• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa i wybór pierwszej końcówki mocy na tranzystorach

No i nie wiem już sam co wybrać.
No ale chyba zacznę od uniamp i odpale go na tym trafię 2x24v bo kolega z ogłoszenia ma dwie sztuki w miarę dobrej cenie tylko v1
Powiedzcie mi z kad mogę pobrać wszystko do uniamp 150 v2 (schemat i PCB do termotransweru)

Irek pcb ma w takich cenach że nie opłaca się brać za trawienie :-)
Po za tym czytając ten temat to mam wrażenie że nie wiesz sam czego dokładnie chcesz.

Ostatnia edycja:
Zaraz napisze do Irka
Co do tego ze sam nie wiem co wybrać to się zgodzę po to założyłem ten post aby się dowiedzieć co chcę

Teoretycznie przy takim napięciu ( +/- 56V ) to możesz uzyskać ponad 200W RMS . Dlatego też twierdzę że do suba bo jest to realna moc do wyciśnięcia z tego trafa.
Do suba trafo powinno być większe bo wzmacniacz w subie zwykle pracuje z większą mocą średnią. Sub ma niższą efektywność niż kolumny frontowe .
Sub to najgorszy przypadek :)

Ogólnie nie ma się co tak sugerować .
Lepsze zwykle jest trafo "miększe" ale o większym napięciu niż mocniejsze a mniejszym napięciu .
Bo muzyka ma charakter impulsów .
Więc mniejsza szansa, że wzmacniacz będzie clipował jak ma większy zapas napięcia .
Pod warunkiem, że pojemność kondów w zasilaczu jest wystarczająca .

Moc trafa to parametr termiczny i podawana jest przy założeniu, że obciążenie jest stałe i rezystancyjne .
Takim obciążeniem nie jest wzmacniacz audio .
We wzmacniaczu trafo doładowuje kondy zasilania impulsami o dużych amplitudach w szczytach napięcia sieci .
Na wartość tych pików prądu obciążenie zasilacza nie ma zbyt dużego wpływu . Jak prąd pobierany z zasilacza się zwiększa to zwiększa się kąt przepływu (impulsy są szersze - prąd płynie dłużej ).
Średnia moc pobierana przez wzmacniacz jest niewielka w stosunku do chwilowej .
Sub to najprostszy przypadek i przyjmuje się 0.5 znamionowej .
Ale na normalnej muzyce zwykle wynosi tylko 1/8 .
Dla ciężkiej muzyki metalowej 1/4 do 3/8.
Trafo wcale nie musi mieć więc mocy takiej jak moc wzmacniacza. Może mieć 2x mniejsza i się nie sapali .

We wzmacniaczach wysokiej jakości zęby zachować niskie wahania na zasilaniu powiano się jednak przyjmować 2x większe trafo niż moc wzmacniacza. Mało kto jednak tak robi bo jest drogo .

W kinie moc kanałów efektowych jest znikoma i dokładnie trafa aby zapewnić na nich pełną moc sinus to czyste marnotrawstwo .

Ostatnia edycja:
We wzmacniaczach wysokiej jakości zęby zachować niskie wahania na zasilaniu powiano się jednak przyjmować 2x większe trafo niż moc wzmacniacza. Mało kto jednak tak robi bo jest drogo .

Zwykle wtedy konstruuje sie wzmacniacz zdolny do pracy na 2omach a nawet na 1omie. Wiadomo, ze nie ma takich kolumn ale sama deklaracja i podawana moc budza respekt :)

Witam
Dziś znalazłem suwmiarkę i mogłem pomierzyć wszystko

Tylko ta wartosc 4,3cm jest mierzona dokładnie w tych miejscach jak jest na fotce.

Ostatnia edycja:
Na różnych stronach różnie podają jak liczyć moc trafa znając pewne wymiary.. Jakbyście nas jakoś nakierowali jaką metodę obrać za słuszną i najbliższą 'prawdy' to byłoby bardzo fajnie ;)

Wg. moich prostych obliczeń i wymiarów podanych w obrazku wyżej moc trafa to 600VA (450W). Niestety nie określę jaką wydajność prądową posiadają uzwojenia.

Wzmacniacz w którym siedziało moje trafo (ten na zdjęciach jest o te pare cm tu i tam mniejsze i ma nieco mniejsze napięcia) miało pobór 530W z sieci, zasilał dwie pary popularnych toshib i dawał 2x110W w 8r (tylko)

Jaki prąd miało trafo na głównych odczepach w tym pionku? I napięcia?

Tu pewnie chodzi o klasę A lub AB tych wzmacniaczy, ale to tylko moje domysły.

Witam
Panowie znalazłem projekt końcówki na Mosfet
Apex F100 co o tym myślicie?
Zasilanie AC 42v czyli by pasowała do tego transformatora od TEAC

Powrót