Niby tak, ale najpierw robisz punkt 4 ;-)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez shady Zobacz postaW punkcie 13 ponownie napisane jest że wkładamy lampy :) Dobra jutro zobaczę z lampami. Chciałem się najpierw upewnić że wszystko jest ok zanim je wsadzę aby ich nie popsuć.
No chyba, że stłuczesz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez shady Zobacz posta
Skomentuj
-
Zamieszczone przez shady Zobacz postaOk rozumiem swój błądTo by wyjaśniało dziwne zachowanie napięcia na wyjściach głośnikowych podczas regulacji, a to załączało się zabezpieczenie :)
Tak docelowo to na ile ustawić bias, 25mV czy mniej np 15mV?
Skomentuj
-
Jak będzie 10 lajków pod tym postem to borys robi poradniki do pozostałych IPSów i końcówek, których brakuje w tym temacie > https://diyaudio.pl/showthread.php/2...-krok-po-kroku :lol:
Skomentuj
-
Do czego służą potencjometry 3 i 4?
Bias ustawia się pot1 i pot2 - tak? Bo zaczynam mieć wątpliwości... gdy przeczytałem info z bomu.
"Przed uruchomieniem potenciometry ustaw na połowę zakresu. Następnie po ustawieniu prądu
spoczynkowego ustaw około 2V pomiędzy drenem i źródłem (noga 2 i noga 3) na obydwu
szynach zasilania → V+ oraz V- . Napięcie to łatwo zmierzyć pomiędzy:
TP+ --- V+→ 2V
TP- --- V- → 2V"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez shady Zobacz postaDo czego służą potencjometry 3 i 4?
Bias ustawia się pot1 i pot2 - tak? Bo zaczynam mieć wątpliwości... gdy przeczytałem info z bomu.
"Przed uruchomieniem potenciometry ustaw na połowę zakresu. Następnie po ustawieniu prądu
spoczynkowego ustaw około 2V pomiędzy drenem i źródłem (noga 2 i noga 3) na obydwu
TP+ --- V+→ 2V
TP- --- V- → 2V"
Skomentuj
-
TP+ --- V+→ 2V
TP- --- V- → 2V"
opis dotyczy capm na 100m. do tego masz prki 3 i 4. przykładasz sondy pomiarowe między tp+ a v+ , ustawiasz prkiem 2V analogicznie tp- i v-
bias masz pot1 ; pot2 i do nich masz punkty pomiarowe oznaczone BIAS. jeden przy ntc drugi w prawo
Skomentuj
-
Projekt i-AMP
Poprawiłem luty ale nadal jest problem z wyregulowaniem tego napięcia, jakbym nie kręcił potokiem to cały czas jest około 0.7v
Zmierzyłem napięcia V+ i V- i jest między nimi różnica około 1V - być może to ma wpływ na wartość w tamtym punkcie?
Pozdr.
JNLast edited by shady; 27.10.2018, 15:34.
Skomentuj
-
Mam taki stary głośnik podłączyłem go i zauważyłem że nie ma masy na tych złączach opisanych jako 2x spk gnd - natomiast mam metalową obudowę i gdy kablem masowym od głośnika dotknąłem do niej zaczęła grać muzykanatomiast po chwili z ipsa na tym kanale zaczęło coś się kopcić - nic się chyba nie stało ale coś jest nie tak z tą masą. Nawet jak sprawdzałem czy jest przejście na tym złączu 2x spk gnd między dwoma zaciskami to nie ma - a jeżeli jest to wspólna masa dla obu kanałów głośników to chyba powinny być połączone?
kilka fotek. Jak kiepskie to mogę jeszcze normalnym aparatem zrobić.
Last edited by shady; 27.10.2018, 16:54.
Skomentuj
-
Projekt i-AMP
Muszę jednak pozbyć się tych zworek masowych na IPSach i połączyć masy kabelkami. Bo to przez te kołki idzie masa na obudowę.
Dodam, że kolega osobno robi to samo u siebie i ma dokładnie ten sam problem. Wiec raczej nie zrobiliśmy tego samego błędu.
Pozdr.
JNLast edited by shady; 27.10.2018, 17:24.
Skomentuj
Skomentuj