• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2.1 - w miarę małe , w miarę przenośne i w miarę grające ;)

Reakcji
50
Od dawna (co najmniej od 3 lat :D) chce sobie jakieś "biurkowce" zrobić .
Ale jakoś nie mogłem się zdecydować jak to miało by wyglądać a i potencjalni kandydaci na dół jakoś mi nie podchodziły .
Ostatnio koncepcja się wyklarowała i pora zacząć coś robić .
Myślę, że temat będzie ciekawy a i będę potrzebował pomocy przy pracach stolarskich :)
więc niech sobie wisi i mnie motywuje do pracy :)

Jakie zadania stoją przed zestawem :
- w miarę mały
- będzie grał a nie brzęczał i męczył
- będzie przenośny , np. na wakacje coś grającego się przydaje .
- zmieści się na parapecie :)
- zagra basem
- będzie "samowystarczalny" - podłączamy prąd , lapka i gra .

Z postawionych wymogów wyklarowała się koncepcja :
- małe satelitki około 3l na 12cm głośniku .
- sub na 18cm głośniku w około 15l.
- zestaw aktywny , zwrotnica DSP, wyłącznie wejście USB + opcja na moduł BT , elektronika w subie .

Projekt takiej cyfrowej zwrotki mam zrobiony od dawna wystarczy wysłać płytkę do zakładu :)
Wszystkie potrzebne cześć w szufladzie lezą od bardzo dawana ;)
Będzie bazować na AD1940, mam też zestaw eval do tych procków od pewnego łodzianina ;)
Wzmacniacz planuje 3*lm4780 , na suba mostek .

Co to głośników to tak się złożyło że :
- Mam DXT które już 2 raz w tym celu kupiłem :D
- Mam 12mu który się marnuje w pudełku :)
(mam bo się nie sprzedały :D a i nie specjalnie mam ochotę się z 12mu rozstawać, sprzedać próbowałem sumienie uspokoiłem :D )

Początkowo myślałem zrobić na tym monitorki pasywne 5l BR bez suba ale powstały 2 problemy :
- potrzebny wzmacniacz i dac .
- 12mu basem nadzwyczaj nieźle zamiata jak na średniaka ale szkoda go trochę katować no i wiadomo, że cudów i tak nie będzie ;)

Pozostało znalezienie czegoś na suba i ... rozejrzenie się na allegro rozwiązało ten problem .
Kupiłem takie cuda :
http://www.wavecor.com/html/sw178wa01.html
i do kompletu :
http://www.daytonaudio.com/media/resources/295-492-dayton-audio-sd215-pr-specifications-46183.pdf

Czy ostatecznie będzie to 15l zamknięta + jakiej LT czy rzeczywiście MB to się okaże w praniu jak głośniki dojdą ;)

Plan prac :
1) projekt monitorków i budowa prototypu aby obadać jak to wygląda - done .
2) pomiary i wykonanie zwrotnicy pasywnej dla satelitów w celach ewaluacyjnych (czy dxt nie gryzie się z 12mu i będzie trzeba poszukać czegoś innego na górę , wstępny zarys filtrów )
3) projekt suba , prototyp i obadanie wavecora , ocena uchem i okiem proporcji.
4) projekt pcb dla wzmacniaczy i jego uruchomienie .
5) wysłanie pcb zwrotnicy dsp do zakładu a następnie jej uruchomienie :)
6) opracowanie filtrów
7) wybór forniru :)
8) wykonanie , wykończenie budek dla satelitek .
9) wykonanie i wykończenie budy dla suba .
10) Słuchanie :)

A tak wygląda pierwszy etap prac :

fwrgt8j3dh3k4qf12saa_1427641871.jpg

ke7ahww56mmjig5pnr3l_1427641864.jpg

Komentarze mile widziane :)

