Zawsze mierze tym samym sprzetem pomiarowym (dwa niezalezne sytemy) i zawsze w tych samych warunkach i tej samej odleglosci!
Jak na razie ani Yoshi ani Borys i nikt inny nie potarfi powiedziec dlaczego raz widac Bs na moich pomiarach a drugim razem nie widac skoro zwrotnica go nie kompensuje??
Cala ta dyskusja nie zmienila nic w moich pomiarach czy zalozeniach pomiarowych.
Cewki o wartosci 1,5mH stosowalem juz od dawna a dlaczego stosuje takie a nie inne to juz to nie raz pisalem a caly proces projektowy zwrotnicy jest opisany w gifie zamieszczonym w jednym z przyklejonych postow.
Ciekawe co byscie powiedzieli na zwrotke ktora robilem dla kolegi z forum gdzie cewka 1,6mH w zasadzie nie wiele ciela i kolumna wrzeszczala srednica ze az mnie w uszy kulo. Ale to bylo cos czego dawno nie slyszalem i niektore utwory brzmialy naprawde dobrze. Napisalem o takim brzmieniu a kolega nie nazeka. Gdyby mial wybor miedzy kilkoma innymi zwrotkami moze by tej wersji nie wybral ale jak to w zuciu bywa czasem mamy wybor a czasem nie dlatego zawsze musimy odniesc sie do tego co slyszymy i tu byla pelna akceptacja.
Nadal Twierdze to co twierdzilem od poczatku ze BS step jest naturalnie przyklejone do glosnika i zawsze je widac na pomiarach a to czy zwrotka w jakis sposob je kompensuje czy nie to juz zalezy od tego jaki wybiore podzial. chcialem sie dowiedziec jakie to cudowne elementy maja zwrotnice z kompensacja BS ale sie nie dowiedzialem nic oprocz tego ze maja wieksza cewke!?
A najwieksza pretensje mam za to ze ktos krytykuje moje zwrotki nawet ich nie sluchajac. Piszac ze sa nieprawidlowe i zakazujac ich stosowania?? Czy to nie jest chore? Jak mozna krytykowac czyjsc gust?
KTO MI NAPISZE WYRAZNIE CO JEST NIEPRAWIDLOWEGO W MOJEJ ZWROTNICY?
Czy zwrotnica spali glosniki? spali wzmacniacz? nie dziala prawidlowo czyli czego nie robi? ma nieprawidlowa impedancje?
Zarzut o znieksztalceniach jak udowodnilem powyzej byl tylko wymyslem Borysa!
Brak kompensacji BS to nieprawidlowosc? Sam Borys i Yoshi stweirdzaja ze czasem jest pelna kompensacja a czesem polowiczna wiec dlaczego nie moga zaakceptowac tego ze czasem nie ma jej wcale? No i na jakiej podstwie stwierdzili ze jej nie ma? bo na charakterystyce nie widac nic niepokojacego. Aha, symulator im to powiedzial
Nikt nie napisal mi ze moja zwrotnica zle brzmi!! Jesli nawet sie komus nie podoba to na taka sugestie moge wniesc poprawki czyli dostoic ja pod dany gust sluchacza. Jednak nikt nigdy o to nie prosil! Jesli nadal ktos bedzie nie zadowolony to ja nikogo nie zmuszam do niczego i moze przeciez wykonac inna zwrotke! Tylko ze w calej tej wrzawie borys zakazal stosowania mojej zwrotnicy nie dajac zadnej propozycji w zamian!? Ja juz napisalem co mysle o osobie tak postepujacej.
Cala dyskusja o BS to tylko pretekst do stwierdzenia jak bardzo zagalopowali sie Yoshi i Borys ktorzy prubuja narzucic innym tylko i wylacznie swoja wizje dzwieku bo kazdy inny jest zly niepoprawny nieprawidlowy. A zwrotnica musi miec kompensacje BS! Dla mnie musi to czlowiek oddychac zeby zyc, samochod musi dostac palowo zedy jechal a glosnik wcale nie musi miec kompensacji BS zeby gral! Tej prostej prawdy w calej swojej wiedzy Yoshi i Borys nie sa w stanie zrozumiec.. a to smutne.
A cala ta krytyka mojej zwrotki powstala pewnie tylko dlatego ze to nie ja ja zamiescilem na forum i kolega borys chcial sie wyzyc na kims niestety trafil na kamien i na razie nie potrafi go rozgryzc.
Ja pokazuje agresywnosc? A co zazwyczaj robi czlowiek ktory widzi bezpodstawne zarzuty i krytyke swojej pracy? Gdyby Borys napisal ze zrobilby zwrotke inaczej wycinaja bardziej srodek eksponujac tym bas i podal od razu swoja propozycje zwrotnicy to nic bym nie powiedzial. A jesli nadarzylaby sie okazja to bym posluchal obu projektow i okreslil ich cechy kierujac je do odpowiedniego gustu sluchacza.
Tu nie chodzi a zaden BS! Nigdy i nigdzie nie skrytykowalem zadnej zwrotnicy za brzmienie bo to rzecz subiektywna a zal ma o to ze specjalisci na forum to robia.
A przy calej wiedzy Yoshiego i borysa nie potrafia zmierzyc podstawowych parametrow kolumny czyli efektywnosci. Ja tez keidys meczylem sie kartami muzycznymi bladzac po omacku ale kiedy zobaczylem prawdziwe pomiary to zmienilem podejscie da zagadnienia. Ale nadal jestem otwarty na rozne wersje prawidlowych rozwiazan w przeciwienstwie do Yoshiego i borysa ktorzy maja monopol na pewne rzeczy.
Milo ze ktos nieco z poza kregu forum (fragment tylko 4posty) potrafi to wszystko ogarnac i wyciagnac jak najbardziej prawidlowe wnioski do ktorych caly czas mam nadziejeze dojdzie kazdy rozumny uzytkownik forum.