrklem Pawła wycinałem dystanse pod tweeter do caraudio o wielkości 25mm po zewnętrznej i około 22mm wewnątrz. Ciężko było, ale się udało 😀

Skomentuj

Nie wiem dokladnie. Ale listwa alu ma kilka gwintow regulacyjnych i można trzpieniem podjechac pod sam frez.

Skomentuj

Nie wiem dokladnie. Ale listwa alu ma kilka gwintow regulacyjnych i można trzpieniem podjechac pod sam frez.
                      Klawo! Jaki jest orientacyjny koszt takiego cyrkla? Można zrobić do jednoręcznych frezarek?

Skomentuj

Cena? Ja mam z plexi odpadowej. Ale lepszy jest z plyty hpl. Szacunkowo okolo 70 zl. Oczywiscie ksztalt mozna dopasować do kształtu stopy frezarki. W sumie jak ktoś ma potrzebę mozna pojechać po obrysie narzedzia(frezarki)
                        Edyta
                        Płaskownik prowadzący ma chyba 8x15 albo i 20 i jest naprawdę sztywny.
                        Last edited by Tranzyt; 28.03.2018, 15:53.

Skomentuj

Cena? Ja mam z plexi odpadowej. Ale lepszy jest z plyty hpl. Szacunkowo okolo 70 zl. Oczywiscie ksztalt mozna dopasować do kształtu stopy frezarki. W sumie jak ktoś ma potrzebę mozna pojechać po obrysie narzedzia(frezarki)
                          Edyta
                          Płaskownik prowadzący ma chyba 8x15 albo i 20 i jest naprawdę sztywny.
                          A przy zbiorowym zamówieniu myślisz że dałoby radę zejść z ceną?

Skomentuj

Podejrzewam że tak :-)
                            Pytanie jakie to jest zbiorcze zamówienie :-)
                            Tak z 10 szt to luzik

Skomentuj

Porządki przedświąteczne nie pozwoliły mi wykonać próby najmniejszego otworu. Ale.... zmierzyłem jak to wygląda.
                              Trzpień ma 4 mm, biorąc połowę mamy 2 mm siedzi to w materiale od krawędzi 2-3 mm, niech będzie razem 5. 1-2 mm dystansu od freza to daje 7 mm. Plus frez. Czyli frezem 6 mm powinno wyjść 22 mm wewnętrzna.
                              Pewnie można coś zminimalizować, bo to wymiary z zapasem były, no i frez można użyć 4 mm.
                              A co do dużego otworu to można pojechać spokojnie o promieniu 38 cm. Wiem bo frezowałem otwór 76 cm.

Skomentuj

Bo panowie więc kto chętny na cyrkiel? Zbieramy zamówienia na cyrkle? Jest okazja mieć coś co każdemu się przyda :) Ja jestem chętny na dwie sztuki o różnych podstawkach bo chciałbym do normalnej frezarki i jednoręcznej.

Skomentuj

Jedną sztukę przygarnę.

Skomentuj

Ja również był bym zainteresowany 1 sztuką.

Skomentuj

Jak pisalem. Mozna zrobic uniwersalną podstawę bądź dedykowana do frezarki. Zainteresowanych tymi pod konkretne modele zmuszony jestem prosic o odrysowanie stopy i zwymiarowanie. Wystarczy zrobic zdjecie od gory -nie po skosie i wyslanie do mnie. Ja to narysuje i wysle do akceptu. Z racji na różne maszyny otwory mocujące wiercicie sami 😉
                                      Last edited by Tranzyt; 29.03.2018, 15:44.

Skomentuj

Ok, czekamy jeszcze na innych, może utworzymy osobny temat z zamówieniem? Przez dwa tygodnie nazbieramy zamówień i wtedy policzy się koszta budowy takiego cyrkla 😉

Skomentuj

Dodałem wpis w temacie grupowego zamówienia, proszę chętny lch o wpisy w tamtym wątku.

Skomentuj

Czaruję...