• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Takie coś robi każdy lepszy grawer.
Oczywiście laserowe grawerowanie.
no tak, ale o cenie to sie grubo mylisz
duzo taniej mi wyjdzie zamowic cieta blache + plytki grawer niz sam grawer u osobnego grawera...

Tylko i wyłącznie panel frezowała i grawerowała CNC

ale to nie laserem, a zwykłą frezarką CNC było robione !!
to pisz odrazu ze frezarka bo laser takze jest CNC! (Computer Numeric Control)

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post o 15:18 ----------

po dlugim opoznieniu nareszcie okleilem slupki do corsy...
odpowiednia osobe przepraszam za tak duze opoznienie

tak
podsufitka samochodowa
szary material + gabka
oryginalna tapicerka posiada odcien o mneijszej ilosci blekitu

no tak, ale o cenie to sie grubo mylisz
duzo taniej mi wyjdzie zamowic cieta blache + plytki grawer niz sam grawer u osobnego grawera...

O jakich kwotach rozmawiamy ? :]
Dla mnie tanio jest 30-50zł za panel (3 napsiy po około 10 znaków).

u mnie grawer bierze 2zl od literki

chcialem wygrawerowac logo na froncie wysokotonowki ale w koncu zrezygnowalem

właśnie mam zamiar zrobić takie fronty z 3mm płyty HDF ;)
muszę jeszcze pobawić się z kondem na missiona bo słabo go słychać (monacory mają po 88 dB)
i przydało by się coś zrobić z monacorami bo sie wpychają w parade wysokiemu :(

Ostatnia edycja:
To może być ciężko z tymi wysokimi. Jeżeli jeden monacor ma 88 dB, to w takim razie dwa będą miały 91 dB. Mission ma chyba 88 dB czy coś koło tego i może nie dać rady. No chyba, że na spl monacorów będą miały jakiś wpływ filtry ze zwrotnicy (o ile takie będą). A tak w ogóle to co to za monacory? Jaką masz częstotliwość odcięcia missiona?

bez sensu - lepiej przyciszyc cewka monacory
zapewne i tak srednica im sie wybija na pierwszy plan
kolejny plus to poprawa basu ;)

Ale dziwny sposób lutowania zwroty. Ponadto cewki źle umieszczone względem siebie. Będzie niekorzystne oddziaływanie.

Pytanie, czy będzie przy STX SCX jakaś różnica, która wpłynie na dźwięk. Jeśli tak przelutuję tą z toru niskotonowego na pionowo, aczkolwiek będzie to trochę niewygodne w montażu.

Jeśli cewki są od innych torów (jedna od GDN, druga od GDM, trzecia od GDWK) to mogą być - tak gdzieś wyczytałem.

Cewki wpływają na siebie w taki sposób, że zmienia się ich indukcyjność - czyli w konsekwencji rozregulowują się miejsca podziałów.
Nie wiem jaki akurat tutaj będzie to miało wpływ (ale miało będzie) bo i tak nie wiadomo jak wyglądał front kolumny przy projektowaniu zwrotki. Ale skoro wiadomo o wpływie źle rozmieszczonych cewek na siebie nawzajem to po co ryzykować?

---------- Post dodany o 15:00 ---------- Poprzedni post o 14:58 ----------

Jeśli cewki są od innych torów (jedna od GDN, druga od GDM, trzecia od GDWK) to mogą być - tak gdzieś wyczytałem.

Nie ma to znaczenia - zmienia się indukcyjność cewki więc w którym miejscu toru nie byłaby ona umieszczona to zmienia się praca filtra.

Powrót