• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3 drogi na stx-ach

pabloid napisał:
moje zastrzeżenie to kierunek słojów forniru na cokole, no musiałem napisać bo jakoś tak nienaturalnie dać w poprzek a nie wzdłuż, ale kwestia gustu:)
wlasnie nad tym troche myslalem ;) ale najlepszym rozwiazaniem dla mnie bylo jak kierunek sloi bokow i przodu cokolow zgadzal sie z kierunkiem słoi bokow i frontu kolumn :razz:
pabloid napisał:
Trzeba uważać bo ten GDN stxa ma kółnierz dość podatny na odkształcenia i gnie sie jak za silno dokręcić.
a moze by tak w przypadku gdn-a zastosowac jakies dystanse pod "rowek" a obudowe :) np nakretki na sruby. wtedy kosz dogioł by sie np 1mm, docisnal sie ale nie wygioł :)

BTW. dzieki za pozytywne opinie, za zastrzezernia takze :) bede wiedzial jakich bledow sie ustrzegac na przyszlosc :)

[ Dodano: 2009-08-31, 22:27 ]
tomq88 napisał:
Tylko napisz jeszcze czy to rozstawienie to jest na stałe czy tylko do zdjecia tak byly ustawione?
z tym ciagla eksperymentuje ale najlepiej jest chyba jak stoja pod ta sciana ale rozstawione szerzej jeszcze o ok pol metra kazda.

Co do nakrętek, względnie innych dystansów to jest jakieś rozwiązanie, z tym że nalęźy zadbać o zachowanie szczelności. Nawet u siebie też o tym myślałem, ale załatwiłem problem silikonem i umiarkowanym dokręceniem wkrętów.

pytanie do slipknot 1989: 1. tłumiłeś komorę średniotonowca? 2. Bass reflex stroiłeś, czy docięty teoretycznie na wymiar?

pabloid,
pabloid napisał:
1. tłumiłeś komorę średniotonowca?
cala jest wypełniona watoliną, gdy tego nie bylo srednio dawaly wrazenie pustych :P
pabloid napisał:
Bass reflex stroiłeś, czy docięty teoretycznie na wymiar?
strojony na 45Hz w WinIsd.

[ Dodano: 2009-09-01, 18:32 ]
pabloid napisał:
załatwiłem problem silikonem
przykleiles głośniki silikonem? bo nie kumam :razz:

Toć pisałem przecie, żem w rowek kołnierza wkleił uszczelke z gumy piankowej :razz: Rzeczywiście zgodnie z Waszymi podejrzeniami co do walenia silikonu z górką wystaje ona za krawędz bo tak jest wyprofilowany cały kołnierz, ze ma tam taki próg co nie jest w tej samej płaszczyźnie co krawędź kołnierza i na nim głośnik wpierw dolega do ubudowy co powoduje że krawędź kosza odstaje. Głównie to właśnie jest przyczyną że łatwo go zdeformować. Co do silikonu to zapewnia szczelność na granicy uszczelka - powierzchnia obudowy.

jak sobie radzicie z wygładzeniem silikonu po nałożeniu go w rowek głośnika?

No slipknot1989 fajnie Ci to wyszło :) prosta, schludna konstrukcja-takie wg. mnie są najlepsze. Widzę, że trójkątne ścięcia rogów są ostatnio na forum bardzo popularne ;)
Ja w swoim projekcie poszedłem bardziej w zaokrąglenia i może dlatego nie za bardzo podoba mi się ta podstawka ale do tych kolumn pasuje ;)

Zastanawia mnie jeszcze kwestia strojenia, piszesz że jest 45 Hz a to wydaje się trochę wysoko, szkoda że nie masz JIG'a żeby zmierzyć faktyczne strojenie ;)

Ogólnie gratuluję konstrukcji, oby tak dalej ;)

pabloid napisał:
Toć pisałem przecie, żem w rowek kołnierza wkleił uszczelke z gumy piankowej
no faktycznie :P
Wallker napisał:
Zastanawia mnie jeszcze kwestia strojenia, piszesz że jest 45 Hz a to wydaje się trochę wysoko, szkoda że nie masz JIG'a żeby zmierzyć faktyczne strojenie
takie jest wg winIsd, rzeczywistosc pewnie okazalaby sie inna :)
Wallker napisał:
Ja w swoim projekcie poszedłem bardziej w zaokrąglenia
nad tym tez myslalem:)
początkowo nie było koncepcji sciec, ale jak poskładalem bude to wydawała sie taka "klocowata" wiec musialem ja jakos urozmaicic:)

[ Dodano: 2009-09-02, 12:07 ]
bingant napisał:
mi zawsze pomagał osliniony palec z wygładzaniem silikonu :mrgreen: moze wytnij z kawałka tektury taka forme :P nalozysz silikonu i objedziesz nia po calym rowku cos takiego " -^- "

slipknot1989 napisał:
takie jest wg winIsd, rzeczywistosc pewnie okazalaby sie inna
jezeli wpisales dobre wymiary tunelu oraz pojemnosc to strojenie nie bedzie odbiegalo o wiecej jak 2hz od faktycznego

bingant napisał:
Najlepiej zwilżyć silikon płynem do garów palec też i się nie klei. Dobrze jest poobklejać dookoła taśmą papierową co by nie wysmarować tam gdzie nie potrzeba.

slipknot1989 napisał:
na basie imbusowe piatki

Jak tam je wsadziłeś, skoro otwory w GDN'ie to 4,8 fi...?

kiedy sie pochwalisz swoim dziełem?

Myślę, że jeszcze w tym tygodniu posłucham mojego zestawu. Zostanie jeszcze położenie forniru i kolce, ale to pewnie za jakiś czas, może 2 tyg. Trochę się wyprułem z kasy przez ten miesiąc :razz:

amdpatryk napisał:
Jak tam je wsadziłeś, skoro otwory w GDN'ie to 4,8 fi...?
rozwiercilem otwory troche :)
amdpatryk napisał:
Zostanie jeszcze położenie forniru i kolce, ale to pewnie za jakiś czas, może 2 tyg. Trochę się wyprułem z kasy przez ten miesiąc
a jaki masz fornir? no niestety DIY to pozeracz kaski :P
amdpatryk napisał:
slipknot1989 napisał/a
na basie imbusowe piatki
slipknot1989 napisał:
a na basie imbusowe czwórki
zacytowałes przed moim editem :)

Powrót