• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa i wybór pierwszej końcówki mocy na tranzystorach

Trafo ma 2x40V z uzwojeniami polaczonymi czyli aby dokladnie to okreslic nalezaloby napisac 40V-0-40V. Zwykle jednak piszemy po prostu 2x40V, bo tak sie laczy uzwojenia i robi zasilacz na jednym mostku prostowniczym. Dwa osobne uzwojenia i dwa mostki to egzotyka nic nie dajaca.
to na pewno,tylko nie we wszystkich transformatorach EI da się tak zrobić bez ingerecij w transformator.
czasami się da ,a czasami nie tak jak chyba w tym przypadku ,gdzie przewody zostały wyprowadzone z uzwojenia wtórnego.

Kolego cezar504 proponujesz mi kit za 100 USD ?
To chyba jakiś żart ?
Jak byś znalazł coś do max 15euro to ok ale nie 100USD

Przepraszam że wyskoczylem z aż tak drogim kitem.
W kwocie €15 życzę powodzenia.

Ludzie ale nie 100 USD na pierwszy tranzystorowy wzmacniacz przecież to jest przesada.
Jak liczyłem a raczej właściciel sklepu elektronicznego liczył wszystko do uniamp 150 wyszło 75 PLN to nawet nie jest 15 euro
Przecież to nie musi być kit z gotowym PCB i wszystkimi częściami.
Dajcie mi projekt ze zrobionym PCB i ze schematem elementy sobie mogę spisać i ich wartości

Ostatnia edycja:
No nie widziałem tego ogłoszenia
No ale czy jest sens brać tego uniamp jeśli nie wiadomo co mu jest ?
Ja osobiście sądzę że nie bo nie dam rady znaleźć usterki no a przynajmniej tak mi się wydaje
Co do tego " dajcie " to może rzeczywiscie to brzmi trochę nie ładnie więc czy drodzy koledzy może macie gdzieś w swoich archiwach projekt który by mi przypasował?

A masz jakieś zaplecze? typu podstawowe elementy ?? Kopia rotela 820, mogę podesłać, elegancko zrobiona, do uniampa masz na stronie irka wszystko, albo napisz do borysa o bg1 mini czy koś tak, w każdym bądź razie "mini" :) i faktycznie tam było mało co składać.

Jakieś tam rezystory kondensatory i tranzystory mam ale na pewno nie są to tranzystory mocy i raczej elementy do projektu trzeba będzie dokupić

Witam
Nie mogę znaleźć tego projektu bg1 gdzie on jest? czy znajdę go na tym forum i jaka jest pełna nazwa tego AMPA bg1?

Ostatnia edycja:
Ale namieszaliscie!!

Kilka stron jalowej gadki o transformatorze, potem stwierdzenie, ze zamowilem juz kit?

Wiec panie kulmario moze zaczniesz od nowa albo podsumuje co tak na prawde chcesz zrobic i co juz masz, bo chyba juz wszyscy sie pogubili!?

No to tak
Początkowo chciałem uniamp 150 v2 no ale trafo się nie nadaje za duże napięcie
A teraz chciał bym coś prostego na pierwszy raz jako wzmacniacz na tranzystorach ale pod to trafo 40v-0-40v

A teraz chciał bym coś prostego na pierwszy raz jako wzmacniacz na tranzystorach ale pod to trafo 40v-0-40v

Niestety tak wysokie napiecie wyklucza cos prostego!

Wiec, zeby nie zaczynac od poczatku musisz sie zdecydowac albo trafo max 2x32V i wtedy prosty wzmacniacz. Albo trafo ktoro masz i wzmacniacz na dwoch parach tranzystorow. Co bedzie juz znacznie trudniejsze.

Nie warto rzucac sie na gleboka wode. Najtanszy i najprostrzy wzmacniacz to n-mosfet czyli kit AVT2762. Z "duzymi" mosfetami i po zmianach wartosci elementow da rade nawet z trafem 2x40V. Ale proponuje od slabej wersji dzialajacej na tym twoim slabszym trafie 2x24V.

Powrót