Generalnie za kasę jaką proponowali wystawcy to niewiele zestawów zagrało... I jak kilka osób pisała, zestawy za 100-200tys zł grały dużo gorzej od tych które nie przekraczały 30-50tysiaków.. No i druga sprawa ze w 1/5 pokojow na gorze gral aluminiowy seas :wink:
Zdjecia ktore wstawiam sa z neta aby tylko pokazac obrazowo jak co wyglada, nie bralem aparatu bo poszedlem cos tam posluchac i nie dusic sie za duzo w tych pokojach.
Moje opinie oparte są w stosunku cena/jakość i patrzone pod kątem diy`owca :wink:
XAVIAN Sobieski IV p.410 Chillout Studio
Znowu dla mnie najlepiej zagrały zestawy na SS, szczegolnie XAVIAN. Jak bylem jeden ze sluchaczy podrzucil swoja plytke i z kazda sekunda pojawialo sie co raz wiecej szczegolow, a scanom nie robilo to roznicy ile tego bylo, mozna bylo wszystko wyszczegolnic...

Z kolei nowa seria Illuminatorow w ESA (Bristol)grala tez lepiej niz wiekszosc zestawow, ale niestety drozsze glosniki graly gorzej od starszej serii jaka byla w xavian`ach.
AKKUS Sobieski IV p.418
Duże wrażenie zrobił dla mnie akkus. Nigdy nie bylem przekonany do dazenia ushera i podobienstwa do ss, a zagraly dla mnie pieknie. W sobote bylem i sluchalem podstawkowych (V2?), w niedziele wrocilem do Sobieskiego zeby ponownie ich posluchac, a staly tam 3drogi (V3?)na Usher`ach. Zarowno jeden jak i drugi zestaw chetnie bym sobie zbudowal i po tym co pokazano w innych pokojach nie zalowalbym ani zlotowki na te kolumny.
WLM Stella monitor
No i najwieksze zaskoczenie to WLM Stella monitor...
Poszedlem tam w sobote. Pytalem sie czy maja aktywne zwrotki znowu czy cos i uzyskalem odpowiedz, ze nie ma aktywnej zwrotki, wszystko pasywne i wspomagane aktywnym subem. Nie dowierzalem ze cos za pare groszy dla diy`owca moze zagrac lepiej od czegos za nascie tysiecy zlotych..
W niedziele poszedlem ponownie i poprosilem aby wylaczyl suba. I powiem Wam ze w szoku troche bylem ze w tak duzym pomieszczeniu jak na taka srednice midwoofera radzilo to sobie nawet na dole. Nie gralo to jak SS czy Usher, ale za te pieniadze nic tylko robic i podpiac to pod jakas lampe.. W kazdym badz razie bede szukal w sieci tego zestawu i napewno bede chcial to zrobic :wink: Ma ktos o nich dokladniejsze info ?
Poza tymi zestawami, nie było nic co chciałbym w całości skopiować. Kilka zestawów grało tylko poszczególnymi elementami które wpadły mi w ucho, inne na tyle słabo, że też utkwiły w pamięci i z tego co pamiętam najbardziej:
Sobieski:
Parter Belweder II DSV Focal w sekcji niskotonowej, potęga basu, niestety nie w każdym kawałku sie sprawdzał no i mało nie kosztuje..
II p.207 DSVchętnie wziąłbym na testy i przyjrzał się jeszcze raz średniakowi połączonego z kopułką w kolumnach pioneer`a za niecałe 10tysiaków :wink:
III p.323 Dobre brzmienie Morel na gorze, mialem juz go wiec wiem dokladnie jak gra :wink:
VII p. 701 Wlk Hi Fi Studio, 702 Lowther Klub & Amparo i p.715 Nautilus z Tubami Tu grały szerokopasmowce, bardzo dobra gra gitary i wokalu, myślę że świetnie nadają się na środek do 3drog. Co do tub- fajnie grały ale za nic nie chciałbym mieć czegoś takiego w pokoju :razz:
Bristol: p.Moniuszko Fast Audio Pokój w którym najwięcej czasu spędziłem zaraz po Xavianach Akkusie WLM.. Strasznie dużo ludzi za każdym razem tam.. Koleś rozwodził się na temat jego muzycznego serwera czy coś i wciskał ludziom że można poprawić na tym jakość ze zgranych płyt zwiększając liczbę próbkowania i uzupełniając luki w utworze. Nie wiem, albo za głupi jestem na to albo naprawdę nie ma kto na co wydawać kasy.. Natomiast kolumny, które tam stały grały tak melodyjnie, że jakbym stał przed wyborem zakupu czegoś i nie patrzyłbym ile co kosztuje, to zastanawiałbym się czy kupić neutralne SS czy te właśnie Wilson Audio magico v3..
Generalnie mógłbym pisać i pisać, chodziłem robiłem notatki co gdzie jak i kiedy, kilka razy doświadczyłem śmiechu ludzi jak wspomniałem trzem kumplom, że wiem co to za głośniki i można to skopiować :razz: