Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie, czy do 400zł można dostać już frezarkę na poziomie?

Priorytety:
    -mocna i wytrzymałą blokada "goleni"
    -bez oporowy posuw góra dół oraz brak luzów na "goleniach"
    -bardziej precyzyjna miarka głębokości
    -duża głębokość frezowania
    -uchwyt do frezów również 12mm
    -przystawka do odsysania wiórów która nie zasłania widoczności :angry:
    -jeśli to w ogóle możliwe, blokada włącznika w trybie ON

Znajdzie się taka frezarka w cenie do 400zł czy mam za duże wymagania a za mało pieniędzy?
    Last edited by marian; 16.06.2015, 19:41.

Skomentuj

Patrząc na mojego makteca i to co piszesz to takie rzeczy chyba tylko w erze

Skomentuj

To samo niestety mogę powiedzieć o Graphite :(

Skomentuj

Ja mam teraz taką najtańszą z Castoramy za 100zł.
          W takim razie każda do 400zł mnie zadowoli?

Wpadła mi w oko jcb-ro1500 i BOSCH POF 1200 AE oraz EINHELL z seri RED.

Last edited by marian; 16.06.2015, 20:40.

Skomentuj

Z tych wymienionych to Bosch.

Skomentuj

Z daleka trzymaj się od tego Einchella (niestety go mam)! Jeśli przerzucisz się na calowe frezy to warto by tego TRITON JOF001 kupić za 600zł:
              http://allegro.pl/kk38-frezarka-trit...406850845.html
              Czekam aż zajadę kolejna frezarkę i kupuję już pro maszynkę. Niestety trzeba wydać >1000zł.
              Może spróbuję Triton TRA 001
              http://www.tritontools.com/en-GB/Model/TRA001
              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

TRA 001 swietna maszynka, tylko do frezowania z ręki ciężkie diabelstwo, za to pod stolik idealna.

Skomentuj

Marian - w tej kasie spojrzałbym na nową frezarką Sparky X 160E http://www.karba.com.pl/frezarka-gor...gwarancji.html
                  Ma zacisk na 12mm, miękki start (wg mnie bardzo przydatne), duży skok - 60mm, 3 lata gwarancji.
                  To jest najmłodszy brat, z naszego punktu widzenia jest ciekawsza niż starsi bracia (X150CE i X205CE) - jest tańsza i mniejsza co przy frezowaniu otworów bardzo się przydaje. Starsi bracia to ta sama obudowa (bardzo duża), różnią się silnikiem.

Sam posiadam Makteca MT362 i to bardzo fajna frezarka, nie jest bardzo duża, ma niezłą moc. Brakuje jej jednak w mojej ocenie miękkiego startu.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No, całkiem spoko frezarka.
                    Ma trochę wąskie golenie, ciekawe czy ma jakieś luzy.
                    Ostatnio wziąłem do ręki Macalistera 1200 która była w promocji w Castoramie, to normalnie miała luzy jak moja tania stara zużyta frezarka, która jak była nowa to takich luzów nie miała... porażka.
                    Muszę pojechać do sklepu i "obmacać", bo tak w ciemno to raczej nie kupię.

Skomentuj

Zamieszczone przez AdamAudio Zobacz posta
                      TRA 001 swietna maszynka, tylko do frezowania z ręki ciężkie diabelstwo, za to pod stolik idealna.
                      Pod stolikiem mam mocnego EUROTEC ER 214.
                      http://elektro-mar.com.pl/pl/p/FREZA...ZOW-GRATIS/166
                      Frez 12mm i płytę 18mm jedzie na raz :)
                      Taką dużą frezarką (Triton TRA 001) można jechać podfrezowanie na raz (5mm) tylko frez profesjonalny potrzebny. Sparky X 160E może kupię jak dojadę któraś z pozostałych frezarek. Aktualnie mam 3 i miniumum tyle potrzebuję do płynnej pracy.

Skomentuj

Po kiego grzyba wam uchwyt 12 mm???
                        Kilka lat już prowadzę że tak powiem zakład meblarski i nigdy nie potrzebowałem skorzystać z freza 12 mm choć mam m.in. bydle GOF 2000 . Wszystko na 8 mm a tylko krawędziówka na 6 mm.
                        Rozumie jak ktoś w drewnie robi /schody drzwi itd/ to sie zgodze , ale do płyciarstwa????

