Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no nie taki mały. żebym mógł położyć płytę o długości do 1 m i szerokości do 40 cm na płasko i na "storc". Chcę frezować płyty 12, 18 mm i może sklejane np. sklejka plus wiórówka do 24 mm. Na takie grubości robiłbym nastawy. Regulacja głębokości / wysokości frezu też nie musi być płynna, wystarczy dostosowana do ww. grubości materiału. Żeby można było frezować krawędzie pod kątem i z kanałem na obce pióro na przykład.
    Cały blat mogę przykręcić / postawić na kobyłkach lub tanich stolikach montażowych Chodzi też o to żeby dawało się to zdemontować i postawić gdzieś w kąt do szafy. No i żeby było tanie w wykonaniu. Ładne być nie musi.

Ważne też żeby sama frezarka nie miała bicia, a prowadnica nie odginała w czasie pracy. Niestety widziałem efekty frezowania na starym choć solidnym sprzęcie i czasem wychodziła minimalna "fala" wzdłuż linii frezowania. Stad druga część pytania jak się to ma w tanich frezarkach. Do tej pory używałem takiej wyrobionej chińskiej, ale przy frezowaniu okręgów nie było widocznych problemów od bicia frezu. Na stole jednak mam zamiar używać innego frezu no i prowadzenie materiału po prostej gdzie wszelkie wady mogą być widoczne. Może po prostu da się je jakoś kasować przepuszczając materiał przez frezarkę kilka razy ? Nie wiem na razie wiele o samej technice frezowania na stole

Skomentuj

Jeśli ktoś potrzebuje szablonów do konkretnych średnic do frezarki górnowrzecionowej to zapraszam a priv. Pracuje na CNC w drewnie i drewnopochodnych a szablony wykonuje z wytrzymałego, twardego i ciężkiego materiału HPL o grubośći 13mm.
      A co do frezarek górnowrzecionowych? Celme znam z mocnych silników nie do zajeżdżenia a sam pracuje na festoolu OF1400.
      Teraz jestem w trakcie budowania stołowej frezarki dolnowrzecionowej ze zwykłej frezareczki Makity.
      Makita starej produkcji też mocna jak Celma i przy włączaniu szarpie się :biggrin:

Skomentuj

W jaki sposób powiększyć otwór żeby na miejsce Seasa 27TBC/G pasował Wavecor TW022WA06 ?

http://seas.no/images/stories/presti...47_27tbc_g.jpg

http://www.wavecor.com/assets/images...ne-drawing.png

Skomentuj

To raszej banalne, nawet wykorzystujac pilnik. Odrysuj od krawdzi otworu linie po okegu nowej srednicy, potem usun material frezarka, nawet wiertarka wiercac duze otwory na okolo, a pozniej pilniczek jesli nie masz frezarki.

Skomentuj

Frezarkę mam i chciałbym żeby efekt wyglądał profesjonalnie

Skomentuj

Musialbys miec bardzo duzy pierscien kopiujacy, moze by sie udalo jakos objechac po zew okregu. Zostaje Ci reczna robota. Z reszta, przeciez tego nie bedzie tak widac, nawet jak zrobic z reki frezarka, i papierkiem wyszlifujesz to bedzie git od srodka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                Frezarkę mam i chciałbym żeby efekt wyglądał profesjonalnie
                nie wiem po co ale możesz wyciąć (frezarką) krążek o średnicy o 1mm większej od otworu, sfazować go aby dało się go komfortowo wbić w otwór i następnie najlepiej chyba otwornicą ew. frezarką.

Skomentuj

do powiekszania otworow przydaje sie frez z lozyskiem zalozonym na trzpien
                  np frez 20mm i lozysko 16mm
                  opierasz lozysko i frezujesz od spodu. pozniej gorna czesc usuwasz frezem z lozyskiem od dolu

Skomentuj

A nie lepiej wyciąć sobie szablon o "odpowiednej średnicy" żeby wycentrować i założyć tuleję kopiujacą

Skomentuj

mozna, ale rownie latwo bedzie "zatkac" otwor i frezowac nowy okrag

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        mozna, ale rownie latwo bedzie "zatkac" otwor i frezowac nowy okrag
                        chyba tak zrobię