Take 2.1 to bardzo fajny temat ale to tez bedzie twoja wizytowka jak ktos przyjdzie to sie bedzie pytal a co to i tak dalej wiec warto bylo by zwrocic szczegolna uwage na wyglad. Taka wielka kopolka dosc srednio sie prezentuje z 12mu. Zerknij ponizej jak to moze fajnie wygladac.
Prawda jest taka ze codziennie bedziesz siadal i sie patrzyl w ten zestaw 2.1 i jak ci sie nie bedzie podobal to bedzie cie to strasznie wkurzac.
Kolejna sprawa --> u mnie sie to akurat sprawdzilo, zestaw bedzie pracowal przez 80% czasu w bliskim polu wiec mimo robienia zwrotnicy ''na prosta scianke'' warto by pochylic ten zestaw troche i skierowac satelity troche w gore.
Jeszcze jedna sprawa to ten LM chyba dosc sporo sie grzeje z tego co pamietem, cyfroweczka na suba bedzie znacznie lepsza.

ra1aa1y6h0jqdrc2a3ea_1427642134.jpg
jniwzt1la758hybpslj8_1427642132.jpg

Ostatnia edycja:
Dwie kostki LM4780 Ci starcza, jedna na stereo druga mostek na suba
No są 2 satelity czyli potrzeba 4 kanały bo zwrota aktywna ;)
+2 na mostek do suba .

bedzie twoja wizytowka
Na tym mi nie zależy :)
No i to zestaw do warsztaciku .
Ma umilać czas przy zamiataniu lutownicą czy nudy podczas projektowania w CAD itp.

Taka wielka kopolka dosc srednio sie prezentuje z 12mu.
Rzecz gustu . Mi się podoba .
Myślałem nad samochodową wersją szpilki czy też CSS-em od pharoha bo ponoć bardzo dobry :)
To wyjdzie ostatecznie w praniu jak tego posłucham i czy warto będzie wydać kolejne 500-1000PLN na ten projekt ;)
DXT ma też tubkę która świetnie się spr. przy odsłuchu w polu bliskim i jest to argument który może tutaj przeważyć .

Zerknij ponizej jak to moze fajnie wygladac.
Fajne, twoje ? :)
Ale illuminator do tego małego wavcora to już mezalians ;)

skierowac satelity troche w gore.
Zestaw będzie stał na parapecie i kopułki będą dokładnie na wysokości moich uszu .
Wysokość uszu nad podłogą był jednym z parametrów konstrukcyjnych :D

Niestety te mini monitorki nie sa moje, dosc fajne.
Jak juz masz dosc mocno sprecyzowany plan to brakuje ci pewnie tylko wolnego czasu :P
Z tanich i malych kopolek sa jeszcze 19mm vifki NE ktore tez moga fajnie plumkac. Jest tez seria Lotus od seasa, ktora ma siatke i zaden paluch im nie bedzie straszny.
Generalnie wszystko jest fajne i moze sie przydac, nie ma tylko tego gdzie magazynowac :D

No są 2 satelity czyli potrzeba 4 kanały bo zwrota aktywna ;)
+2 na mostek do suba .

Na tym mi nie zależy :)
No i to zestaw do warsztaciku .
Ma umilać czas przy zamiataniu lutownicą czy nudy podczas projektowania w CAD itp.

Rzecz gustu . Mi się podoba .
Myślałem nad samochodową wersją szpilki czy też CSS-em od pharoha bo ponoć bardzo dobry :)
To wyjdzie ostatecznie w praniu jak tego posłucham i czy warto będzie wydać kolejne 500-1000PLN na ten projekt ;)
DXT ma też tubkę która świetnie się spr. przy odsłuchu w polu bliskim i jest to argument który może tutaj przeważyć .

