• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

aktualizacja moich prac. Na dzisiaj miałem zaplanowane zamontowanie radiatora i uruchomienie końcówki mocy mocy dla suba. Plan zrealizowany :) W celu oszczędności miejsca zasilacz poszedł na radiator końcówki.

Ostatnia edycja:
no i przyszdł czas na próbne uruchomienie pierwszych końcówek. Usb Audio Codec wykrywa bezporblemowo ku mojemu zadowoleniu. Sygnał okazał się dość duży więc trzeba było zmniejszyć czułość wejścia samej końcówki (i sprzężenia zwrotnego również)

na razie wygląda to tak:

Ładnie to wygląda - to zintegrowany wzmacniacz do suba + karta dźwiękowa USB? A nie myślałeś zrobić 2.1 i karta w jednej obudowie?

Oto mój sobotni i dzisiejszy urobek:
Teraz "tylko" pozdzierać pady w pozostałych płytkach, powiercić wszystkie i polutować :crying:

Ta duża biała płytka (do Soldano Slo 50Wat :biggrin:), jeszcze z tonerem na ścieżkach "oczekuje", aż kupię inny kolor farby; może jakiś pomarańczowy? :)

To i ja dorzucę swoje dzisiejsze wypociny :P Zostało tylko wyfrezować (zaokrąglić) tunel w środku i skleić skrzynie - noi potem czekam na AXX1010, zobaczymy jak zagra, bo jednak 28L to za mało jak dla AXX1212 którego mam obecnie.

Mam pytanko. Niedługo konczę suba zamknietego ok.70 litrów. Czym powinienem go wytłumić? Można dać ok. 2-3cm piankę i na to wełne mineralną którejmam w brud (wiem, że nie powinno się dawać jej do b-r bo szkodzi zdrowiu), czy lepszy efekt da jakaś wełna naturalna lub tapicerska?

Nie na temat...
dokladnie, naturalna welna prosto z owcy
:thumbsup:

Na ścianki jakiś gęsty materiał typu gąbka (ale nie za grubo bo to nie ma sensu) lub "rzadką" przeszywankę tapicerską 10mm (taka zielona - jak znajdę zdjęcie to wstawię). W świetle obudowy ovata czy watolina, jak pisze Paweł - ilość dobrać doświadczalnie (to nie kosztuje dużo a wpływ na brzmienie jednak ma). Wełnę mineralną odradzam nawet w OZ bo po pewnym czasie paprochy z niej się wydobywające (a wydobywają się zawsze - nawet z tych "nie pylących") dostają się w bebechy głośnika.

---------- Post dodany o 23:51 ---------- Poprzedni post o 23:48 ----------

Nie na temat...
Paweł,
audio-technik.pl
zapraszamy ;)

działać, działać, działać :thumbup:

W tej chwili są tam dwa trafa dla końcówek mocy co widać na fotkach bo trzecie trafko zasila tylko przetwornik i konwerter spdif. Końcówki dla stereo będą to LM4780 zasilane z oryginalnego trafa Technicsa (na samym środku obudowy)
Wczoraj dopiero poskładałem do kupy te LM-y nie uruchamiałem jeszcze.

Oto mój sobotni i dzisiejszy urobek:
Teraz "tylko" pozdzierać pady w pozostałych płytkach, powiercić wszystkie i polutować :crying:

Ta duża biała płytka (do Soldano Slo 50Wat :biggrin:), jeszcze z tonerem na ścieżkach "oczekuje", aż kupię inny kolor farby; może jakiś pomarańczowy? :)

Te PCB od soft startu już gdzieś widziałem :D Sam nawet dwa takie zmontowałem do swoich tesli :D Dżejworowski wzór :D

BTW chciałbym pokazać moje projekty w fazie budowy.

Ostatnia edycja:
Wiem, widziałem nawet część na żywo :D Mnie brakuje zasilacza do niego tylko. Swoja też już kończę podobnych rozmiarów jak jego :D Mosfetowiec również na samplach?

Mosfetowiec również na samplach?

A jakże :D

Mój dzisiejszy "sukces":

Sukces, bo nie chciała działać część odpowiedzialna za redukcję napięcia. Przyczyna była taka, że nie odgadnąłbym nigdy: w programie do robienia płytek był błąd w oznaczeniu anody i katody w diodzie zenera - były na opak :/
No, ale się udało i redukcja napięcia i stabilizacja do poziomu +-15V działa świetnie :) tylko muszę jakieś radiatorki zapodać na tranzystory i będzie gitara.

Prac ciąg dalszy - widać koniec, w sumie to już jest koniec na chwilę obecną bo czekam na głośnik, żeby go pomierzyć i frezuję otwór pod głośnik i terminal. Tylko myślę czy lakierować ten piekny mdf czy zakryć kocykiem ;/

Powrót