Nie na temat...
| Zapowiadał się ciekawy temat a wyszło jak zwykle... | |
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
| Zapowiadał się ciekawy temat a wyszło jak zwykle... | |
Może jeszcze podasz link do testów odsłuchowych kabli HDMIHDMI kontra S/PDIF i odtwarzacze strumieniowe
http://www.av.com.pl/index.php/compo...e-strumieniowe
Nikt chyba nie kwestionuje tutaj oczywistych zalet aktywnej filtracji.Teraz czekam na konkrety ( najlepiej pomiary ) nt. wyzszosci zwrotnic pasywych nad aktywnymi, jezeli uda ci sie takie znalezc.
No to niewiele wiesz bo już pod koniec lat 90 był wysyp konstrukcji ze stromymi super filtrami FIR , korekcją charakterystyki głośników i innymi cudami .Bzdura. Budowa cyfrowego filtru nie byla mozliwa ze wzgledu na wymagana relatywnie duza moc obliczniowa,
A może mi powiesz jakie niby zniekształcenia wprowadza cewka powietrzna ?O tym juz tez pisalem, bledy w zwrotnicach cyfrowych ( wspolczesnych) sa marginalne, w porownaniu do znieksztalcen twoich cewek.
Główne powody :dodatkowe znieksztalcenia??
To zleży jeszcze jak rozumiemy "dokładność".Ze sa mniej dokladne od analogowych to bzdura, a nic innego nie znalazlem.
W analogowych filtrach aktywnych problem tolerancji elementów czy pasożytniczych właściwości elementów nadal występuje .Tak, tylko ze sie nie da ze wzgledu na budowe! Dlatego mamy filtry aktywne w wiekszym stopniu pozbawione tych wad.
Chyba nie czytałeś jednak za dokładnie tego co pisał Linkwitz i artykułu którego podlinkowałem .nie ma sensu stosowania IIR w dzisajszych czasach, bo mocy obliczeniowej starcza na FIR.
Już wiem co nieco o tym . Działa tylko na basie do 150Hz . Procedura jest skomplikowana i wymaga specjalistycznego sprzętu więc może to zrobić tylko duży producent kolumn . No i nie wiem jak rozwiązali problem tolerancji bo głośniki nie są elementem w którym da się uzyskać idealną powtarzalność . | |
to dopiero byłoby ciekawie:biggrin:Może jeszcze podasz link do testów odsłuchowych kabli HDMI
http://www.audiocenter.pl/?p=1652 'poszerzenie sceny' gwarantowaneMoże jeszcze podasz link do testów odsłuchowych kabli HDMI![]()
Proponuje przeczytac ostatnie 120 postow jeszcze raz.... no ok, zostawiamy tematNikt chyba nie kwestionuje tutaj oczywistych zalet aktywnej filtracji.
Co do tego chyba nikt niema watpliwosci.Zawracamy tylko uwagę, że sam fakt jej zastosowania nie gwarantuje jeszcze rezultatów .
Zgadzam sie, ale w moim przypadku jest inaczej, jak juz pisalem kilka razy... musialbym inwestowac zeby probowac z pasywna, aktywna w tej chwili nic mnie nie kosztuje.Porównując koszt przyzwoitej elektroniki bardziej opłaca się zainwestować w lepsze głośniki niż dawać do średnich czy kiepskich aktywną zwrotnicę .
Podejrzewam ze naped tradycyjny, ale NE chyba jescze za drogie dla wiekszosci uzytkownikow forum. Moze jakies pomiary sie ostaly?Ja porównywałem filtry o takiej samej transmitancji pasywne vs aktywne i nie ma przepaści .
To raczej komentarz do postu Yoshi_80.No to niewiele wiesz bo już pod koniec lat 90 był wysyp konstrukcji ze stromymi super filtrami FIR , korekcją charakterystyki głośników i innymi cudami .
Weź też pod uwagę że jeżeli masz przykładowo współczynnik filtru 16bitowe i próbkę sygnału też 16bitową to wynik mnożenia ma 32 bity .
A przetwornik C/A ma góra 22 bity (tyle mają najlepsze przetworniki kosztujące kilkanaście tys PLN ) co się dzieje z resztą bitów ?
W końcu też jest tam część informacji .
A propos dzwonienia itp cyfrowych filtrów, to przecież można zrobić liniowy upsampling, obrobić materiał o większej rozdzielczości niż oryginał? Nowoczesne pcty są już dość mocne, dadzą radę. Chyba.
Moze dlatego ze wzgledu na koszt?Więc jak wyjaśnisz, że większość kolumn DSP obecnie jest na filtrach IIR a nie FIR ?
Nie dumaj tyle, tylko kupuj glosniki i dzialaj.
ok, czyli
SS D2608/913000 (P810921) , SB15NRXC30-8, DAYTON AUDIO RS270S-8 10"
Zastanawialem sie nad SB29RDC-C000-4, ale chyba niema wersji 8ohm, lub daytonow 4ohm?
