Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Frezarka jest przykrecona do cyrkla. Sztywnosc jest absolutna i nie ma mowy o jakims przesunieciu. Poza tym sam cyrkiel jest sztywniejszy od blachy.

Owszem, mozna by bylo uzyc grubszej blachy ale to nic nie da, bo mocowanie pretow jest podatne na wyginanie, dlatego trzeba je zamocowac z dwoch stron. Suma sumarum jak ktos chce miec porzadne narzedzie na dlugo, to lepiej kupic lub wykonac ten drugi rodzaj cyrkla.

Skomentuj

Ja mam coś podobnego do tego co Paweł rozprowadza z tym ze zaginając blachę w rynienkę użyłem wymiarów stopy frezarki -- dzieki temu nie ma żadnych luzów na boki i na bolcach. Bolce służą głownie do złapania wymiaru a resztę trzyma rynienka z grubej blachy :)

Skomentuj

pogromca, nie masz moich pretow wiec mozliwe ze luzy masz na mocowaniu pretow od frezarki. tam jest otwor 6mm a srubka jest chyba 4 czy 5mm
        wyginajac na sile frezarke na koncu pretow uzyskuje niewielkie odchylenie. ale robie to na sile!
        przy silach jakie towarzysza frezowaniu nie rozumiem nadal w czym macie problemy...
        jak juz pisalem ja brak mocowania pretow wykorzystuje do precyzyjnej regulacji. odkrecam mocowanie jednego preta, odchylam frezarke i przykrecam. mam malutki zakres regulacji na plus lub na minus

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          jak juz pisalem ja brak mocowania pretow wykorzystuje do precyzyjnej regulacji. odkrecam mocowanie jednego preta, odchylam frezarke i przykrecam. mam malutki zakres regulacji na plus lub na minus
          +1

Skomentuj

Ja nie miałem na myśli tego, że cyrkiel Pawła jest zły. Zanim na forum pojawiła się ta konstrukcja, przez dwa lata używałem podobnej zabawki. Mój był wykonany z blachy nierdzewnej 3mm i prętów prowadzących 8mm, mocowanych jak na fotce. Tam też nic się nie wyginało, ani nie przesuwało, przeciwnie, ten cyrkiel był sztywny jak koci ogon w stresie :lol:. Tylko nie wyobrażam sobie dzisiaj ile bym musiał się namęczyć, żeby precyzyjnie ustawić średnicę do podfrezowań pod głośniki Accutona z serii CELL Concept. Jestem po takim montażu i wiem co mówię. Firma podaje tolerancję do mocowania przetwornika 0,1mm. Klasycznie montowane głośniki nie będą sprawiały takiej trudności, co nie znaczy, że zwykłym cyrklem(np. moim starym) tego się nie zrobi. Tutaj chodzi o łatwość regulacji, a ta jest nieporównywalna. Pracowałem na obu i mówię to z własnego doświadczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Frezarka jest przykrecona do cyrkla. Sztywnosc jest absolutna i nie ma mowy o jakims przesunieciu.
              aa myślałem że chodzi wam o to że nie ma luzu na prowadzeniu w mdf (bolec w dziurce :)) Ja na swoich prętach mam wystarczająco sztywne mocowanie, jedyne co mnie trochę drażni to ustawienie precyzyjnego wymiaru ale.. ileż się tych otworów robi. Raz na jakiś czas można stracić 3 minutki.

Skomentuj

Muszę sobie zrobić taki cyrkiel na sklejce i spróbować - może bedzie lepszy chociaż temu mojemu nowemu z blachy nic nie brakuje. Ale sróbować nie zaszkodzi. :)

Skomentuj

Proszę o pomoc.
                  Szukam frezarki górnowrzecionowej w cenie ~200zł. Stosowal ja bede jedynie przy budowie kolumn. Zalozenia:
                  - sprzet nowy
                  - gwarancja door to door
                  - wyzej wspomniana cena ~200zł
                  - dobrze by bylo aby w komplecie byly jakies podstawowe frezy
                  Absolutnie nie zalezy mi na generowanym halasie, odprowadzaniu pylu, ledach itd. Poprostu w swojej cenie najbardziej wytrzymaly. Bedzie to moja pierwsza frezarka jesli ma to jakiekolwiek znaczenie. Na ten moment myślę o : EINHELL TH-RO1100E. Z gory dzieki za pomoc.

