• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Aktywki nr 2 czyli GDN 13/50/9 i Seas 29TAF/W

• Autor wątku Autor wątku mbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Puszczam temat i tu, jest nadzieja, że forum pochodzi nieco stabilniej ;)

Wstęp:

Ochoty na te głośniki nabrałem po przeczytaniu kilku wątków o tonsilowskich GDN 13/50/9 na różnych forach. Ochy i achy na ich temat sprawiły, że zakupiłem jedne z ostatnich w sprzedaży (u „akustyka”) GDN-ów w wersji 12 omowej. Do kompletu zdecydowałem się na popularne wysokotonówki Seas 27TBFC/G. Po kilkunastomiesięcznym sezonowaniu głośników na półce, w tym roku przyszedł czas na złożenie wszystkiego do tzw. „kupy” :)
Oczywiście od początku miały to być kolumny aktywne.
W międzyczasie udało mi się w miarę tanio dostać inne wysokotonówki Seasa: 29TAF/W i w chwili obecnej to one grają w kolumnach.

Założenia projektu:

- kolumny aktywne dwudrożne
- głośniki: 2 x GDN 13/50/9 i Seas 29TAF/W
- zwrotnica z filtrami LR czwartego rzędu
- regulowana kompensacja efektu „baffle step”
- końcówka mocy (4 kanały) na scalakach LM4780
- zwrotnica + końcówki mocy w oddzielnej, metalowej obudowie (a nie wewnątrz kolumn)

Ostatni punkt wynika z doświadczeń uzyskanych w tym projekcie: http://diyaudio.pl/showthread.php/15542-Kolumny-aktywne-2-way-by-mbar-dopiero-początek. Wychodzi nieco taniej (jeden transformator, jeden radiator), łatwiej uruchomić (bo oba kanały naraz), lepsza ochrona przed zakłóceniami (metalowy ekran).

Elektronika składa się z:

- filtr RFI Schurter zintegrowany z gniazdem IEC, wyłącznikiem i bezpiecznikiem
- trafo 2 x 24 V 250 VA
- zasilacz na PCB od raven1985 i filtracją 20000 uF na gałąź
- 2 x końcówki na LM4780, płytka PCB kupiona od MR Elektronik (http://www.mrelektronik.com/produkty/moduly-audio/lm4780)
- zaprojektowana przeze mnie płytka zwrotnic z przewagą elementów SMD, użyte opampy to NE5532 (poza jednym LME49860 na wejściu).

pcb01.jpg

pcb03.jpg

Wszystko to siedzi w obudowie po uszkodzonym minidysku (49 zł):

zdj24.jpg

Na płytce zwrotnicy są:
- filtr wejściowy (RFI), kondensator ma 220 pF, a nie 2,2 nF jak na schemacie
- wzmacniacz napięciowy 2x/3x (wybierane zworką)
- filtry subsoniczny i ultrasoniczny
- kompensacja baffle-step z regulacją
- filtr dolnoprzepustowy LR 4-go rzędu, za nim tłumik rezystancyjny 1/3x
- filtr górnoprzepustowy LR 4-go rzędu, za nim tłumik rezystancyjny z regulacją potencjometrem
zwr_aktywna_v2.svg

Aby mieć jak najmniejsze szumy, starałem się używać jak najmniejszych impedancji – stąd wartości rezystorów są, jakie są :)

Częstotliwość podziału w chwili obecnej to około 1850 Hz (bo tak mi wyszło dla Seasa 27, po włożeniu 29 jeszcze nie modyfikowałem zwrotnicy), ale zwrotnica nie jest jeszcze w wersji ostatecznej. Muszę zrobić lepsze pomiary, niż te co mam – chcę dodatkowo pod kolumny podłożyć „standy”.