Skomentuj

dzisiaj mialem przyjemnosc bawic sie MAKITA RT0700C (nowsze modele to RT0700CX2J)

jest to mala, lekka i poreczna frezareczka na frezy 6 i 8mm
                          plynna regulacja obrotow, ale brak softstartu
                          wlacznik na gorze przelacznikiem

do frezarki jest dolaczony zestaw adapterow, stopek i innych bajerow
                          szybkim ruchem robimy zwykla frezarke (przystawka po prawej - pasuje cyrkiel standard!)
                          lub zakladamy przystawke do frezowania katowego (ta po lewej 45-0-30 stopni)
                          lub pozostale 2 ktorych jeszcze nie uzywalem

za 800zl mamy bardzo uniwersalne narzedzie!
                          stosunkowo niewielka moc (ok 700w) jest niewystarczajaca dopiero przy wycinaniu otworow duzym frezem, gdy zbieramy duzo materialu.
                          przy frezowaniu krawedzi nie mialem z nia najmniejszego problemu

urzekla mnie przystawka katowa - teraz duzo latwiej robic obudowy do samochodow!

wszystko pasuje bardzo dobrze, dziala znakomicie
                          jedynie przystawki do odsysania pylu moglyby byc lepsze (malo zbiera)
                          calutki zestaw jest w porecznej torbie/skrzyni

jest co kolejna frezarka jaka kupie.
                          dla osob szukajacych cos uniwersalnego i markowego goraco polecam
                          jak ktos szuka kolosa do przecinania grubosci plyty na raz, to niech szuka dalej

Skomentuj

Ciekawe jak wypada na tle GKF 600 :) jak podobnie to czy warto dopłacać 200zł do Makity?

Zastanawiające też czy DeWalt D26200 Nie był by mocniejszy (wystarczająco) od tej Makity.

jak ktos szuka kolosa do przecinania grubosci plyty na raz, to niech szuka dalej
                            Nie ma takich frezarek na 230V i do 2k zł. :(

- - - - - aktualizacja - - - - -

stosunkowo niewielka moc (ok 700w) jest niewystarczajaca dopiero przy wycinaniu otworow duzym frezem, gdy zbieramy duzo materialu.
                            Czyli przy jakiej głębokości zaczyna "płakać" stosując frez palcowy 8mm albo 6mm ?
                            Last edited by ir0nhide; 16.11.2014, 11:46.

Skomentuj

Mam coś takiego (bez loga Makita ) jak na foto wyżej, z przystawkami tylko jakiejś mało znanej niemieckiej firmy.
                              Do kupienia za około 250zł.

Jedyny problem był (ale dorobiłem 8mm), że posiada tylko tuleje na frezy 6 i 10mm.

Poradziła sobie ze zrobieniem 3 way, które właśnie ukończyłem.
                              Kopiowałem frezem palcowym z łożyskiem w MDFie 30mm.
                              Last edited by wieniu26; 16.11.2014, 12:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                Ciekawe jak wypada na tle GKF 600 jak podobnie to czy warto dopłacać 200zł do Makity?
                                bosch nie ma tej przystawki katowej, ktora mnie najbardziej zainteresowala

Zastanawiające też czy DeWalt D26200 Nie był by mocniejszy
                                ale tez brak przystawki katowej

Czyli przy jakiej głębokości zaczyna "płakać" stosując frez palcowy 8mm albo 6mm ?
                                jak bralem 40mm frezem 10mm na chyba 4 przejscia to musialem juz uwazac z posuwem
                                jakbym zbieral np po 5mm to bez problemu by szlo szybko

jest to bardzo uniwersalna frezareczka o duzych mozliwosciach. glownie te dodatki sprawiaja ze warto ja kupic

Skomentuj

bosch nie ma tej przystawki katowej, ktora mnie najbardziej zainteresowala
                                  oczywiscie, ze ma http://www.powertoolworld.co.uk/bosc...tra-bases.html

Skomentuj

no dobra - na allegro nie bylo
                                    czyli dla kazdego cos dobrego

Skomentuj

Czy te mniejsze frezarki, jak ta MAKITA RT0700C są zauważalnie cichsze niż mocniejsze "normalne" frezarki? czy to tak samo głośno wyje?

Skomentuj

Zamieszczone przez misk@ Zobacz posta
                                        czy to tak samo głośno wyje?
                                        Pewnie nawet głośniej ze względu na jeszcze wyższe obroty :)
                                        Dlaczego o to pytasz ?
                                        Nie ma raczej frezarki którą można by uznać za cichą (...) niestety trzeba pracować w ochraniaczach słuchu, robiąc w takich jest bez znaczenia co jest cichsze od czego skoro i tak wszytko zaliczyć trzeba do hałasu.

PS Najcichsza będzie chyba taka z wielkim silnikiem 3-fazowym ze względu na małe obroty a dużą moc...

Skomentuj

Ja bez ochrony sluchu, to nawet do wiertarki nie podchodze, a co dopiero frezarka...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X