Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
irek napisał:Jesli ktos czuje sie na silach to prosze bardzo moj etat konstruktora w LDM Electronic jest do wziecia!? Sa chetni?
moj cytat: Akurat na koncu pasma niskosredniaka to nie generuje on wyzszych harmonicznych bo ma za duza membrane zeby takowe powstawaly wiec mozna tu mowic tylko o drugiej harmonicznej ktora akurat jest przyjemna w brzmieniu.
cytat borysa: Nie zgodze sie z toba i tutaj do konca poniewaz glosniki posiadajace brake up na koncu pasma maja tendencje do podbijania swoich harmonicznych, zobacz moze na przykladzie seasa, ktory swoj rezonans posiada dosc wysoko:
wczesniej myslalem ze BS to wlasnie podbicie calego pasma powyzej danej czestotliwosci. jak sie tutaj okazalo to jest tylko gorka w dosc waskim zakresie. tak wiec aby ja skompensowac nalezaloby zastosowac filtr srodkowozaporowy ktory wiecej popsuje niz poprawi - tak przynajmniej to zrozumialem... :roll:irek napisał:Ciekawi mnie czy ktokolwiek zrozumial cos z zagmatwanego tlumaczenia o Baffle Step?
Bo podsumowania tego jest takie ze BS jest i trzeba je kompensowac
http://img526.imageshack.us/img526/2766/xw165zfiltrem165re8.gif . Pawel S. przed chwila tez przedstawil Yoshiego projekt.W jaki sposob poruwnujemy moje i borysa/Yoshiego zwrotnice skoro nie powstaly dwie zwrotnice do tych samych glosnikow ktore by mialy kompensacje i moje ktore niby nie maja!?
http://diyaudio.pl/files/08d7b9594c536e07_209.gif , dalej http://diyaudio.pl/files/aaaa_145.jpg . wiecej w tym watku jest...Na jakiej podstawie stwierdza sie ze moje zwrotnice nie maja kompensacji BS skoro samego BS nie widac na pomiarach to maja czy nie maja? Bo symulator tak pokazal? Co pokazal?
panowie yoshi i irek, moze by tak "pojedynek"? jak skoncze monitory (GDN 13/40/2 + GDWK 10/80/7 oraz ARN 150 + PJ) to wysle po jednej sztuce do kazdego z Was. wtedy pokazecie co potraficie (powiedzmy 2 wersje zwrotnicy - z max SPL i z dobrym basem) a my to ocenimy. te monitory sa dosc popularne wiec sporo osob bedzie mialo okazje to przetestowac - zgadzacie sie?
niestety niemam tego zapisanego - moze yoshi ma gdzies w archiwum...Rfck napisał:Celeb, TO co pokazał Paweł S. to sa 2 różne projekty zwrotnic, przydałyby się charakterystyki do nich tak aby widać było jaki zakres częstotliwości obniżyła ta 2ga zwrotka.
Poprostu Charakterystyka Przed i Po czyli jak basu brakowało i jak basu było więcej.
irek napisał:ciekawe kto z was potrafi wytlumaczyc wzrost znieksztalcen >10khz dla pomiaru z filtrem bo sam glosnik tego nie wykazuje?
irek napisał:Pawel S musze cie zmartwic ale nadal nie wiesz co to jest BS i to chyba raczej wina kiepskich nauczycieli (Yoshi i Borys). Baffle step co wzrost cisnienia w pelnym pasmie powyzej pewnej czestotliwosci nazywanej w skrocie BS i pokazuje ona kiedy BS osiaga +6dB
czyli dobrze myslalem na poczatku... tak wiec te wasze klutnie wprawiaja nas w blad :evil:irek napisał:Pawel S musze cie zmartwic ale nadal nie wiesz co to jest BS i to chyba raczej wina kiepskich nauczycieli (Yoshi i Borys). Baffle step co wzrost cisnienia w pelnym pasmie powyzej pewnej czestotliwosci nazywanej w skrocie BS i pokazuje ona kiedy BS osiaga +6dB
oj dokladnie nie pamietamirek napisał:Mozesz podac wymiary frontu tej kolumny? Akurat mam glosnik GDN16/50/6
a to na jakiej podstawie piszesz? przeciez wtedy nie zwracalem sie z prosba do irka. zaczynalem sie bawic SW i kontaktowalem sie z yoshim bo najlepiej zna ten program z tych for (DIY/AM). jednak okazalo sie ze nic nie zmierzylem wiec sam mi wszystko zrobilCaleb napisał:Pawlowi nie potrafiles pomoc - Yoshi pomogl
irek napisał:Wszyscy co uzywaja moich zwrotek kompensuja BS subami ktore kupuja odemnie wiec wychodzi na to ze to jednak ja kompensuje BS![]()
irek napisał:A jak bys odroznil zwrotnice z kompensacja od zwrotnicy bez kompensacji??
To moze sie zdecydujesz czy kolumna ma po prostu grac czy ma/musi miec magiczna kompensacje BS? Czy mam rozumiec ze bezblednie na sluch potrafisz uslyszec zwrotnice z kompensacja BS?
I nie sadzisz ze ilosc srednicy to rzecz gustu i nie ma nic wspolnego z kompensacja BS?