Skomentuj

W markecie " Liroju " sa niezle frezarki Dexter ponizej 200zl. Wyglada ok http://www.leroymerlin.pl/elektronar...9308,l442.html

Skomentuj

Wszedzie na poczatek w malej kasie polecaja frezarke graphite 59G716. Moglbym do niej dolozyc jesli bylo by naprawde warto tylko czy rozni sie czyms od takich po 200zł?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                        EINHELL TH-RO1100E
                        Trzymaj się od tego złomu z daleka. Ona jest warta max 150zł. Ten Graphit wygląda znacznie poważniej. Jeśli możesz zwiększyć budżet to bierz tego Makteca:
                        http://www.maktec.info.pl/15808-MT362-Frezarka.html
                        Dostaniesz go za 550zł. Jak w przyszłości zrobisz stolik to docenisz łatwą regulację góra-dół.
                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                          Trzymaj się od tego złomu z daleka. Ona jest warta max 150zł. Ten Graphit wygląda znacznie poważniej. Jeśli możesz zwiększyć budżet to bierz tego Makteca:
                          http://www.maktec.info.pl/15808-MT362-Frezarka.html
                          Dostaniesz go za 550zł. Jak w przyszłości zrobisz stolik to docenisz łatwą regulację góra-dół.
                          Dokładnie sam posiadam Einhella i regulacja góra doł odbywa sie na zasadzie siłowego uderzenia we frezarkę... nigdy juz nie kupie nic tej firmy....

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            W markecie " Liroju " sa niezle frezarki Dexter ponizej 200zl. Wyglada ok http://www.leroymerlin.pl/elektronar...9308,l442.html
                            Oj, nie polecam jej. Mam i nie jestem zadowolony. Zacina się na prowadnicach. Bardzo licha blokada i potrafi się zluzować, a jak zastosowałem siłę i godność osobistą, to się plastykowa wajcha ukręciła...

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                              Oj, nie polecam jej. Mam i nie jestem zadowolony. Zacina się na prowadnicach. Bardzo licha blokada i potrafi się zluzować, a jak zastosowałem siłę i godność osobistą, to się plastykowa wajcha ukręciła...
                              Ouu, jesli tak, to wycofuje swoja propozycje.

Skomentuj

Ten dexter wygląda naprawdę solidnie, ale muszę powiedzieć że rzep na krążki ścierne odszedł mi od tarczy dość szybko.. Więc może i coś w tym jest że to lipa.

Skomentuj

Na takiego makteca to mnie nie stac, nie mam mowy Najpierw chcialem kupic byle chine za 100zł. Jednak doszedlem do wniosku ze lepiej troszku doplacic a wiedziec ze przynajmniej frez nie wyleci ;D Dzieki za info o einhelu bo naprawde bylem na niego nastawiony. Jak nie znajdzie sie nic ciekawego w to zamowie tego graphite 59G716 na "raty".

Skomentuj

Mam pytanie do Was. Jakich frezów używacie. Chodzi mi o parametry, dwu ostrzowe, cztero sotrzowe, z węglików spiekanych, czy HSS? Materiał obrabiany to MDF, HDF, sklejka i wiurówka.

Skomentuj

Wiekszosc z nas uzywa frezow dwuplytkowych, prostych. Na dobre, spiralne niewielu chce/moze sobie pozwolic.

Skomentuj

A co myślicie o frezach Fenes? Kupiłem frezarkę Meec najtańszą i zaczynam dopiero zabawę w frezowanie.

Skomentuj

Właśnie kupiłem w Lidlu :lol: "zabawkową" frezarkę Parkside za 129 zł. Wygląda raczej badziewnie, ale ma niby-cyrkiel w zestawie. Mam nadzieję, że na zrobienie 10 frezów rocznie wystarczy... Jak przetestuję, to napiszę czy się do czegoś nadaje.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X