• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Nie najgorzej. 70D

Problemem Canona jest dziwna kolorystyka, zafarby "słaba rozdzielczość" i strasznie dziwny szum powodujący ze zdjęcia wychodzą jak kupa. Obraz bardzo plastikowy... Czasami na zlecenie brałem jako 2 backup 7d czy 60D, i nie nadawało się to do pracy w gorszych warunkach, już wolałem obraz z plastikowego D5100.

nie widze taniej. nie widze tez duzego wyboru

Bo to nie jest tak, ze wchodzisz i od razu kupujesz ;)
Ja pol roku temu kupilem swoj za 1000zl nowke bez gwarancji. Jakis tydzien temu zszedl uzywany za 800zl z obiektywem 18-55. Takze trzeba polowac :)

Jak masz tez mozliwosc, sprawdz Olympusy. PL5 czy PL7 tez sa swietne.

Problemem Canona jest dziwna kolorystyka, zafarby "słaba rozdzielczość" i strasznie dziwny szum powodujący ze zdjęcia wychodzą jak kupa. Obraz bardzo plastikowy... Czasami na zlecenie brałem jako 2 backup 7d czy 60D, i nie nadawało się to do pracy w gorszych warunkach, już wolałem obraz z plastikowego D5100.

Muszę kiedyś pożyczyć jakiegoś nikona. Ja wyboru nie miałem bo zmieniałem tylko pudło a obiektywy i lampę mam z poprzednich lat od czasów eos3.

Ale mam samsunga ex2 i szału też nie ma. :(

A allegro placac przez payu na raty? Widzialem tam jakies 0% ale nie wiem jak to wyglada w praktyce :P

Te nikony powinny być na wystawce, więc możesz pomacac. Ogólnie jeśli chodzi o nikkor 35mm 1.8 to bardzo fajny obiektyw. Jak wrócę do domu po świętach to mogę wrzucić zdjęcia. Jest dość tani jak na obiektyw.

Tak, D3200 i D3300 juz macalem. Niestety nie mialem swojej karty sd wiec nie porobilem zdjec. Na jutro zamowie samsunga do sklepu i porownam aparaty na miejscu

Jak zapialem 35 to jakoś przestałem biegać z kitem, od wakacji mam 85 1.8 ale jednak czasem za wąsko jest i cofnąć się nie, teraz czekam na mój spóźniony ;) czyli 50 1.8

18-105 swietny spacerniak, lekki dzieki budzie z plastiku.
35 legenda, super kolorki - po przymknieciu do 2.8 jest swietny, sa nawet ludzki co uzywaja go z FF na f2.0

Nawet sam kiedys mialem z D700, obecnie wrocilem do DX gdyz FF padl no i oczywiscie 35 w zestawie musi byc.

no i szajsug odpada - brak w sklepach :(
jest tylko na wystawie w niektorych sklepach :(

wiec raczej odpuszcze obecnie zakup

Całkiem niedawno wziąłem do domu kilka aparatów do przetestowania.
Sony A5000 + 16-50
Sony DSC-HX300
Sony A58 + 18-55 (chyba dobrze pamiętam)
Nikon D3200 18-55
Olympus E-PL6 14-42

później stwierdziłem, że jeszcze coś z nieco wyższej półki, w końcu i tak miały być raty 0% ;)
OLYMPUS E-M10 14-42
Sony A6000 + 16-50

Jestem amatorem, totalnym.
Lustrzanki mnie jakoś odrzuciły, może przez rozmiar... i w sumie tą samą jakość zdjęć z kitem co bezlusterkowce (które okazały się szybsze i wygodniejsze)
HX300 - jakościowo było gorzej niż w reszcie sprzętu.
A5000 nieco niecelny AF, ale sama obsługa (pomimo braku dotykowego AF jak w olympusie) zdecydowanie najbardziej przypadła mi do gustu. Zabrałem sobie je do lasu, porobiłem trochę zdjęć - moim faworytem został A5000, jednak brak gorącej stopki... jakoś mnie zniesmaczył.
Później przyjechały do mnie E-M10 i A6000. I tutaj znowu, obsługa dla mnie dużo wygodniejsza w aparacie Sony. Olympus na def ustawieniach miał nieco ładniejsze kolory. Sony za to lepiej leży w ręce, zdecydowanie fajniejszy grip, szybsze działanie (chociaż olympus szybciej był w stanie zrobić zdjęcie po włączeniu aparatu - wręcz od razu)
Bateria w każdym kijowa. :P

i zostałem przy A6000, nie żałuję - szybki, wygodny aparat z fajną jakością zdjęć, ISO 3200 użyteczne.

Dla amatora zdecydowanie polecam bezlusterkowce. Sam siedziałem ze trzy tygodnie przed wzięciem ich do domu i czytałem...

Powrót