• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

AWX Series by STX

Zrobiłem jak radziłeś, wywaliłem pułapkę,tlumik zostawiłem, poprawiłem też błąd poprzedniego konstruktora(na odwrót dał kondy w torze wysokotonowym niż na stronie STXa najpierw dał 18uF a za cewką 5,6uF).Pojawiło się więcej średnicy(oczywiście na plus).
Dzięki za poradę, na razie się muszę osłuchać z tą konfiguracją.
Pozdrawiam

...zmienił się...średnica mniej natarczywa, scena o wiele szersza, dzwięk jakby od kolumn się oderwał i jakby trochę basu przybyło...to po pierwszych taktach....jeszcze mam pare płyt do posłuchania

kondy wlutowałem jak należy(mój poprzednik na deseczce wstawił na odwrót),opisane zmiany nastąpiły po zmianie polaryzacji

Doly zaczynaja byc skrecane. Wciaz nie mam pomyslu na filtry dla nich, bo aktywki drogie a pasywka musi jeszcze poczekac na pomiary troche..

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Załączniki

• uploadfromtaptalk1355121144818.jpg
    uploadfromtaptalk1355121144818.jpg
    39.3 KB · Wyświetleń: 0
Od paru miesięcy słucham klonów mx-140 i niestety muszę to potwierdzić. Nie ma rewelacji. Może po części odpowiada za to też zwrotnica do tego zestawu, na moje ucho kopułka jest po prostu za bardzo stłumiona.
Porównywałem te awx-y z Visaton DT94 i Seasem 27TFFC i AWX wypada blado. I tak, wiem, że DT94 mają nieco inne zastosowanie :)
Nie mam przyjemności ze słuchania kopułki AWX.

Muszę to "swoje zdanie" odszczekać :) Problem z moimi MX-140 jest taki, że stoją one wysoko na regale, stąd też problemy z wysokimi tonami. Kopułki nie są "na osi" uszu. Ostatnio posłuchałem ich sobie standardowo, na "podstawkach" (czyli na sofie ;)) i muszę powiedzieć, że nie mam większych zastrzeżeń. Owszem, są lepsze kopułki (np. wspomniane Seasy), ale AWX też nie są złe.

ja swoje AWX sprzedałem - nie urzekly mnie, szczególnie srednie tony byly przecietne

Tyle, że my piszemy tu o 8", więc nie na średnicę ma to być. 18tki miałem gdy robiłem kolumny kuzynowi (a właściwie dabyl), teraz mam 15tki i te zostaną u mnie na dłużej. Do tego wyżej wspomiane woofery z membranami biernymi.

Ostatnia edycja:
Tak, tak wiem, nawiązałem do wcześniejszego postu. Przy okazji możesz napisać coś wiecej o takiej konfiguracji na basie. Wychodzi dość drogo, warto? Jak sprawują się w kick basie? I jak mocnego pieca wymagają?

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Nie wiem, wyjdzie w praniu.
Już wiem, że zrobię doły aktywnie - właśnie zamówiłem mini DSP.

dolphin nie śledzę całego tematu, ale muszę powiedzieć, żeby 3 lata aplikować przetworniki? Zaraz ci zawieszenie się skruszy (jak w tonsilach) :D

Nie śledzisz, więc nie doczytałeś, że to trzecia konstrukcja na AWXach i za każdym razem jest zupełnie inna... :)
1. 18AWX w 20L br
2. 18AWX w TL
3. 15AWX w br + aktywne doły
Aktywne doły chciałem zrobić od zawsze, ale dopiero teraz właściwie mam wszystko pod ten projekt. No i też nie wiem czy to wyjdzie tak jak chcę, bo dowiaduje się że mogę mieć problem z szumami w DSP jeśli regulacja głośności będzie przed procesorem dla dołów...

mogę mieć problem z szumami w DSP jeśli regulacja głośności będzie przed procesorem dla dołów

Problem z bardzo obciętą dynamiką (nie wykorzystasz tych wszystkich bitów w DSP). Co zresztą się sprowadza do zwiększonego poziomu szumów kwantyzacji, i zamiast 98 dB SNR (co będzie możliwe tylko przy pełnym wysterowaniu zestawu) będziesz miał np. 40 dB SNR przy cichym słuchaniu, albo i mniej...

Fanie ceramik komponuje się z jasnym fornirem. Tylko chyba muszę Panu Erykowi przesłać ofertę na wkręty do głośników :)

Powrót