Mechanika:

Skorzystałem z informacji z różnych forów i obudowy mają pojemność 24,4 l netto i strojenie 42 Hz (to akurat na słuch, inne projekty mają strojenie w okolicach 50 Hz).
Wymiary zewnętrzne: szerokość 18 cm, wysokość 65 cm, głębokość 34 cm. Płyta wiórowa laminowana „orzech” grubość 18 mm, fronty oskajowane. Zdjęcia z budowy:

zdj01.jpg

zdj02.jpg

zdj03.jpg

zdj04.jpg

zdj05.jpg

zdj14.jpg

Aktualnie wygląda to tak (sorry za bajzel w pokoju ;) ):

zdj21.jpg

zdj22.jpg

Dalsze informacje i pomiary dodam, jak dorobię standy i zarezerwuję sobie jakiś weekend na pomiary wg Waszych porad.

Trochę ciekawych informacji o zwrotnicach aktywnych znalazłem tutaj:
crossover%20cover%20sml.jpg

Ostatnia edycja:
mam wrażenie, że ją ściągałem -- ale nie pamiętam, czy przed, czy po wykonaniu zdjęcia :)

Faktycznie przypominają :)

Jakiś czas temu miałem w planach mikro 3 drogi z 17 SW na dole w obudowie zamkniętej, ale na pomyśle się skończyło.

no i proszę, jest zestaw mbara.
Na samym starcie nasuwa się pytanie skąd pomysł na wydzielenie elektroniki do osobnego pudła ? :) Wypisałeś zalety, wad w sumie wiekszych nie widzę. Ale takiej koncepcji nie spotkałem jeszcze. Tak samo z tłumikiem rezystancyjnym za każdym filtrem. Też miałem dylemat czy rozwiazać tą sprawę pasywnie czy aktywnie. Pasywnych nie spotykałem, i poszedłem z aktywne.
Czemu nie próbowałeś sam trawić PCB pod SMD :)?
Zadowolił cię efekt końcowy?
Czy grzeje ci się radiator bez sygnału na wejściu?
Czy jak zewrzesz wejscie masz szumy, brumy?
Czy podczas odpalania końcówki mocy słyszysz jakiś stuk w głośniku?

---------- Post dodany o 14:55 ---------- Poprzedni post o 14:54 ----------

bardzo nisko cięty Seas, czy przy większym natężeniu przypadkiem średnica nie drze japy? Tzn gra zniekształcona, nieprzyjemna?
No i gdzie najważniejsza rzecz, pomiary ?

Na samym starcie nasuwa się pytanie skąd pomysł na wydzielenie elektroniki do osobnego pudła ?

Głównie chodziło mi o ekranowanie zakłóceń.

Wypisałeś zalety, wad w sumie wiekszych nie widzę.

Podstawowa wada to konieczność użycia czterech par kabli głośnikowych (8 żył w sumie) i teraz mam w pokoju pytony ;)

Ale takiej koncepcji nie spotkałem jeszcze.

Oriony też tak mają: http://www.linkwitzlab.com/orion_construction.htm

Tak samo z tłumikiem rezystancyjnym za każdym filtrem.

Douglas Self i jego książka :)

Czemu nie próbowałeś sam trawić PCB pod SMD?

Małe dzieci w domu, nie będę ryzykował z chemikaliami. Poza tym za dużo czasu bym na to stracił.

Zadowolił cię efekt końcowy?

O tym napiszę po dostosowaniu zwrotnicy do Seasa 29.

Czy grzeje ci się radiator bez sygnału na wejściu?

Jest ciepły, ale nie gorący.

Czy jak zewrzesz wejscie masz szumy, brumy?

Nie, delikatny szum dopiero słyszę, jak przyłożę ucho do głośnika wysokotonowego -- ale to szumi tak końcówka mocy.

Czy podczas odpalania końcówki mocy słyszysz jakiś stuk w głośniku?

Nie, zawsze używam kondensatora opóźniającego ("Cm" z datasheeta LM4780).

bardzo nisko cięty Seas, czy przy większym natężeniu przypadkiem średnica nie drze japy? Tzn gra zniekształcona, nieprzyjemna?

