Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
    Mam rozumieć że "nie wiercącym" frezem nie można zacząć pracy po środku płyty tylko można nim obrabiać krawędzie ?
    T
    Można zacząć na środku, ale musisz to robić tak jak pisałem wyżej:
    - zagłębiasz na 3mm (czy ile tam wystają węgliki na górze frezu).
    - przesuwasz tyle by ściąć ten pozostały na środku naddatek.
    - zagłębiasz kolejne 3mm.
    - znowu przesuwasz jak wyżej.
    - powtórz do uzyskania odpowiedniej głębokości.

Ewentualnie frezujesz na te 3mm dajmy na to dookoła wycinanego okręgu i dopiero wtedy zagłębiasz na kolejne 3mm.

W praktyce nie jest to jakieś strasznie uciążliwe gdy nie robisz tego hurtowo, ale zajmuje czas i w pewnych przypadkach może być utrudnione :)

A teraz czas w kime
    Last edited by gi; 06.12.2015, 02:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
      Można zacząć na środku, ale musisz to robić tak jak pisałem wyżej:
      - zagłębiasz na 3mm (czy ile tam wystają węgliki na górze frezu).
      - przesuwasz tyle by ściąć ten pozostały na środku naddatek.
      - zagłębiasz kolejne 3mm.
      - znowu przesuwasz jak wyżej.
      - powtórz do uzyskania odpowiedniej głębokości.
      lub plynnie sie zaglebiasz jednoczesnie sie przesuwajac

panowie, troche na frezarkach godzin przerobilem...
      jak ktos planuje zakup jednej uniwersalnej frezarki to kupujcie 8mm
      ale jak kogos stac to proponuje kupic duza frezarke na frez 12mm (daje duuuzo wiecej mozliwosci z dlugimi i ksztaltowymi frezami) oraz malej porecznej frezarki jednorecznej na frezy 8mm (samo 6mm daje za male mozliwosci)

Skomentuj

Paweł jakim frezem wykonujesz frezy pod głośniki ?

Skomentuj

dedra 20mm a wycinanie 8mm

mam tez frezy globus, makita czy bosch... ale wszystko jest tej samej konstrukcji

spiralny mialem na samym poczatku. spalilem go ale nie wiem z jakiego powodu bo wtedy dopiero sie uczylem frezowac

Skomentuj

http://domtechniczny24.pl/dedra-frez...1b-p-9673.html
            Tego typu ?

Skomentuj

Moze byc za dlugi, tzn jakosc tego frezu moze sprawic problem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Moze byc za dlugi, tzn jakosc tego frezu moze sprawic problem.
                dokładnie. Przy frezach w tej cenie i przy tej długości bicie praktycznie murowane.

Skomentuj

Możecie polecić jakiś konkretny, dobry do frezowania otwórów pod głośnik jak i wycięcie otworu ?
                  Narazie mam takie:

Silverline 8mm Straight Metric Cutter 8 x 20mm http://www.ebay.co.uk/itm/2912626746...%3AMEBIDX%3AIT
                  Silverline 8mm Straight Metric Cutter 12 x 20mmhttp://www.ebay.co.uk/itm/2912626787...%3AMEBIDX%3AIT
                  No i taki z łożyskiem do krawędzi i forniru ewentualnie:

Have one to sell? Sell it yourself
                  Details about Silverline 8mm Flush Trim Cutter 12.7 x 25.4mm
                  http://www.ebay.co.uk/itm/3013460274...%3AMEBIDX%3AIT

Skomentuj

Spoko luz, nie musisz sie tym tak od razu stresowac :) Z czasem sam doswiadczalnie dojdziesz do tego, jakimi frezami pracuje Ci sie najlepiej. Ja rowniez do frezowania wybieram frezy o wiekszej srednicy ( frezujesz na raz wiecej materialu i zazwyczaj nie trzeba zmieniac srednicy frezowania), a o mniejszej srednicy do wiercenia/wycinania, tak zeby usuwac jak najmniej materialu ( mniej pylu i szybsza praca ).

