• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Alfa Romeo 159 - wyciszenie i przygotowanie pod audio

• Autor wątku Autor wątku Bebok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Długo nic nie robiłem przy aucie, ale kilka dni temu zabrałem się za słupki. Na dziś dzień tak wyglądają. Może jeszcze zdążę je szpachlą pociągnąć przed pójściem do roboty :)

Wiem też jak podłączyć system, żeby zrobić aktywny podział radiem: Wavecory zasilanie radiem, Dego i HX8 Juniorem.
Jakieś propozycje od jakich podziałów i stromości filtrów zacząć?

Jeszcze nie podłączyłem nic na stałe. Mam tylko 4 kanały a 5 głośników do podzielenia aktywnie (low-mid-high). Premierze, jak żyć? :)

Zgadzam się, ale uznałem, że skoro mam możliwość to spróbuję aktywnego podziału - tym bardziej, że to mnie nic nie kosztuje :) Jak poczuję niedosyt to spróbuje się z pomiarami ;)

pamiętam że w alfie 156 już zestaw fabryczny działał bardzo dobrze. A jakiś rok temu miałem przyjemność siedzieć w policyjnej alfie 159 jako pokrzywdzony. Policjanci byli mili i sobie posłuchaliśmy muzyki tak głośniej i zestaw wmontowany w samochód był dobrej jakości. Na pewno taki zestaw Alfę stawia dość wysoko w rankingu jakości dźwięku.

Może odkopie temat. Zakupiłem z 4 miesiące temu 159 w sedanie.
Mam w planie wymienić radio, wpadło mi w oko GMS 6808.
miał kto styczność z tą jednostką ?

ale dziala ;)
tego nie uzywalem. ale te tanie uniwersalne stacje dzialaly zaskakujaco sprawnie.
lepiej niz modele "dedykowane" za 3-4k
lepiej czyli dotyk precyzyjniejszy, brzmienie lepsze i ogolnie dzialal ;)

Padło na GMS-a .
Radio przyszło powiem że gra fajnie i ma czasówkę.
Teraz jakieś głośniki, wcześniej miałem w starej alfie 145 głośniki AMA z forum :)
Jak będzie bliżej lata to zajmę się wygłuszaniem.

Powrót