Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
http://www.optyczne.pl/90.4-Test_obi...ść_obrazu.html
chyba sobie zartujesz o SMC kraza na sieci legendy, ceny winduja handlarze do niebotycznych wielokosci, a fakt jest taki, ze ostrosc niczym nie rozni sie od szkiel olymupsa, canona, minolty, nikona. Szkla takie jak kazde inne, ba nawet czesto dostaja w dupsko od ruskiej optyki, szczegolnie w teleobiektywach.
Dopiero topowe szkla leiki sa zauwazalnie lepsze od wiekszosci, ale kosztuja krocie. No jest jeszcze Zeiss oczywiscie.
Zdjęcia robiłem na statywie i wyzwalałem z pilota.
A to, że AF czasami łapie trochę bliżej/dalej jest usterką, czy to normalne?
To, że ostrość się zmienia to rozumiem ale dziwię się, że czasami mi te fotki wychodzą rozmazane, może za bardzo przyzwyczaiłem się do VR i nie doceniałem tego.
chyba sobie zartujeszo SMC kraza na sieci legendy, ceny winduja handlarze do niebotycznych wielokosci, a fakt jest taki, ze ostrosc niczym nie rozni sie od szkiel olymupsa, canona, minolty, nikona. Szkla takie jak kazde inne, ba nawet czesto dostaja w dupsko od ruskiej optyki, szczegolnie w teleobiektywach.
Dopiero topowe szkla leiki sa zauwazalnie lepsze od wiekszosci, ale kosztuja krocie. No jest jeszcze Zeiss oczywiscie.
A mogę wiedzieć na podstawie jakich doświadczeń forujesz takie wnioski. Bo to tak jak powiedzieć że każdy głośnik jest taki sam bo ma membranę, cewkę i magnes.
---------- Post dodany o 21:54 ---------- Poprzedni post o 21:53 ----------
Oczywiście nie chodzi mi o te SMC bo nie znam ale o wrzucenie pozostałych do jednego worka.
Widze, ze nie czytales uwaznie tego, co pisalismy o obiektywach.
Jeden z kolegow napisal, ze obiektyw 50mm 1.4 SMC ma wyjatkowa ostrosc nawet na pelnej dziurze. Ja odpowiedzialem, ze ten obiektyw ( jak i inne z tej firmy o tej samej ogniskowej ) nie maja lepszej ostrosci od obiektywow innych marek z z tej samej poki. Natomiast ceny Takumarow sa windowane absurdalnie, poniewaz maja niby wybitne wlasciwosci, a fakt jest taki, ze ich nie maja. Dla przykladu za takumara smc 50mm 1.4 ludzie wolaja 500zl, a za 150zl mozna kupic Rokkora 50mm 1.4 ktory nawet w ostrosci nieco przewyzsza Takumary. W taki sposob stworzono legende jakosci Takumarow, gdzie przy szklach zeissa czy leiki one sa po prostu kiepskie. Podobnie jest z teleobiektywami 135mm, gdzie slynne takumary dostaja solidne baty od ruskiej optyki, czy starych zeissow. Tylko, ze tego nie dowiesz sie z optycznych, bo tak starych szkiel oni nie testuja.
Oczywiscie kazdy obiektyw jest inny, inaczej pracuje pod swiatlo, ma inny bokeh, inny kontrast, kolory, rozdzielczosc, aberracje, dystorsje i tak dalej. Jednak pisalismy o rozdzielczosci w kontekscie Pentaxa i jego ceny, ktore sa niczym nie poparte.
Wlasciwie nie ma ruskich 50 1,4 wiec trudno tu cos porownac. Z powtarzalnoscia ruskich wiadomo jak jest, a pancolar to akurat slabe szklo. Do starych canonow duzo mu brakuje. Warte uwagi sa stare voigtlandery.
Czyli wychodzi ze jednak do M42 taki Takumar nie jest zły Pancolary do dupy, ruskich nie ma... jedynie słabo dostępne Zuiko oraz Minolta