• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Audio Show 2015

wróciłem wczoraj z AS siadłem u mnie w domu i posłuchałem.

Modyfikowany Marantz CD-63
Yamaha CX-70
Accuphase E550 wg Tomka
Kable dobrej jakości DIY - naprawdę dobrej ( chciałem wam jeden RCA podrzucić do pokoju ale zapomniałem zabrać)
clony Totem Mite dopieszczone

I ten zestaw nie ma się czym wstydzić, deklasuje wielu wystawców

zmiana kolumn na monitory W170S = audax TW025

Ta konfiguracją deklasuje jeszcze większą część wystawców.

Także naprawdę można samemu i nie trzeba wydawać 100 tyś na dobrze grający zestaw

wróciłem wczoraj z AS siadłem u mnie w domu i posłuchałem.

Modyfikowany Marantz CD-63
Yamaha CX-70
Accuphase E550 wg Tomka
Kable dobrej jakości DIY - naprawdę dobrej ( chciałem wam jeden RCA podrzucić do pokoju ale zapomniałem zabrać)
clony Totem Mite dopieszczone

I ten zestaw nie ma się czym wstydzić, deklasuje wielu wystawców

zmiana kolumn na monitory W170S = audax TW025

Ta konfiguracją deklasuje jeszcze większą część wystawców.

Także naprawdę można samemu i nie trzeba wydawać 100 tyś na dobrze grający zestaw

Sam odniosłem wrażenie, że mam bardzo fajnie grający zestaw w porównaniu do tego, co miałem okazję posłuchać na AS. Tylko, wydawanie wyroków na temat wyższości zestawu posiadanego w domu nad tym, co słuchaliśmy tam bez bezpośredniego porównania jest nieco chybione moim zdaniem.

jest bardzo chybione masz rację, tylko przy bezpośrednim porównaniu można coś domniemać, nie mniej jednak coś można wywnioskować

Myslalem jak krotko podsumowac cala, tegoroczna wystawe. Udalo mi sie posluchac zdecydowana wiekszosc systemow i wnioski jakie mi sie nasuwaja, sa takie ze wlasciwie nie wazne co sie zbuduje i jak to brzmi. Zawsze znajdzie sie taki, kto usiadzie i bedzie cmokal jaki to cudny dzwiek plynie z glosnikow i bedzie chcial to kupic. Wlasciwie mozna zbudowac cokolwiek, nawet jesli efekt dzwiekowy jest dosc kuriozalny. Troche przypomina mi sie takie stare powiedzenie, ktore mowi ze "nie ma brzydkich kobiet, czasami po prostu brakuje alkoholu".

PM ja mam podobne spostrzeżenie tylko ja twierdze, ze większość wystawców chce cie oszukać wciskając gowno

Nie podobał ci sie bas z stx
A w ktorym pokoju bas ci sie podobał ?

PM ja mam podobne spostrzeżenie tylko ja twierdze, ze większość wystawców chce cie oszukać wciskając gowno

Bo większość to gówno (spostrzeżenia z poprzedniego roku) i tutaj też jest stare przysłowie, że każde gówno można sprzedać jak się je zapakuje w ładny papierek. ;-)

W tym roku nie mogłem być, ale gdyby nie pokój diyaudio to bym w ogóle nie żałował, w tamtym roku nic oprócz MBL nie zrobiło na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia i WOW.

Puszczania jakiegościenkiego plumkania na kolumnach pokroju "The Sonus Faber" nigdy nie zrozumiem, a jest to niestety standardem na audioshow.

tylko ja twierdze, ze większość wystawców chce cie oszukać wciskając gowno

To tez prawda. Gowno i to za wielkie pieniadze!

Dziwie sie ze bas z tych stx komukolwiek mogl sie podobac, naszym pokoju basy Mariana tez graly swoje, a reszta swoje, tyle ze rezonans w marianowych wilsonach wypadal znacznie nizej. A co mi sie podobalo? Nic szczegolnego nie zapadlo w mojej pamieci, tak zebym byl zachwycony. Powiedzmy ze Lumen z Ayonem bylo dobrze. W Sobieskim na dole u TAD bylo tez niezle. W Tulipie na jednym z kawalkow puszczanych z cyfry, Gaudery zagraly niezle, ale to jeszcze mnie na kolana nie rzucalo. Na stadionie kilka razy wchodzilem do pokoju T+A. Tam byl niezly wykop i niski bas do hadesu, ale gralo za glosno i nawet tak duze pomieszczenie potrafilo sie wzbudzac, nie bylo jeszcze tej idealnej kontroli. Mialem wrazenie, ze elektronika byla za slaba.

Z basem bylo tak jak zwykle, jesli byl, to sie ciagnal albo dudnil, jak byl dosc twardy i szybki, to nie bylo dolu. Pogodzic ten ogien z woda zeby wyszla para wodna i lokomotywa nie jest tak latwo.