Fajne, twoje ? :)
Ale illuminator do tego małego wavcora to już mezalians ;)

Zestaw będzie stał na parapecie i kopułki będą dokładnie na wysokości moich uszu .
Wysokość uszu nad podłogą był jednym z parametrów konstrukcyjnych :D

No to by się zgadzało :)

tak, ale nie dokladnie to
te obecne maja sztywniejszy resor i sa przecietnymi glosnikami
te z poczatku produkcji byly bardzo awaryjne, ale graly rewelacyjnie ;)

mam te resory i wymieniam przy okazji naprawy :p

EVAL masz do ADAU 1701. Jak chcesz na pierwsze zabawy mogę Ci takie coś podesłać:
http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post323150
Miałem na myśli rodzinę SigmaDSP ;)

dobrze ze nie napisales ze w miare tanie
Ni ebędzie drogo :P
Koszt robi 12mu ale ja go już mam ;)

a nie myslales o 8" w 15l zamknietej?
Tak nad TIW-em w 20l :P
Liczę jednak że ten wavecor pociągnie w 15l + korekcja i skrzynka wyjdzie bardziej kompaktowa .
Tani był wiec jak się nie spr. to pomyślę nad innymi opcjami .
Za STX dziękuje ;)

te obecne maja sztywniejszy resor i sa przecietnymi glosnikami
Czyli jeszcze go kupić nie idzie :P
Pawle ale polecasz i na dodatek się psuje ;)

No to ciąg dalszy prac .

n4k9hloe6gter0pbe7xk_1427749125.jpg

ycq4h552zgybynr73x6g_1427749122.jpg

k5lszpiqg8nn0969fat6_1427749119.jpg

i charki pod kątami (robiąca się dziura na 6-8k nie jest tu przypadkowo ;) )

w2vqj51vryemwtsn8hl3_1427749533.jpg

Skrzynka 3l + BR 70Hz , niskiego basu nie ma ale to co jest jest fajne :D
No i 12mu ma naprawdę pond 2cm wychylenia :D

30min pracy nad zwrotnicą i gra :)
Takie głośniki lubię .
Niestety filtr LR2 wymagają większego offsetu niż zapewnienia DXT .
DSP powinno problem rozwiązać :)

No to jedziemy dalej :)

Znalazłem jakąś skrzynkę na strychu, wsadziłem malucha i go katuje :)

a9xi4stjyels8naiuf4k_1428432734.jpg

11l zamknięta + korekcja ... dość pokaźna .
Przy małych głośnościach gra nisko i nie muli ale żeby zrobić głośniej ... to szybciutko się kończy :D
Bez korekcji w zamkniętej w ogóle nie ma basu .
Wszystko wskazuje na t,o że jedyną opcją będzie MB ale nie wygląda to zachęcająco .
Zobaczymy .
Jak znowu znajdę 1h to spróbuje to pomierzyć i zgrać z satelitką .

cedns9ngw9rg1ptemj85_1428432716.jpg

11l zamknięta , MB 11l i MB 15l .

a z korekcją tak wygląda (zielony) :

rqp3ocil7bqrybv5yagu_1428432740.jpg

-5db na 20Hz - "najs " :D

Elektronika będzie miała większą obudowę niż paczki głośnikowe?
Zmieści się :)

No to może przy okazji nadrobię zaległości i opiszę jak się dobiera korekcję :)
http://diyaudio.pl/showthread.php/22936-Filtr-do-suba-projekt-by-raven1985

Jak w ogóle działa transformata Linkwitz-a ?
"Usuwa" ona działanie obudowy w której znajduje się głośnik (filtrowanie górnoprzepustowe )
i pozwala na ustalenie nowych parametrów :)
To tak w uproszczeniu .

Przykładowo :
Mamy głośnik z dobrocią obudowy Q = 1 i częstotliwością rezonansową w tej i obudowie fo = 50Hz dzięki LT możemy " zamienić " na bardziej fajne Q = 0.7 i fo = 20Hz :biggrin:
Wygląda na perpetuum mobile ;) niestety w praktyce limituje nas Xmax , moc głośnika i często moc wzmacniacza ;)
I te limity trzeba brać pod uwagę dobierając korekcję .

