Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
cysiaczek napisał:Motacie niemilosiernie. Moze odpowiedzcie sobie na pytanie kiedy baffle step nie wystepuje:
1) dla nieskonczenie duzej odgrody (glosnik promieniuje w polprzestrzeni 2Pi)
2) dla nieskonczenie malej odgrody (glosnik promieniuje w przestrzeni 4 Pi)
cysiaczek napisał:Wg irka baffle step mozna zweryfikowac mierzac glosnik bez obudowy i z docelowa obudowa. (domyslic sie mozna ze zmiany na ch-ce beda niewielkie)
Wg Yoshi_80 baffle step weryfikuje sie mierzac glosnik w nbieskonczenie duzej obudowie i z docelowa obudowa. (domyslic sie mozna ze zmiany na ch-ce beda duze, rzedu nawet ok 6 dB)
Tu sie nie zgodze. Czesto w celu analizy niektorych zjawisk uzywa sie pojecia nieskonczenie duże lub małe, mimo ze nie istnieja one w rzeczywistosci. Ulatwia to analize i wyjasnienie wielu zjawisk fizycznych.Yoshi_80 napisał:Wiec nie mozna mowic o nieskończenie małej odgrodzie.
cysiaczek napisał:Tu sie nie zgodze. Czesto w celu analizy niektorych zjawisk uzywa sie pojecia nieskonczenie duże lub małe, mimo ze nie istnieja one w rzeczywistosci. Ulatwia to analize i wyjasnienie wielu zjawisk fizycznych.
irek napisał:Z latwych i ciekawych pomiarow to zrobilem pomiar glosnika wysokotonowego na wolnym powietrzu i po zamontowaniu do mojej obudowy testowej (7cm od gory na srodku). Prosze teraz symulantow o zasymulowanie Bs i zobaczymy jak wypadnie konfrontacja z rzeczywistoscia?
Z tego co widac na symulatorze BS to powinnismy dostac gratis 6dB powyzej ok 1khz do konca samego pasma. To jest oczywista bzdura. Bo zysk z BS polega na odbiciu energii od przedniej scianki ale glosnik przy wysokich czestotliwosciach jej juz nie promieniuje pod tak duzym katem wiec zysku nie ma zadnego. Zysk jest tylko wtedy gdy mamy duza roznice miedzy wielkoscia glosnika a wielkoscia odgrody.
irek napisał:Na moich pomiarach ewidentnie widac waskopasmowe gorki w okolicy 500-800Hz wlasne izwiazane z BS. Poniewaz moja obudowa jest dosc duza to w docelowej mniejszej obudowie to zjawisko bedzie jeszcze mniejsze. W najgorszym przypadku jest to waskopasmowa gorka na +3dB i jak otako jest dla mnie pomijalna. Samo zwiekszenie cewki nie wplywa na nia tylko glownie na skraj pasma czyli czestotliwosci podzialu. Tam tez dziala kondensator i rezystor szeregowy ktorym mozemy regulowac sobie dobroc filtra podnoszac i opuszczajac srednie tony. Czasami sa po dwie wersje moich zwrotnic wlasnie z podbita i opuszczona srednica i wyskimi tonami. Ja nie mam nic do ukrycia i moge wyjsnic w kazdej mojej zwrotce dlaczego zastosowalem taki element i na co on wplywa. A jak widze Borys probuje robic zwrotki teoretycznie w dodatku sa one tajemnica zeby ktos nie mogl juz ich posluchac a bron boze zmierzyc. Gratuluje.
irek napisał:Bo jak na razie Yoshi_80 glownie w nim zyjesz a tylko obiecujesz pomiary.
irek napisał:No a teraz praktyka:
Mam znana juz wszystkim obudowe testowa 270x420mm mam np tesle arn165 i wiele innych glosnikow. Pomiary robie najczesciej z 0,5m bo to pozwala zminimalizowac wplyw odbic od podlogo i mierzyc od samego dolu pasma.
irek napisał:Dlaczego w symulatorze EDGE ustawiasz odleglosc mikrofonu na 100m?
irek napisał:Ustaw symulator na pomiar z 0,5m tak jak ja go wykonuje i pokaz gdzie jest w pomiarze to co pokazuje symulator?
Ja tego programu kompletenie nie kumam. Moze chciałem za szybko go rozpracowaćale :
wiliczona kompensacja jest absurdalna (cewa 4,5mH rotfl) . Dla mojej kolumny baffle step wychodzi na ok 500Hz ,ciekawe.
O co chodzi z tym mikrofonem , można go ustawiać ale i tak logiczny wykres usyskuje sie w polu dalekim obrazowo przedstawionym w tym programie jako 100m. Jak ustawie ten mikrofon blisko to mam jakiś bałagan na wykresie.
Po 10 min męczenia programu zawiesił mi on komputer ...
Yoshi_80