Z tymi daytonami to 15cm sredni nie bedzie za maly?
No wlasnie, dayton nie bedzie zbyt mulowaty? Jezeli tak, to chyba wole dynamike kosztem niskiego zejscia.
Ale to nic nie zmieni . Dołoży tylko dodatkowy stopień w łańcuszku .A propos dzwonienia itp cyfrowych filtrów, to przecież można zrobić liniowy upsampling, obrobić materiał o większej rozdzielczości niż oryginał? Nowoczesne pcty są już dość mocne, dadzą radę. Chyba.
To nie takie proste . Zawsze coś po drodze stracisz.Mozna przeciez dokonywac operacji z wieksza precyzja, a potem zaokraglic wynik do potrzeb formatu
Jak nie jak tak
No to nie wiem czy warto pchać się w 10 cali ...pomieszczenie ok 16m2
Wizualnie może, jak Ci to nie przeszkadza to może być.Z tymi daytonami to 15cm sredni nie bedzie za maly?
Mozesz cos wiecej napisac?Jak nie jak tak
C/A masz . I to z rozdzielczością mniejszą niż 14bit
Taka efektywną rozdzielczość maja te wzmacniacze mocy .
Zastanawiam sie nad 10-tka glownie ze wzgledu na sprawnosc, zalozenia kolumny mialy grac jak 2xarn226 (89dB). 8" Daytony - 86dB, 10" - 90dB. Jezeli niema nic porownywalengo w tej cenie to zadowole sie 8" daytona, wzmak i tak do wymiany wczesniej, czy pozniej. Z zamknieta tez nie jest zly pomysl.No to nie wiem czy warto pchać się w 10 cali ...
Chociaż w zamkniętej... bo jak wsadzisz w BR to akustyka na pewno da znać .
Wizulanie pewnie moglo by byc, roznica w cenie miedzy 15 a 17 - 30pln na sztuce.Wizualnie może, jak Ci to nie przeszkadza to może być.
Zastanawiam sie nad 10-tka glownie ze wzgledu na sprawnosc, zalozenia kolumny mialy grac jak 2xarn226 (89dB). 8" Daytony - 86dB, 10" - 90dB. Jezeli niema nic porownywalengo w tej cenie to zadowole sie 8" daytona, wzmak i tak do wymiany wczesniej, czy pozniej. Z zamknieta tez nie jest zly pomysl.
Ale zapomniales o wytrzymalosci mocowej...Zrobilem symulacje w WinISD, staralem sie wybrac najlepszy kompromis miedzy zejsciem a impulsem.
De facto: niemal dowolna (oczywiscie zapewniajaca swobodny przeplyw powietrza przez tunel). Jednak zeby symulacja jako tako odpowiadala rzeczywistosci przyjmuje sie, ze wlot tunelu powinien sie znajdowac w odleglosci przynajmniej jednej wlasnej srednicy od wszelkich powierzchni wewnatrz obudowy. W przypadku mniejszych odleglosci do powierzchni rownoleglych z osia tunelu nalezy uwzgleniac efekt coandy. W przypadku mniejszej odleglosci powierzchni prostopadlych do osi tunelu nalezy uwzgledniac wspolczynnik wydluzenia tulenu i ew. zamiany srednicy (w zaleznosci od odleglosci). Tak czy owak polecam przyjmowac dlugosc wyliczona przez symulator jako swego rodzaju punkt wyjscia, zakupic nieco dluzszy tunel, a ostatecznego strojenia dokonac na bazie pomiaru impedancji w gotowej juz obudowie poprzez sukcesywne skracanie tunelu i obserwowanie wplywu na przebieg impedancji zestawu. Ta metoda gwarantuje poprawne (zgodne z zalozeniami) zestrojenie rezonatora.I jeszcze pytanie co do dlugosci BR. Jaka moze byc minimalna odleglosc konca BR do scianki wewnatrz kolumny?
No to musisz swoj tutorial do winISD wyedytowac, bo m.in z niego korzystalemAle zapomniales o wytrzymalosci mocowej...
Group Delay to opoznienie grupowe, ktore nie ma nic wspolnego z impulsem.
De facto: niemal dowolna (oczywiscie zapewniajaca swobodny przeplyw powietrza przez tunel). Jednak zeby symulacja jako tako odpowiadala rzeczywistosci przyjmuje sie, ze wlot tunelu powinien sie znajdowac w odleglosci przynajmniej jednej wlasnej srednicy od wszelkich powierzchni wewnatrz obudowy. W przypadku mniejszych odleglosci do powierzchni rownoleglych z osia tunelu nalezy uwzgleniac efekt coandy. W przypadku mniejszej odleglosci powierzchni prostopadlych do osi tunelu nalezy uwzgledniac wspolczynnik wydluzenia tulenu i ew. zamiany srednicy (w zaleznosci od odleglosci). Tak czy owak polecam przyjmowac dlugosc wyliczona przez symulator jako swego rodzaju punkt wyjscia, zakupic nieco dluzszy tunel, a ostatecznego strojenia dokonac na bazie pomiaru impedancji w gotowej juz obudowie poprzez sukcesywne skracanie tunelu i obserwowanie wplywu na przebieg impedancji zestawu. Ta metoda gwarantuje poprawne (zgodne z zalozeniami) zestrojenie rezonatora.