Podsumowując czego potrzebujemy :
- głośnika z zapasem mocy i wychylenia w obudowie zamkniętej której znamy dobroć (Q) i częstotliwość rezonansową (fo).
- dobroć Q i fo które chcemy uzyskać :)

fo i Q posiadanej paczki łatwo ustalimy :
- można zmierzyć :)
- można policzyć mając TS-y głośnika i pojemność skrzynki
- ale najprościej wpisać te dane w jakiś symulator np. WinISD i odczytać co wyjdzie :)

Ustalając pojemność skrzynki trzeba mieć 2 rzeczy pod kontrolą :
- skrzynka nie może być za duża bo spada nam wytrzymałość głośnika (jeśli się da najlepiej celować blisko 0.7 lub tego co chcemy uzyskać )
- skrzynka nie może być za mała bo będziemy musieli ją mocno korygować i szybko skończy się albo głośnik albo wzmacniacz :)
Trzeba znaleźć złoty środek :)

Głośnik który mam ma beznadziejnie osiągi w obudowie zamkniętej (bo jest pod BR tylko nie ma jak w małej pojemności wcisnąć rurki ) bez korekcji, zmuśmy go więc aby dał trochę basu :)
Bo ma czym pompować :)

Skrzynka w jaką go wrzuciłem ma około 11l - taką miałem "pod ręką" akurat ;)
BassBox podaje w takim litrażu Q = 0.47 fo = ~51Hz co daje nam nędzne f -3dB na poziomie 90Hz !

Zobaczmy jak wygląd nam charakterystyka , dobroć i wychylenie głośnika przy mocy znamionowej (100W mocy ciągłej bez filtra według producenta ) dla różnych pojemności skrzynki :
vcrywot4pw0dgm562v3t_1428783216.jpg

w02flqy6sgufue9a10d7_1428783218.jpg

Widzimy że skrzynka jest za duża i można ją zmniejszyć .
Wykresy są dla 11 , 8 i 5l .
Dla 8l nie tracimy praktycznie nic SPL-u a zyskujemy cenne mm wychylenia .

Ale na razie meczę malucha w 11 l :)

No to trzeba teraz policzyć elementy korekcji :)
pfdibhumbkdy2ciq4gbg_1428783215.jpg

Jak to zrobić ?
No można ręcznie, wzory są dostępne w pracy Linkwitz-a
Na szczęście jednak znaleźli się ludzie którzy opracowali arkusz który zrobi to za nas :)
Pod tym linkiem można go znaleźć
https://www.trueaudio.com/downloads...LRDjuYGoYy4QKFw&bvm=bv.90491159,d.d2s&cad=rja
A tu link do całości artykułu :
https://www.trueaudio.com/st_lkxfm.htm

Co mamy w tym arkuszu :
5wtqg9fy485ozb807zoo_1428784160.jpg

Książka kucharska :
1 wpisujemy parametry budki
2 wpisujemy to co chcemy mieć
3 sprawdzamy czy "k" jest większe od 0 i "DC gain " mniejsze niż 15dB, jeśli nie wracamy do 2 weryfikując założenia :)
4 jeśli tak to patrzymy na wykresy i decydujemy czy jesteśmy zadowalani , jeśli nie to wracamy do 2 albo nawet 1 :) jeśli tak idziemy dalej .
5 staramy się dobrać C1 aby wyszły nam sensowne wartości elementów
sensowne znaczy C1 i C3 takie żeby zmieściły się na płytce :P w praktyce max 4.7-10uF , rezystory nie powinny być większe niż ~100k jeśli mamy wzmacniacz operacyjny z wejściem FET (np TL071 lub podobny ) jeśli bipolarny (np ne5532 ) to radzę trzymać się poniżej 50k . Tylko R2 może być większy od 100k :)
6 próbujemy dobrać najbliższe wartości z szeregu. Jeśli nie ma to łączymy szeregowo/równolegle aby uzyskać zbliżoną .
7 wsadzamy w płytkę, słuchamy i testujemy jeśli jesteśmy zadowoleni no to słuchamy dalej a jak nie to wracamy do 2 ewentualnie w razie konieczności do 1 :)

f(hpf) nanosi nam filtr subsonic na charakterystykę . Jeśli mamy możemy tu wpisać częstotliwość jak nie to wpisujemy np 2 albo inną małą wartość aby usunąć jego wpływ na wykres .

