Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
    Na jakiej podstawie odrzucają reklamację?

Takie pęknięcie to prawie na pewno wada materiałowa, bądź niewłaściwa obróbka cieplna. Zbyt duża twardość, względem zbyt małej ciągliwości/udarności. Możliwe, że cała partia została skopana.
    Frez ma ogólnie ubytki w ostrzach, a nigdzie poza czystymi materiałami nic nie chwycił. Nie mam ochoty szukać paragonu itd a tym bardziej tracić kasę na wysyłanie tego do producenta.

Kupiłem kilka chińczyków na testy, ale wiem że i tak czeka mnie CMT...

Skomentuj

Jeżeli szukasz palcowych, mogę od siebie pocić frezy VHM, pełny węglik, do frezarek ręcznych jedno albo 2 piórowe. Zakupiłem takie po wpisie bodajże kolegi Pawła S., frez spiralny lepiej tnie drewno, a po przejechaniu (niechcący) po płycie alu nie zauważyłem żeby się stępił. Kupowałem chyba w tej firmie, ogłaszają się na allegro:
      https://allegro.pl/uzytkownik/BIT-TE...p-com-1-1-0501
      Last edited by thomas; 14.05.2018, 22:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
        Jeżeli szukasz palcowych, mogę od siebie pocić frezy VHM, pełny węglik, do frezarek ręcznych jedno albo 2 piórowe. Zakupiłem takie po wpisie bodajże kolegi Pawła S., frez spiralny lepiej tnie drewno, a po przejechaniu (niechcący) po płycie alu nie zauważyłem żeby się stępił. Kupowałem chyba w tej firmie, ogłaszają się na allegro:
        https://allegro.pl/uzytkownik/BIT-TE...p-com-1-1-0501
        Kompletnie nie wiem jakie frezy używać jeżeli chodzi o ten typ vhm. Możesz podpowiedzieć który lepszy, czy 4 płytkowy czy 2? I czy dostanę długi na 30-40mm(długość ostrza) i o średnicy 8mm?

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
          Kompletnie nie wiem jakie frezy używać jeżeli chodzi o ten typ vhm. Możesz podpowiedzieć który lepszy, czy 4 płytkowy czy 2? I czy dostanę długi na 30-40mm(długość ostrza) i o średnicy 8mm?
          Do frezowania w drewnie potrzebujesz jedno albo 2 piórowe ("płytkowe") większa ich ilość nadaje się tylko do obróbki metali- będzie palić drewno. Co do długości i średnicy szukaj w internecie.

Skomentuj

Taka w sumie pomaranczowa Makita, z ta roznica, ze moge uzyc frezow 6mm,8mm i 1/4.

Skomentuj

ale makita chyba byla aluminiowa?
              czyli to nie brandowany produkt?

Skomentuj

Jak nie brandowany jak brandowany CMT :) Też mam taką :)
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Te tanie Makity i Makteki tez sa cale plastikowe.

Skomentuj

Tyle że ta krawędziarka makity to chyba tylko tuleje 6mm miała.
                    Jak pamiętam to cudów nie było, bosch gkf600 wtedy był jedynym takim mikrusem co coś więcej porzeźbić potrafił.
                    Do czasu jak makita wyskoczyła z tą lepszą krawędziarką z bajerami i metalowym silnikiem.
                    Może ten dla kogo robiono te frezarki dorzucił tuleje 8mm, ale nie wiem jak z żywotnością przy takim obciążeniu.

Ja ostatnio poleciałem GKF600 z 8 metrów takim ozdobnym frezem boscha (wielkie bydle na trzpieniu 8mm), robiąc takie vintage dekoracje w sklejce.
                    Kurde ledwo dało się utrzymać frezarkę w łapie pod koniec frezowania, tak gorąca się zrobiła ^^ Nie wiem jak by to wytrzymał plastikowy korpus.
                    Co prawda Bosch ma tylne łożyska w plastiku, ale obudowa grzej się przy stojanie, nie za komutatorem.

Skomentuj

Ta CMT to moja piata frezarka i ma sluzyc tylko do drobnicy, glownie odcinania forniru i cienkiego hdf, sklejki. Po prostu wygodniej sie robi takim malenstwem, niz duza kobyła. Wolalem miec mozliwosc stosowania frezow na 8mm, bo mam ich wiekszy wybor w mojej okolicy.

Skomentuj

Jak do drobnicy, to spoko.
                        Ciekawe jak bardzo różni się od makity?

Skomentuj

Podobieństwo jest tak duże, że śmiem wątpić, czy w ogóle jest jakaś różnica poza kolorem.

Skomentuj

A ja mam taką makitę Fajna zabawka, bardzo przydatna do precyzyjnych prac, krawędziowania itp. Stały włącznik start/stop bez trzymania. Wygodna sprawa.

Skomentuj

Używam takiej cmt, daje radę. Tylko przydała by się regulacja obrotów, to jest mały szatan.

Skomentuj

Panowie a jak oceniacie frezy/tarcze od CMT? Warte uwagi? Bo zastanawiam się nad tarczą do zagłębiarki i nie wiem czy kupować makity czy coś innego, a poza tym to frezy dedry bym wymienił.

Skomentuj

Na starym forum stolarskim manta profesjonaliści narzekali na frezy cmt. Wyrywały laminat po kilkudziesięciu cm frezowania.Z tego co pamiętam polecali fabe i globusa.

Skomentuj

Co do tarcz to ja bym brał globusa. Z droższych jak chcesz i masz dostęp to moge z czystym sumieniem polecić freud.
                                    Last edited by dzwoniec; 10.06.2018, 10:53.

Skomentuj

Witam,
                                      zastanawiam się nad frezarką Ryobi R18TR-0. Z tego co widzę ma trzpień na 6mm, jak z frezami? Większość chyba jest na 8mm?

Skomentuj

Zamieszczone przez maciekelga Zobacz posta
                                        Witam,
                                        zastanawiam się nad frezarką Ryobi R18TR-0. Z tego co widzę ma trzpień na 6mm, jak z frezami? Większość chyba jest na 8mm?
                                        Zależnie od firmy z której kupisz frezy. 8mm większy wybór.

Skomentuj

Właśnie szukam i widzę, że na 8mm jest większy wybór.
                                          Używał ktoś tej frezarki ? Byłaby idealna, nie zawsze mam dostęp do zasilania.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X