Nie wiem po co w ogóle rozpatrywać cechy marketingowe. Kolumny robimy dla siebie a nie na sprzedaż (z małymi wyjątkami). Więc po co robić kolumne "marketingową" , jak można równie dobrze zrobić kolumne cichsza ale lepiej brzmiącą.
Sound Wave napisał:
jeśli SPL nie jest ważny to czemu szukacie efektywnych głośników - np B200 yoshi czy swego czasu popularna arztka?? może zetnij go do 60dB to i zejście będzie do 30Hz przecież SPL się nie liczy.
Jakbym sciął do 60dB do miałbym pasmo od 10Hz. Moje kolumny mają średnio ok 91 dB. Zaprojektowałem je z myślą o maksymalnej mocy 10W i powiem, że taka moc jest wystarczajaca, nie wiem czy kiedykolwiek ją podałem na kolumny, musiałbym to jakoś zmierzyć. Efektywne kolumny były mi potrzebne do współpracy ze słabym wzmacniaczem (wówczas klasa A ok 10W). Nie widze najmniejszego sensu robienia głośniejszych sprzętów, chyba że do bardzo słabych lampiaków. W typowym układzie, gdzie jest do dyspozycji 50-100W , można poświęcić trochę efektywości, szczególnie, że głosniki na których realizowana jest kolumna nie są słabą szerokopasmówką tylko solidnym wooferem, mogącym przyjąć taką moc.
Twierdzenie, że jak ktoś ma zamało basu "to sobie włączu subwoofer" jest po prostu protekcjonalne. A jak ktoś nie ma suba albo nie chce go mieć lub go na niego nie stać? Nie lepiej mieć kolumny dobrze brzmiące basem niż dorabiać do średnio-wysokotonowych kolumn suba, żeby to w ogóle zagrało ? Nie taniej jest w końcu zrobić 3 drożne lub 2,5 lub 2 drozne z 2 głosnikami aniżeli dorabiać suba? Ten przepis "dołuż sobie suba" to jest po prostu kompletny idiotyzm. Ja wole poświecić 2-3dB efektywnosci i nic nie dokładać.
irek ciągle się upiera przy jakieś pełnej kompensacji 6dB itd, klapki na oczach jeden kierunek, zero świerzego spojżenia na problem. W pierwszych swoich postach pisałem i później powtażałem to wielokrotnie, że nie zawsze jest potrzeba pełnej kompensacji. Ale nie pełna kompensacja to nie to samo co jej zupełny brak. Trzeba widzeć kolory szare a nie czarny i biały i zrozumieć, że brzmienie zestawu to odpowiednia równowaga tonalna. Jeżeli po aplikacji cewki 1,5mH spadło w stosunku do cewki 0,56 ledwie ok 2dB to znaczy że pasmo od ok kilkuset Hz do 20kHz ma o 2dB mniej. A to już dużo w stosunku do brzmienia zestawu i subiektywnego odbioru basu. Na tym polega kompensacja, na uzyskaniu rónowagi tonalnej którą BS zachwiał. Nie na durnowatym trzymaniu się regułki 6dB co próbuje wmówić irek, że niby ja i borys tak myślimy. Parę osób w tym watku potwierdziło to, że irkowa zwrotnica drze się średnicą i ma zero basu, to jest własnie zachwianie równowagi tonalnej. Ciekawe czy w ogóle była ona odsłuchiwana te długie godziny i optymalizowana, szczerze w to wątpie. Dobra zwrotnica powstaje kilka dni , tygodni a nie parę minut, które pewnie irek poświecił w firmie do wsadzenia głosników w obudowe i zaprojektowaniu zwrotnicy "do śniadania". Bo szczerze wątpie, żeby tak fajnie mozna było sobie w pracy siedziec i słuchać i poprawiać pare godzin tego co się robi jako hobby zamiast brac sie za to, za co płaca.
Jak projektowałem Sewerynowi zwrotnicę do monitorków to zajęło mi to miesiąc. Dużo odsłuchów, eksperymentów, wyciagania wniosków. W końcowym schemacie i ch-ce nic nie jest dziełem przypadku, wszystko zostało zmierzone, sprawdzone, odsłuchane. Można było zrobić równiejsza ch-ke, może i prostszy schemat, może wyższy SPL ale na pewno nie grałoby to lepiej bo ilość koncepcji jaka sprawdziłem była bardzo szeroka.
Tak się projektuje zwroticę i tego nalezy uczyć na forum. Pokażać ludziom wszelkie aspety i problemy przy projektowaniu, pomóc, dać alternatywne rozwiazania. A nie twierdzić, że zwrotnica zrobiona w pare minut jest dobra i kropka, że system speaker workshop jest do dupy i nic się tym nie da zrobić. To może irku zasponsorujesz wszystkim swój wspaniały system. Jak nie to się nie wtrącaj i zostaw ludziom narzędzie, może nie doskonałe ale wystarczajaco dobre, do projektowania zwrotnic i pomiarów. A nie wmawiaj wszystkim, że tym się nic nie da zrobić i tylko ty masz racje. To co wszyscy maja być skazani na twoje widzimisie, aż może zaprojektujesz jakaś zwrotke?
Sound Wave prawde mówiąc nie spodziewałem się po tobie i irku takich niepoważnych, przejaskrawionych porównań typu ściecie do 60dB czy najcichsze kolumny śiwata itd. To raczej nie przystoi komuś kto chce się uwazać za powaznego konstruktora bo tacy rozmawiają o konkretach a nie rzucaja pustymi hasełkami.