Skomentuj

Informacja
                      Jeśli, ktoś ma blisko i jest z Wawy to warto podjechać do "Juana" na Palisadowej, frezów pełny wybór od ręki. Tańszych ale lepszej jakości niż Condor, a oprócz tego frezy CMT.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        dokładnie. Przy frezach w tej cenie i przy tej długości bicie praktycznie murowane.
                        tu nie chodzi o bicie a o drgania. dlatego przy tak dlugich frezach lepiej miec frezy na trzpieniu 12mm

uzywam tych na 19mm dlugosci. ale wypatrzylem w lokalnym ABUD frezy globusa i chyba kupie taki 8mm x 30mm. wystarczajacy do wiekszosci prac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          tu nie chodzi o bicie a o drgania.
                          Jedno wynika z drugiego :)

Skomentuj

Spoko luz, nie musisz sie tym tak od razu stresowac Z czasem sam doswiadczalnie dojdziesz do tego, jakimi frezami pracuje Ci sie najlepiej. Ja rowniez do frezowania wybieram frezy o wiekszej srednicy ( frezujesz na raz wiecej materialu i zazwyczaj nie trzeba zmieniac srednicy frezowania), a o mniejszej srednicy do wiercenia/wycinania, tak zeby usuwac jak najmniej materialu ( mniej pylu i szybsza praca ).
                            Rozumiem.
                            Nie stresuje się zupełnie, tylko pytam was żeby nie kupować niepotrzebnych frezów .
                            Nie mam doświadczenia z frezarkami ale już niedługo bo właśnie dotarł mój Bosch, nawet dorzucili jednego freza
                            Zbieram odpad, czekam na wszystkie frezy, wolny weekend i będę się bawił. Dzięki.

BTW. Czy na wiórowej dużo szybciej się frezy zużywają niż na MDF czy drewnie ?
                            Last edited by Rfck; 07.12.2015, 15:53.

Skomentuj

Tak, szybciej się zużywa
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jedno wynika z drugiego
                                nie. drgania wynikaja z niskiej sztywnosci konstrukcji. frezu a nie frezarki

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                BTW. Czy na wiórowej dużo szybciej się frezy zużywają niż na MDF czy drewnie ?
                                ja nowki uzywam do MDFu
                                jak sie zuzyja to uzywam je w surowej wiorowce
                                wiorowke frez wyrywa a nie skrawa

zasada ta nie dotyczy MFP! tam potrzeba ostrego frezu a zuzywa sie bardzo szybko :/

Skomentuj

nie. drgania wynikaja z niskiej sztywnosci konstrukcji. frezu a nie frezarki
                                  Sztywnosci frezu? Po prostu sa zle wykonane i maja bicie, co prowadzi do szybszego zuzycia frezarki, pogorszenia jakosci obrobki materialu i wzrostu niebezpieczenstwa dla uzytkownika.

Skomentuj

oj widac jak malo sie tym bawiles...

wsadz te frezy w cos lepszego niz nasze frezarki. zobaczysz ze frezy sa rowne i malo kiedy bija

te bicia ktore obserwujemy wynikaja z naszych tulejek do ich mocowania!
                                    przerabialem to juz wiele razy...

Skomentuj

Przyczyn bicia może być wiele. Począwszy od silnika, przez łożyskowanie, a kończąc na frezie.

Skomentuj

Sprzedać frezarki, kupić laser i koniec bicia

Skomentuj

oj widac jak malo sie tym bawiles...

wsadz te frezy w cos lepszego niz nasze frezarki. zobaczysz ze frezy sa rowne i malo kiedy bija

te bicia ktore obserwujemy wynikaja z naszych tulejek do ich mocowania!
                                          przerabialem to juz wiele razy...
                                          Hmm, czyli frezy sa miekkie czy jednak zle siedza we wrzecionie? Moje jest calkiem niezle :)

Ja caly czas uzywam frezow dedra i condor do prac przy prototypach i czasami nawet te krotkie maja nierowno przymocowane plytki.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X