- - - - - aktualizacja - - - - -

w tamtym roku nic oprócz MBL nie zrobiło na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia i WOW.

Tam bylo doskonale slychac jak te glosniki buduja scene za soba, niemal za sciana. One maja potencjal, tylko zeby jeszcze jakies studio nagrywalo pod takie omnipolary, to by bylo cos. Moze jak dla mnie ciut za jasne granie, ale caloksztalt wporzo.

PM mi akurat bas z stx pasował
Panowie poradzili sobie z artystka swietnie
Albo potrafili zrobic kolumny uniwersalne

Co do mbl to bardzo jasne i przestrzennie
Przestrzennie za bardzo bo dzwiek rzeczywiscie jest zwiewny i oderwany od kolumn tylko brakuje mu perfekcji pozycji
Czyli slychac pewne instrumenty na scenie ale nie mozna ich dobrze zlokalizować
Sa mocno rozmyte

Po głośniku z cewką nawiniętą na aluminiowym karkasie nie można się spodziewać dobrego basu.

Kolejne audiofilskie brednie jak i z idealnym glosnikiem z góry ustalonym Qts

Ostatnia edycja:
Z tym aluminiowym karkasem jest trochę racji. Poczytaj sobie o prądach wirowych generowanych w karkasie aluminiowym :)

Raven - jak juz sie zdecydowales to powiedz na kiedy - przygotujemy odpowiedni test.
Ja jestem zdecydowany od dawna :)
Mieliście już dawno temu przygotować dla mnie jakieś rozwiązanie sam Pan Trzaskowski coś proponował na łamach forum .
Ale chyba zapomniał .
Nie mam pretensji broń Boże, że o mnie zapomnieliście bo zdaje sobie sprawę, że macie ważniejsze sprawy niż mnie i mój dzwon ;)
Ja też się wybierałem ale jakoś nie doszło to do skutku.

Zgrywam się teraz z tym "legendarnym" już dzwonem oczywiście ale chętnie się spotkam i posłucham :)

PS
To AV wam dzwona już znalazło ;)

Ja jestem zdecydowany od dawna
Mieliście już dawno temu przygotować dla mnie jakieś rozwiązanie sam Pan Trzaskowski coś proponował na łamach forum .
Ale chyba zapomniał .
ustal kiedy masz czas i sie zamelduj w STXie
daj znac mi i lukaszowi to pojedziemy razem :D

kontynuuje ladowanie zdjec:

pierto 2

201

202

207

sluchalem te malenstwa rok temu w duuzo wiekszej sali. pewnie graly juz na max glosnosci, ale dawaly rade znakomicie! ;)
calkiem przyjemne brzmienie, ale najladniejsza w nich jest obudowa ;)

208

"efekt marynistyczny" :D
ktos z forumowiczow mowil ze to wyglada jak kotwica :D

ja sluchalem tylko accutonow. koledzy zachwalali omnipolarne

210

215

nie widac nawet glosnikow wiec nie sluchalem tylko poszedlem dalej

216

218 - zamkniete
222 - zamkniete

223

tlum ludzi, co widac po fotkach
ale poznaje kolumny - 4" TB + owalny woofer TB od spodu. sluchalem w poprzednich latach i dawalo rade, wiec poszedlem dalej ;)

225 - sony z projektorem

228

wychwalane wyzej focale. jak widac tlum byl taki ze sie dopchac nie dalo :(
wiec poza subwooferowym basem nie slyszalem nic

229 - WLM

wysokotonowe visatony nadal bez zmian
woofery nowe

a na subie w podlogowkach carpower predator! :D

pierto 3

301 - audio academy

bardzo lubie i cenie audio academy jak i studio 16Hz. ale mam dziwne wrazenie ze panowie "odgrzewaja kotleta" bo od kilku lat pokazuja juz dawno wycofane z produkcji vify XT18!
lubie te glosniki, ale chyba im sie nie sprzedaja :(

302

307 - retro audio

nic nie gralo jak tam bylem, ale zapach kazdy by rozpoznal ;)

308

panowie z 4hifi chyba dogadali sie z naszymi chlopakami z pokoju. oni tez nie bali sie zadnej muzyki!
trafilem do nich jak gral ostry metal z dynaudio i dawaly rade! ;)

310

scany na gorze, a co na dole?
rozpoznaje ktos?

tutaj mamy pierwsza w ty roku "wpadke" - brakuje czegos :p

315 - paradigm

w tym roku nieco mniejszego suba pokazali :D

316 - taga harmony

tu mamy przyklad jak budzetowa marka wypromowala sie na wyzsza polke! ;)
tak samo powinien robic STX!
zamiast pokazywac wylacznie budzetowe modele

318

rok temu przegapilem ten pokoj, dlatego w tym roku poswiecilem im nieco wiecej uwagi
przesluchalem jeden ich utwor i 2 swoje
w tym czasie wykrzywialem sie od zbyt glosnych wysokich tonow!
na sam koniec mialem ochote wstac i glosno ich zapytac czy oni to robia na powaznie?! :o
wyglada to paskudnie!
rownowagi tonalnej brak!
podczas odsluchu "operator" na biezaco podkrecal lub przyciszal bas na wzmacniaczu! (nie korektor, pokretlo na wzmacniaczu!)