Nie, jest OK, na tyle, na ile się znam. Mam w innym pokoju MX-140 i one mają dość "chropowatą" średnicę, więc chyba wiem o co chodzi. W Seasie 29 nisko ciętym jest o niebo lepiej, niż w AWX.

No i gdzie najważniejsza rzecz, pomiary ?

Mam dużo pomiarów, ale z Seasem 27, po zmianie na 29 wykonałem tylko dostosowanie głośności wysokotonówki. Potem zająłem się niskimi tonami i ćwiczyłem pomiary nearfield.

Mbar , mozna wiedziec ile producent plytki sobie policzyl ? Z tego co slyszalem to kilkanascie/kilkadziesiat zlotych ...

2.5 to albo dodatkowa pasywna zwrotka albo jeszcze jeden niezależny tor aktywny.
Kupa roboty i dodatkowe koszty
Ten cytat to Raven z daudio , Mbar wczesniej pisales w innym temacie ze plytka zwrotnic byla pod trzy drogi wiec chyba nie byloby wiekszego problemu by zrobic 2.5 co w mojej opini jest rozwiazaniem optymalnym . Pytalem sie ciebie (na tamtym forum) o pomiary w przeciwfazie ale jeszcze nie odpowiedziales ... co z nimi ?
Pozdro .

Mbar wczesniej pisales w innym temacie ze plytka zwrotnic byla pod trzy drogi

Nie, to nie ja, moja jest pod 2 drogi. O 3 drogach mógł pisać tomq.

2.5 co w mojej opini jest rozwiazaniem optymalnym

W zestawie aktywnym to bez sensu. Prościej skompensować baffle-step na kilku dodatkowych elementach i 2 drogach, niż dokładać trzecią końcówkę mocy i jeszcze dodatkowe filtry. W takim wypadku to już lepiej pójść w 3 drogi, elektronika będzie kosztowała tyle samo, co dla 2,5 drogi (pomijam tu rozwiązanie pasywne 2,5 drogi).

Pytalem sie ciebie (na tamtym forum) o pomiary w przeciwfazie ale jeszcze nie odpowiedziales ... co z nimi ?

Mam duży zestaw pomiarów dla wersji z Seasem 27, ich publikacja jest bez sensu w tej chwili. Nowe pomiary zrobię w 2 połowie września, teraz mam na głowie chrzciny drugiej córki :)
Poza tym pomiar w przeciwfazie dla układu TMM niewiele wnosi ciekawego.

Nie, to nie ja, moja jest pod 2 drogi. O 3 drogach mógł pisać tomq.

http://www.diyaudio.pl/showthread.p...cach-aktywnych?p=311909&viewfull=1#post311909 niestety nastapilo nieporozumienie , Tomek pytal o plytke pod 3W a ty sie zaoferowales ...
W zestawie aktywnym to bez sensu. Prościej skompensować baffle-step na kilku dodatkowych elementach i 2 drogach, niż dokładać trzecią końcówkę mocy i jeszcze dodatkowe filtry. W takim wypadku to już lepiej pójść w 3 drogi, elektronika będzie kosztowała tyle samo, co dla 2,5 drogi (pomijam tu rozwiązanie pasywne 2,5 drogi).
Nie zgodze sie , ludzie buduja 2.5 bo chca miec wazkie kolumny ;)
Jesli chodzi o komplikacje to w zasadzie jest prosciej niz 3W, wystarczy dolozyc koncowke mocy i filtr dolnoprzepustowy dla drugiego GDNa bo reszta juz jest .:cool:
Mam duży zestaw pomiarów dla wersji z Seasem 27, ich publikacja jest bez sensu w tej chwili. Nowe pomiary zrobię w 2 połowie września
Pozostaje wiec cierpliwie poczekac .
teraz mam na głowie chrzciny drugiej córki
Gratulacje ! :thumbsup:
Poza tym pomiar w przeciwfazie dla układu TMM niewiele wnosi ciekawego.
Moim zdaniem powinien miec ale nie bede sie sprzeczal , nigdy takiego czegos nie budowalem .
Pozdrawiam .