Skomentuj

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
                          Szukałem freza i znalazłem go dopiero z trzpieniem 12mm, z trzpieniem 8mm niestety nie znalazłem.
                          Chyba ze za słabo szukałem.

Potrzebowałem taki tyle że wymiar B większy.

Skomentuj

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
                            Planuję na dolnowrzecionówce wykonać połączenie kątowe 45" już fornirowanych płyt. Trzpień tylko 12mm:
                            http://www.punta.com.pl/sklep,365,fr...wym_na_ukos_45
                            W zakładach stolarskich drugą maszyną po formatówce jest frezarka dolnowrzecionowa z wrzecionem 30mm i silnikiem minimum 3kW. Tak więc lepiej mieć więcej niż mniej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Ja mam teraz taką najtańszą z Castoramy za 100zł.
                              W takim razie każda do 400zł mnie zadowoli?

Wpadła mi w oko jcb-ro1500 i BOSCH POF 1200 AE oraz EINHELL z seri RED.
                              Jak zielony bosch to tylko POF 1400 ACE (jest za 450zł na allegro), mam i polecam (działa 3 rok i nie widać by miała przestać). Ta mikro regulacja głębokości oraz LED podświetlający miejsce frezowania to jego największe zalety (nie licząc rzeczy oczywistych jak brak luzów, wytrzymałość, etc).

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                Planuję na dolnowrzecionówce wykonać połączenie kątowe 45" już fornirowanych płyt.
                                Ale jak zrobisz kolumny z pochylona scianka, to juz taki frez sie nie przyda :P

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                  Planuję na dolnowrzecionówce wykonać połączenie kątowe 45" już fornirowanych płyt. Trzpień tylko 12mm:
                                  http://www.punta.com.pl/sklep,365,fr...wym_na_ukos_45
                                  W zakładach stolarskich drugą maszyną po formatówce jest frezarka dolnowrzecionowa z wrzecionem 30mm i silnikiem minimum 3kW. Tak więc lepiej mieć więcej niż mniej :)
                                  W zakładach meblarskich połączenia płyt pod kątem czy to 45 czy innym wykonuje sie piłą formatową. Ja tak robię i wielu innych tak robi . Jakbym miał miejsce to frezarka dolnowrzecionowa by była bo nie znasz dnia ani godziny i zlecenie może stanąć bo nie ma czym pracować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Ale jak zrobisz kolumny z pochylona scianka, to juz taki frez sie nie przyda :P
                                    Aby robić sprawnie takie obudowy to właśnie zbieram kasę na małą formatówkę.

Skomentuj

Panowie potrzebuje kupić redukcję do tej taniej frezarki z eklerka "Czerwony Magnum". Mam uchwyt na Fi8 ale chciałbym na 6 i mniejsze. Ma ktoś do odsprzedania lub jakieś zamienniki ?
                                      Kolega kupił mi ją bardzo rozkompletowaną :/

Skomentuj

Panowie, byłem dziś w Castoramie i z ciekawości wziąłem do ręki McAlistery i JCB.
                                        Okazuje się że McAlistery mają blokadę włącznika, tak samo jak JCB, tyle że te pierwsze mają blokadę włącznika w pozycji OFF a ten drugi w pozycji ON.

Trochę bym się wkurzył gdybym kupił przez neta frezarkę i okazało by się że blokada jest w pozycji OFF...

Skomentuj

Zamieszczone przez gigipawel Zobacz posta
                                          Panowie potrzebuje kupić redukcję do tej taniej frezarki z eklerka "Czerwony Magnum". Mam uchwyt na Fi8 ale chciałbym na 6 i mniejsze. Ma ktoś do odsprzedania lub jakieś zamienniki ?
                                          Kolega kupił mi ją bardzo rozkompletowaną :/
                                          nie masz szans na zakup takiej redukcji
                                          robilem sobie tulejke redukcyjna na Fi 6mm ze starego frezu
                                          ale nie testowalem jeszcze

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          Okazuje się że McAlistery mają blokadę włącznika, tak samo jak JCB, tyle że te pierwsze mają blokadę włącznika w pozycji OFF a ten drugi w pozycji ON.
                                          w mojej celmie ten przycisk blokady dziala w obu pozycjach. trzeba go wcisnac zeby wlaczyc frezarke, ale jednoczesnie blokuje sie w pozycji ON

Skomentuj

Czaruję...