a na koniec pokazali przyklad jak "idealnie" zrobic sztuczny tlum!
bylo ich tam chyba 5-7 osob. a siedzieli tak, ze dla zwiedzajacych byly dostepne tylko 2 krzesla!
nic wiec dziwnego ze wszyscy sie tloczyli w waskim korytarzu!

zdecydowanie najgorsze brzmienie wystawy!
i to wcale nie za sprawa budzetowych subwooferow, bo te akurat dawaly rade ;)

pietro 4

401 - pylon audio

w tym pokoju graly najnowsze kolumny
bardzo ladnie oswietlone ;)

402 - pylon
tutaj nic nie gralo

ale za to bylo co ogladac ;)

panowie (i panie ;) ) z pylon audio zabrali sie za produkcje glosnikow! :D
wszystko wyglada niby ladnie, ale nabiegunniki widac ze byly dorabiane na szybkiego i nie sa docelowymi :p
srednica nabiegunnikow rowne srednicy magnesu!
brak otworu dekompresyjnego! niby nie kazdy musi miec... ale w tych czasach?

w tym pokoju czestowali kawa. tlum ludzi po kawe. zapach ladny... ale efekt tej promocji bylo widac przy schodach :???:

tak wiec tutaj wniosek do wystawcow i organizatora na przyszly rok - zapewnijcie wiecej smietnikow!
ulotki walaly sie po korytarzach, schodach i parapetach!

407

scan + phl + scan
bardzo dobre granie i nie buczacy bas ;)

408-410 nomos / audio serwis

a oto mistrzowie wystawy! :thumbsup:
jak tylko wszedlem do tego pokoju to wielki banan na twarzy! :D
panowie ubrani w kitle lekarskie!
niesamowity zapach starego sprzetu!
profesjonalny serwis przeniesiony na wystawe tylko po to zeby oddac ten klimat :D

wspaniale miejsce.
panowie, zrobcie pub w takim klimacie a sukces macie murowany! :D

nawet nie wiem czy tam cos sluchalem :blushing:

415

416

418

FW146 + dx25?

pietro 5

501

w poprzednich latach pozytywnie wypowiadaliscie sie o tym sprzecie
tym razem posiedzialem tutaj dluzej... i musze wam przyznac racje! ;)
gralo to bardzo dobrze ;)

502

scan revelator i morel?

to co chlopaki juz pisali - male monitorki sprawdzaly sie chyba najlepiej ;)
malutka obudowa zamknieta a potrafilo zagrac basem jak trzeba ;)

507 - morel

samochodowe morele zywcem przeniesione w obudowy? :???:

508

prawdopodobnie male szerokopasmowe founteki
robilo wrazenie, ale prawdopodobnie za sprawa odpowiednio dobranej muzyki (oczywiscie tylko ich)

510

harpie
nie sluchalem na wlasnych plytach, ale gralo przyzwoicie ;) (graly te duze)

515

o tym pokoju juz koledzy sie wypowiadali. gralo, a zero przygotowania akustyki pomieszczenia! :D

516

518

same szerokopasmowki bez korekcji zwrotnica
zadziwil mnie dzwiek wiec posiedzialem tam nieco dluzej zeby wychwycic kiedy sprzet sie wylozy...
ten 30cm full sie nie wylozyl! ;)
zaskakujaco dobre wysokie tony jak na tak duzy glosnik
na glosniku widac co to za firma

pietro 6

601

na dole seas. a co na gorze?

ale szpetne te b-r! :p

602 magnat i canton

oj chyba za duzo tego polysku

608

dla mnie najlepszy dzwiek wystawy!
na gorze scan revelator kopulka
na srodku satori
na dole alu scan
srednie i wysokie bajka!
delikatne, spokoje, melodyjne i niezwykle spokojne!
dla mnie ideal! :thumbup::drool:
basu nieco za malo, ale bardzo kulturalny i powsciagliwy ;)

przesiedzialem tam chyba z pol godziny delektujac sie detalicznoscia nagran ;)
szkoda ze nie mieli CD zeby sprawdzic wlasne nagrania :(

610

616

dynaudio

618 JAG

chyba prosty przepis jest najlepszy. dobre niedrogie glosniki w prostych obudowach a gra ;)

pietro 7

701 audio note

to juz od lat bez zmian

702 - xawian

jak zawsze xawian na wysokim poziomie ;)
tutaj podobno autorski woofer!

707

super stolarka na wysokim poziomie ;)
gralo poprawnie, ale nie zatrzymalo na dluzej

708

pawel s pozdrawia pawla s! :D

710

715 - studio 16 hertz

o nich psalem wyzej ;)

716

718

Powrót