Yoshi_80
Pan Paweł
irek napisał:Bs jest widoczny z metra a takze z 0,5m co widac nawet w symulatorze ale nie raczyles nawet sprawdzic i symulujesz glosnik z nierealnych 100m!?
Jakbyś sam uruchomił ten program i zasymulował to byś wiedział, że czy z 1 czy ze 100m różnica nie jest znikoma. Widać ci się nie chciało ale krytyke na domniemanych powodach umiesz uprawiać.
irek napisał:Dlaczego symulator pokazuje dla mojej testowej obudowy podbicie +3dB dla ok 200hz jak z ogolnie dostepnych wzorow na BS wychodzi ze powinno ono wysterpowac na 430hz!?
bo pewnie użyłeś wzoru najprostszego, z jedną daną który jest słuszny dla obudowy kołowej a nie prostokątnej. Dla tekiej sa inne wzory.
irek napisał:Drugi pomiar to klasyka gdzie widac jak pomieszczenie pomoglo podbic bas (tak wlasnie sie slucha kolumn!) Teraz juz trudno mowic o podbiciu BS a raczej trzeba mowic o zapadlosci i jej szkodliwosci.
No to fajną teorię wysunąłeś. Poszerz sobie obudowe do pół metra to nie będziesz miał tej zapadłości a BS skompensuje ci sie tym podbiciem od podłogi. BTW to co one takie mocne, na podłodze stawiałeś te bude ? Mi sie takiego mocnego podbicia nie udało uzyskać, a próbowałem dzisiaj. Widać 80 cm głosnika nad ziemią to juz wystarczajaco wysoko, żeby mieć z głowy takie efekty.
irek napisał:jest tez Twoj ulubiony BS bez ktorego nie mozesz zyc. Niestety nie dorosl do 6dB pewnie dlatego wolisz symulatory gdzie czasem widac podbicie po 8 a nawet 9dB.
Moge bez niego życ i żyje bo go skompensowałem

Ciekawe, najpierw całkowicie negujesz BS, następnie niechętnie przyznajesz ze jest lekka nieznaczaca górka a na koniec pokazujesz modelowy BS , 6dB ! Widać nauka nie idzie w las hehe.
irek napisał:Szkoda ze nie odpowiedziales na moje pytania. A chcialem zobaczyc symulacje Twojej super zwrotki, no i dalczego ze wzorow wychodzi BS w innym miejscu niz w symulatorze?
Jakie pytania ? Jakiej zwrotki ? Na to ostatnie juz opowiedziałem, dla jednego wymiaru wzór jest słuszny dla obudowy kołowej.