Tak jak piszesz to mi wlasnie pokazuje w winISD, tylko co bym nie robil to i tak glosnik chce przekraczac Xmax przy 50-60 watach (zreszta widac na wykresie Maximum Power). Dopiero zmniejszenie budy do 20-30 litrow pozwala na puszczenie prawie calej mocyP.S. Dobrym zwyczajem jest obserwowanie wykresu wychylen membrany w funkcji czestotliwosci. Obawiam sie, ze w takiej budzie glosnik "bardzo chetnie" (mam na mysli: przy relatywnie malych mocach) bedzie przekraczal swoje Xlin (o ile nawet nie Xmech). Wykres wychylen membrany ma bezposrednie przelozenie na wytrzymalosc mocowa.
P.P.S. Mam wrazenie, ze nie uwgledniles w ogole wytlumienia w trakcie symulacji. To dosc powazny blad poniewaz WinISD wylicza kosmicznie wielkie budy gdy ten parametr pozostanie o wartosci domyslnej.
Chcesz w 16m wstawić 90l paki ?
Nie wiem czy to dobry pomysł .
Ja bym je wstawił w klozet ale ja to ja
16m 2 tiw200 w BR robią trzęsienie .
Rzeczywiscie wypadaloby po latach go wreszcie poprawic.No to musisz swoj tutorial do winISD wyedytowac, bo m.in z niego korzystalem
Ogolnie nalezy takze zwracac uwage na zakres czestotliwosci w jakim glosnik przekracza swoj Xmax. W materiale muzycznym nieczesto sie spotyka czestotliwosci ponizej 40Hz... nieco inaczej ma sie sprawa np. w filmach. Wykres Maximum Power w WinISD zawsze budzil moje watpliwosci, wiec akurat nim bym sie nie sugerowal. Niestety wszelkie symulacje sa nadal na tyle niedoskonale, ze w przypadku glosnikow nieco trudniejszych w aplikacji buda testowa w tandemie z docelowym napedem jest "lekiem na cale zlo"Tak jak piszesz to mi wlasnie pokazuje w winISD, tylko co bym nie robil to i tak glosnik chce przekraczac Xmax przy 50-60 watach
Czyli uleglem mylnemu wrazeniu (przyznam szczerze, ze nie mialem czasu nawet wklepac tego glosnika w symulator i wnioskowalem na czuja... chyba jednak to zrobie i zobacze co u mnie pokaze). Jaki tam konkretnie glosnik symulowales ?Dalem Ql=15, Qa=30, Qp=30. Podobno ma to odpowiadac skrzyni wytlumionej po bokach tylko.
Ogolnie nalezy takze zwracac uwage na zakres czestotliwosci w jakim glosnik przekracza swoj Xmax. W materiale muzycznym nieczesto sie spotyka czestotliwosci ponizej 40Hz... nieco inaczej ma sie sprawa np. w filmach. Wykres Maximum Power w WinISD zawsze budzil moje watpliwosci, wiec akurat nim bym sie nie sugerowal. Niestety wszelkie symulacje sa nadal na tyle niedoskonale, ze w przypadku glosnikow nieco trudniejszych w aplikacji buda testowa w tandemie z docelowym napedem jest "lekiem na cale zlo"
Glosnik to Dayton RS270S - http://www.audiokit.it/ITAENG/Altoparlanti/DAYTON/RS270S-8_specsheet.pdfCzyli uleglem mylnemu wrazeniu (przyznam szczerze, ze nie mialem czasu nawet wklepac tego glosnika w symulator i wnioskowalem na czuja... chyba jednak to zrobie i zobacze co u mnie pokaze). Jaki tam konkretnie glosnik symulowales ?
Mi jakoś wyszło. Możliwości są znacznie szersze jak nie trzeba wszystko dopasowywać do trudnej i niesamowicie niskiej impedancji wyjściowej (czyli głośnik).Aktywna zwrotnica nie jest lekiem na nic.
Wiecej z nia kłopotu niz pożytku.
Nie mozna użyć korekcji rezonansow np.
I mając i chcąc użyć takiej zwrotnicy trzeba w pełni świadomie dobierać zestaw głośników.
Zreszta poprawne zestrojenie jej zajmuje tyle samo czasu co standardowej pasywnej zwrotnicy.
W przypadku ca jest to bardzo popularne rozwiazanie, ale przeceniana.
Nie jest to niestety lek na całe zło.
Pomijając juz znieksztalcenia jakie wprowadza w dźwięk użyty procesor słabej jakosci.