• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa przetwornicy Irka.

Nie dokładaj tranzystorów. Do mocy 250W wystarczy ci jedna parka IRFZ44N.

Co do zasilania to mylisz pojęcia. W opisie tego N-MOSFET'a jest napisane że aby wyciągnąć 200W potrzeba zasilania około +/-60V ale jałowo ! Chodzi o to, że to napięcie przysiądzie pod obciążeniem. Ze sztywnego napięcia +/-60V wyciągniesz jakieś 300W/4R ale będzie to wymagać zasilania jałowo około 70V.

Rozumiem, że R8,R15 to 22k a R11 to 36k ?
Mowa o przetwornicy.
W spisie kitu AVT jest 22R i 36R natomiast na schemacie jest kilo.

Czy zamiast 36k można dać 33k lub 39k? Mam pozostałe a takowego nie mam.

---------- Post dodany o 01:03 ---------- Poprzedni post o 22:52 ----------

Czy te rezystory R6, R10 mogą być 33ohm / 1W? Co zależy od ich wartości?

Ostatnia edycja:
Kupiłem te 36k dopiero w 3 sklepie.
Nawijam próbnie trafo...
Rezystory R6, R10 dałem 22R ale jakby co to mam 33R w zapasie. Które lepiej?

Te, które są na schemacie.

---------- Post dodany o 13:58 ---------- Poprzedni post o 13:57 ----------

To są gasiki. Skoro na schemacie są 33R to znaczy że są optymalnie dobrane i powinny być takie.

Przy zasilaniu 14,4V mam na wyjściu 57,8V i 58V.
Teraz nawijam transformator na poważnie.

BTW dioda led była chyba odwrotnie wlutowana bo świeciła na czerwono. Przelutowałem i świeci na zielono.

Ostatnia edycja:
Więc jest ok.

Co do diody to zielona powinna świecić cały czas, a czerwona wcale (przy normalnej pracy).

Transformator nawijam na 2x60V przy 14,4V tak?
Uzwojenie pierwotne troszkę grubsze od wtórnego?

Troszke ? Dokładniej to kilka razy grubsze.

Uzwojenie pierwotne ma 2 zwoje (przy częstotliwości 40kHz). Po stronie pierwotnej (dla mocy 250W) będziesz miał prąd 18A na każde uzwojenie. Podziel to przez gęstość prądu (przyjmij max 6A/mm2) i wychodzi że musisz użyć druta o przekroju 3mm2. Teraz podziel to przez przekrój swojego drutu. Twój drut ma średnicę 0,4mm więc przekrój 0,126mm2. Wychodzi że musisz nawijać każde uzwojenie z użyciem 26 drutów (czyli razem 52 druty).

Wtórne ma 8 zwoi. Na wtórnym musisz uzwględnić max spadek napięcia przy najniższym zasilaniu. Przyjmij że gdy napięcie na pierwotnym spadnie do 10V to na wtórnym dostaniesz 40V. Teraz jeszcze odlicz od tego spadek napięcia (~5V) i wychodzi że musisz liczyć prądy dla napięcia 35V. Na wtórnym przyjmij moc 200W. To daje prąd ~3A na uzwojenie. Podziel to przez gęstość prądu 5A/mm2 (tutaj możesz zastosować mniejszą) i wychodzi że musisz użyć druta o przekroju 0,6mm2. W takim wypadku musisz nawijać równolegle 5 drutów na uzwojenie (czyli razem 10). Nawijaj najpierw pierwotne na pusty korpus, a na nie pierwotne.

Ten drut 0,4 jest naprawdę cienki i na wtórne wejdzie dużo więcej niż 2x po 5 drutów.

Zrobiłem przymiarkę wizualną i widzę, że zostanie troszkę miejsca. Nawet przy byle jakim nawijaniu.
nawinę to się zobaczy. Mam już przygotowane druty.

Nawinąłem 2x 8 drutów na wtórne i mam jeszcze bardzo dużo miejsca...
Mimo to mam wrażenie, że wtórne w porównaniu do pierwotnego jest bardzo cieniutkie.
Zaraz wstawię zdjęcie.

Popatrz na to od strony matematycznej - po stronie pierwotnej popłynie prąd 18A w każdym uzwojeniu. Po stronie wtórnej już tylko 3A w każdym z uzwojeń.

Ale co z tym pozostałym miejscem?
Wiem, że popłynie dużo mniejszy prąd. Ale czytałem, że trzeba wypełnić transformator miedzią po brzegi.
94_1312720502.jpg

Wydaje mi się że ETD44 to mogła być lekka przesada. Jedyne co możesz zrobić to wykorzystać nadmiar miejsca w rdzeniu dodając pare drutów do uzwojenia pierwotnego. Możesz nawijać np 2x30 drutów.

---------- Post dodany o 12:37 ---------- Poprzedni post o 12:36 ----------

Zastanawiam się jak zedrzesz emalię z drutów skoro już je skręciłeś razem.

Odkręce jak będzie trzeba... dołożę troszkę do wtórnego i pierwotnego bo tam jest prawie 0,5cm do rdzenia.

Powrót