Jak widać u mnie na początek przyjąłem wyjściowe Q = 0.7 i fo = 24Hz .
Od razu widać, że ten głosik nie da rady z takimi parametrami ale warto od scenariusza mało realnego zacząć aby zobaczyć co głosik potrafi - na co możemy sobie pozwolić :)
Zmieniłem tylko C1 na 68nF aby uzyskać wartości elementów które byłem wstanie łatwo poskładać :)
u82u49u51gj1pcirmzkt_1428785575.jpg

Przyjąłem takie elementy :
C3 = 1u C2 = 3.9u+0.47u
R1 = 5.6k + 100om , R2 = 82k+3.9k, R3 = 24k + 1.8k

Po złożeniu co się okazało ?
Że dla małych głośności subik schodzi jak 10cali :D ale wystarczy zrobić nieco głośniej i na początku skończył mi się 80W wzmacniacz a jak dałem mocniejszy to zaraz i głośnik . No i głośnik pracował nawet na małych głośnościach z dużymi wychyleniami co było słyszalne (zniekształcenia ... )

Warto w tym miejscu wspomnieć jak oszacować max. potrzebną moc wzmacniacza .
Na muzyce ustawiamy głośność tak aby sub jeszcze nie zniekształcał .
Następnie odłączamy głośnik a na wejście podajemy zamiast muzyki sinus gen . a do wyjścia wzmacniacza zwykły miernik .
Ustawiamy f, sinusa na 50hz i zjeżdżamy z f obserwując napięcie .
Ja dla 30hz miałem 30V :D czyli na 8om ponad 100W :)
I na tym skończyłem .
Oczywiście to najgorszy możliwy przypadek bo w muzyce raczej nie ma zbyt dużo dźwięków o dużej amplitudzie poniżej 30hz ... zwykle :)

Kombinowałem dalej :)
Zwiększenie fo skutkowało już elementami z kosmosu :)
Zmieniłem więc dobroć na 0.5 i fo na 25 i później 30Hz :

v8jb3dr982prxetergjb_1428791362.jpg

hy62tq3cerqxw7lws1do_1428791366.jpg

Zmniejszyło to znacznie moc dopływającą do głośnika a dalej ładnie z schodził .
Już bez obaw mogłem dać na suba max wzmocnienie na filtrze :)

I na tym na razie zakończyłem zabawę LT :)
Dalsze zabawy będą już cyfrowo .
Cyfrowo możliwości są większe .
Mogę np. w zależności od głośności zmieniać fo :)

Wyszło z tego ostatecznie coś takiego :
Pomiar suba w polu bliskim :
qidh8hebg861vk6sdicx_1428783228.jpg

Pomarańczowy z korekcją , subsonikiem i filtrem 24dB/oktawę
Różowy z 12dB/oktawę i tu sub grał za bardzo średnimi więc to rozwiązanie odpadło .
Szary - to bez korekcji :)
A żółty be subsonica .

Teraz trzeba jakoś to połączyć z satelitą .
Głowiłem się jak to zrobić ostatecznie zrobiłem na słuch i po pomiarze wyszło coś takiego :
935uxof63lttey4um1ds_1428783220.jpg

:)
Jak widać na słuch to nie jest jednak taka zła metoda :D

Ale dobór poziomu to już trudniejsza sprawa :)
w148g8j8opbwqjg3kr68_1428783224.jpg

Pomiary z miejsca odsłuchu z subem pod biurkiem, wygładzone 1 oktawą .
bump 200-500Hz to odbicie od biurka .

Zagrało to razem bardzo fajnie .
Jetem zadowolony teraz wiedząc mniej więcej czego mam się spodziewać myślę, że mogę zamawiać już płyty na budki i robić satelitki na gotowo .

:)
cdn

Hm, czyli krótko mówiąc, katując głośnik trochę większą mocą, można fajnie kształtować charakterystykę?
Widziałbyś AWX 10" w takim układzie?

Powrót