• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3 way by Krystian Markow

Wciskałeś piankę tylko od góry i od dołu, czy wierciłeś jakieś otwory po bokach?
Od razu zapełniałeś całość, czy czekałeś do rozprężenia kolejnych porcji?

Wieściłem tylko otwory na bokach jak dobrze pamiętam trzy sztuki w mniej więcej równej odległości. Wtedy rurke jak najdalej się da i tak nadmiar wychodził przez te otwory:) Nie było możliwości robić tego stopniowo skoro pianką wychodziła otworami.

Krystian Markow, jaka jest wysokosc tych paczek?;) wygladaja na metr spokojnie :) ja rozwazalem wiele wymiarow i najbardziej spasowaly mi te z projektu Irka o ile sie myle :) byly najbardziej optymalne, dodalem tylko jedna plyte wiecej na front :) troche nie podoba mi sie ze glosniki sa jak dla mnie za bardzo opuszczone w dol ale to Twoj sprzet ;)
na ile stroiles gdna i w ilu litrach go masz?

Wysokość to 1114mm. Spokojnie mogłem je zrobić niższe bo jak widać na dole jest komora której być nie musi. Więc jakieś dziesięć centymetrów może odejść. No ale może następne DIY będzie bardziej przemyślane:) Pojemność gdn-a taka jak w projekcie od Pawel S.

A ja mam pytanie do Pawel S., odnosnie tego projektu 3 drogi na stx tam jest przekroj obudowy o pojemnosci 29,9l na gdn-a jest to litraz zewnetrzny a wiec litraz wewnetrzny wynosi jekies 20l a ja myslalem ze optymalny litraz dla tego gdn-a jest 25-28l :?:
chyba ze cos pomylilem to prosze mnie poprawic :roll:

slipknot1989, no tak zeczywiscie daje 29,8 ale to nie powinien byc litraz wewnetrzny komory dla gdn-a :?: :roll: bo to jest litraz zewnetrzny
ja myslalem ze jesli gdn potrzebule te 28l to chodzi o litraz wewnetrzny a nie o litraz zeczywisty calego pudla :roll:

Ups ale gafe strzelilem :roll: :razz: ta plyta gorna dolna mnie zmylila nie zauwazylem ze ona wchodzi do srodka :razz: cos mi sie wbilo do glowy ze to wymiary zewnetrzne i taki obwod bedzie miala kolumna :lol:
dobra wszystko sie wyjasnilo przepraszam za zamieszanie :cool:

Mi Pawel.S radził poniżej 40 Hz, bodajże na 38Hz, ale to pewnie jeszcze w praniu wyjdzie.... Najlepiej na słuch wg. własnych preferencji ;)

Spoko :) niby taki popularny zestaw, tyle ludzi się na niego skusiło a nie widać wysypu konstrukcji na tym zestawie...tak to było by bardziej oczywiste jakie strojenie, było by więcej różnych wykonań do porównania. Ja sam zdecydowałem się na ten zestaw ale weny mi zabrakło i utknąłem w martwym punkcie..... :neutral:

Ja jestem w połowie drogi, no raczej mam już z górki, ale co się nawkur.... to moje. Wszystko przez to, że mi się zachciało tych cholernych łezkowatych kształtów, a mdf miałem pocięty na kształt z projektu. Nie wiem tylko, jak sobie poradzić z br, trzeba przycinać tunel, czy jak? zamontować w całości?

Wallker napisał:
ale weny mi zabrakło i utknąłem w martwym punkcie.....
a na czym skonczyles? mi pozozstalo tylko podstawki skonczyc :)

bingant napisał:
Nie wiem tylko, jak sobie poradzić z br, trzeba przycinać tunel, czy jak? zamontować w całości?
ja swoj ucialem prawie caly, dorobilem go z rury pcv 70mm,i zestroilem, bo zdawalo mi sie ze slysze swisty :roll: ale oryginalny przycianlo sie chyba o 2 cm ale dokladnie nie pamietam.

[ Dodano: 2009-08-24, 22:39 ]
amdpatryk, jak dla mnie ten zestaw gra bardzo dobrze jak na swoaja cene.. napedzam go ampli 40w (wiem ze to grzech ale kwestia czasu i zapoluje na jakas przyzwoita yamahe). powiem Ci tak, basu jest b.duzo, slucham z potencjometrem na polowie, jest bardzo zroznicowany, zagrzmi i kopnie gdzie trzeba nawet na tym slabym ampli, srednica wyrazna, gora czysta i nic nie kluje po uszach :) przyjemnie sie tego slucha :)

A komorę na GDNa dałeś 30L? Mógłbyś podać jakim wzmacniaczem zasilasz kolumienki, bo sam zamierzam zacząć pracę nad tym zestawem na stx'ach :smile:

a na czym skonczyles? mi pozozstalo tylko podstawki skonczyc :)

Wstyd się przyznać ale dopiero pierwsza skrzynka sklejona...potem się skapnąłem, że płaty forniru mam za krótkie na tą wysokość skrzynek i musiałem coś wymyślić bo nie chciałem ich skracać żeby miały mniej niż ten metr, który przynajmniej chciałem żeby miały...wymyśliłem podstawkę pod nie no i jak problem się rozwiązał to wena uszła ze mnie...
Może jak zobaczę Wasze skończone to ruszę znowu :P

amdpatryk napisał:
A komorę na GDNa dałeś 30L? Mógłbyś podać jakim wzmacniaczem zasilasz kolumienki, bo sam zamierzam zacząć pracę nad tym zestawem na stx'ach
komora ma mniej wiecej 30l dokladnie 29,8. ampli to technics sa-ax710 :cool:

Wallker napisał:
Może jak zobaczę Wasze skończone to ruszę znowu
moje mysle do dwoch tygodni bedzie mozna zobaczyc :) bo checi do pracy tez nie mam :wink:

Powrót