Mój jest jeszcze dalekoNie odkładajcie zbyt daleko programatorów, rozwój trwa![]()
Dopiero wysłali go z Chin

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Mój jest jeszcze dalekoNie odkładajcie zbyt daleko programatorów, rozwój trwa![]()
Wydaje mi się, że już o tym pisałem. Dogadaliśmy się tak, że jeden z preampów został sprezentowany dla kolegi .3lite w ramach podziękowania za pomoc no i żeby miał na czym "ćwiczyć" nowe wersje softuTak z nowym softem całość naprawdę rewelacja. Swoją drogą ciekawe ile Taz'owi zostało piwek z nadwyżki![]()
Mam takie trochę niecodzienne pytanieNie ma żadnego problemu, a nawet się zgadzam
Czy kolega ma najnowszy program wgrany?
http://diyaudio.pl/showthread.php/25577-2-kanałowy-preamp-na-PGA2320?p=450766&viewfull=1#post450766
Tutaj zostało to jeszcze bardziej przyśpieszone.
W danej chwili minimalna przestrzeń między impulsami to 50 milisekund (wcześniej było 125 milisekund). Myślę, że jest to generalnie kwestia indywidualna, ale jeszcze przyśpieszyć go to też nie jest problem.
Podobno właśnie jest zabezpieczonyJak masz drugi taki sam sterownik to można z niego zgrać wsad i "nakarmić" nim czystą atmegę. Jest jeden warunek, procek z wsadem nie może być zabezpieczony przed odczytem flashu.
Znajomy sprawdzał i jest podobno zabezpieczonyJeśli jest zabezpieczony to nic z tego nie będzie. W pierwszej kolejności trzeba to jednak sprawdzić, a nuż trafi Ci się sztuka niezabezpieczona
Program do naszego preampu wymagałby przerobienia z dwóch powodów.
Po pierwsze podłączone peryferia do atmegi są na innych portach, inna funkcjonalność jest tego sterownika itd. To wymaga wielu zmian.
Po drugie pytasz o nieco inny procek. Akurat różnica między wersją z "A" (w naszym preampie jest właśnie ta) i bez "A" jest dość subtelna i raczej nie wymaga wielu zmian.
Jest jeden warunek, procek z wsadem nie może być zabezpieczony przed odczytem flashu.
Dlatego tak ważne w projektach DIY jest opublikowanie wsadu.
A ktory bit w "fusach" odpowiada za zabezpieczenie flasha? Najbardziej interesuje mnie atmega8?
W atmedze potrzebujesz trzech rzeczy wsadu do flascha, wsadu do eepromu i schamtu ustawienia fuse. Sam plik flash czyli np hex na nie wiele sie przyda. Co ciekawe zrodlowe pliki bascomowe tez na nie wiele sie zdaja bo kazda wersja kompilatora dziala inaczej wiec trzeba by takie zrodlo kompilowac pod wersja pod ktora bylo to pisane. Bascom, atmegi to masakraPrawdziwi programisci trzymaja sie od tego z daleka
![]()
trzeba ustawić bity LB1 i LB2 na "0". To zablokuje dalszy ZAPIS oraz odczyt z flashu. Możliwości zablokowania samego odczytu z flashu nie widzę. W prostych AVR nie ma tej funkcji.
ale nie powinno to zmienić działania, które tworzy dane wynikowe (czyt. wynik jest zawsze taki sam).
Zgadza sie ale w zawodowych jezykach programowania czyli np C. Bascom to amatorszczyzna ktora pomaga bardzo poczatkujacycm ale uczy zlych nawykow.
Szkoda pisania jakie byki potrafia strzelic w kolejnych wersjach kompilatora.
Według datasheeta http://www.atmel.com/Images/Atmel-8159-8-bit-AVR-microcontroller-ATmega8A_datasheet.pdf strona 207, trzeba ustawić bity LB1 i LB2 na "0". To zablokuje dalszy ZAPIS oraz odczyt z flashu. Możliwości zablokowania samego odczytu z flashu nie widzę. W prostych AVR nie ma tej funkcji.
A nie ma przypadkiem tak, że erase anuluje lock bity jednocześnie kasując całą zawartość?