P.S.
Mbar , mozna wiedziec ile producent plytki sobie policzyl ? Z tego co slyszalem to kilkanascie/kilkadziesiat zlotych ...

Dowiem sie czy to jakas tajemnica ?

Głównie chodziło mi o ekranowanie zakłóceń.
ja tam żadnych zakłóceń nie mam w głośniku, a elektronika nie jest ekranowana. Jedyne co to zbiera sygnał GSM. U ciebie też?

Z tym tłumikiem pasywnym, nie ma efektu filtra dolnoprzepustowego >20kHz?
Jest ciepły, ale nie gorący.
to samo mam. Z początku myślałem, że płytkę źle zaprojektowałem i się wzbudza na ultradźwiękowych częstotliwościach. Ale widze, ze masz to samo :)
Nie, delikatny szum dopiero słyszę, jak przyłożę ucho do głośnika wysokotonowego -- ale to szumi tak końcówka mocy.
jutro/dzisiaj sprawdzę u siebie czy jest tak samo.
Nie, zawsze używam kondensatora opóźniającego ("Cm" z datasheeta LM4780).
cholera, u mnie ten układ załączał na stałe mute i nie działała końcówka, musiałem wypieprzyć ten kondensator.

Dowiem sie czy to jakas tajemnica ?

Sorry, zapomiałem napisać :) Wyszło 123 zł, zgodnie z kalkulatorem na ich stronie.

Jedyne co to zbiera sygnał GSM. U ciebie też?

Nie, u mnie za to potrafi zebrać stację bazową DECT (jak jest jakieś 20 cm od obudowy).
Jakbym telefon przełączył na 2G, to pewnie też by zebrało.

Z tym tłumikiem pasywnym, nie ma efektu filtra dolnoprzepustowego >20kHz?

Na wejściu? Nie stwierdziłem, jeśli już, to są to jakieś dziesiąte częsci dB.

jak przyłoże ucho też mam mały szum w wysokotonóce.
Na wejściu? Nie stwierdziłem, jeśli już, to są to jakieś dziesiąte częsci dB.
ja miałem w fazie testów tłumik na wyjściu zwrotnicy czyli na wejsciu końcówki mocy i jak mnie pamięć nie myli to zaobserwowałem filtr LPF na skraju pasma akustycznego co było niedopuszczalne.

Tak przed chwilą wykonałem obliczenia i dla rezystora 2k potrzeba aby miał pasożytniczą pojemność 4pF i mamy flitr LPF f=20kHz.

Tłumik u mnie jest niskoimpendacyjny :)

W moim laptopie karta dźwiękowa ma filtr obcinający powyżej 18,5 kHz, do tej częstotliwości wszystko wygląda OK.

No badziewiasta integra, ale do pomiarów Holmem wystarczy :-)
Muzyki z laptopa nie słucham.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

raven racja. piko ma 10 do potęgi -12 a dałem do -9 w kalkulatorze.
To prostując potrzeba 4nF aby mieć LPF f=20kHz. Hmmm no to niemożliwe, żeby dzielnik rezystorowy tworzył filtr LPF o częstotliwości granicznej, która mogła by zagrozić/wejść w pasmo akustyczne.
Czyli bierny dzielnik spisuje się.

Niedługo (ta, pewnie ;) ) odsłona wersji 2.1 na zwrotnicy na miniDSP, z wyrównaniem czasowym i dołożonym subem na TIW 200 XS w obudowie zamkniętej i z korektą Linkwitza. Już się nie mogę doczekać, tylko jeszcze paru pierdół mi brakuje (m.in. zasilania do miniDSP, które chyba tymczasowo wezmę z płytki sumatora kanałów do suba).
Full opcja będzie, jak mi to wszystko nie wybuchnie :)

Powrót